Kort Utrechts Popnieuws - week 8

Deze week nieuws over onder anderen Eefje, Kensington, Spag Heddy, het Oost-Europees Overlastfeest, Festival de Bestuiving en Marten de Paepe.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Eefje, Kensington, Spag Heddy, het Oost-Europees Overlastfeest, Festival de Bestuiving en Marten de Paepe.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Lennart Wolfert.

Oost-Europees Overlastfeest verplaatst naar Dock 154

Bijna ging het Oost-Europees Overlastfeest (zie ook Kort Utrechts Popnieuws 7) ten onder aan zijn eigen succes. Nadat op Facebook ruim 250 mensen hadden aangegeven wel zin te hebben in een gezellig avondje Oost-Europees ‘overlast’ met muziek, hapjes en drankjes, bleek de oorspronkelijke locatie (café Stockholm aan de Bemuurde Weerd) veel te klein. De initiatiefnemers verplaatsten daarom het feest naar het Gele Kasteel aan het Janskerkhof. Toen de naam van deze nieuwe plek wereldkundig werd gemaakt, krabbelde het Gele Kasteel onverwacht terug. Tja, wat moet je dan? Het feest afblazen was voor de organisatie geen optie, dus zat er maar één ding op: als de wiedeweerga op zoek naar een nieuwe feestplek. En die is gevonden! Op 25 februari is iedereen vanaf 20 uur welkom in Dock 154 aan Oudegracht aan de Werf 152-154 in Utrecht.

Kensington genomineerd voor 3FM Serious Talent Award
In april maakt 3FM bekend wie de 3FM Serious Talent Award van 2012 wint. Twintig aanstormende talenten hebben in 2011 het 3FM Keurmerk verdiend en uit dit aantal heeft een vakkundige jury vijf artiesten genomineerd. Onder hen bevinden zich Dotan, Gers Pardoel, Chef'Special, Chagall en de Utrechtse band Kensington. De winnaar wordt op 7 april bekend gemaakt, tijdens Paaspop. Diezelfde avond speelt Kensington in Tivoli Oudegracht.

Nieuwe EP op Partyscratch Music voor Spag Heddy
2011 was een goed jaar voor de Utrechtse drumstep-artiest Spag Heddy. Zijn EP De Drop kwam uit op Partyscratch Music, het label van Kypski, met wie hij ook al een officiële remix voor Caro Emerald maakte. De track ‘Ninja Tune’ van de EP Battle Begins schopte het tot de vierentwintigste Hollandse Nieuwe-compilatie. Zijn nieuwste EP Troublemaker verschijnt wederom op Partyscratch Music. Pieter-Henk van Suitupcollective maakte voor de titeltrack een videoclip met Robocop-figuurtjes in wc-rolletjes. Of zoiets dergelijks…

Staplab presenteert: vedette in spe
Dinsdag 28 februari 2012 presenteert Staplab samen met HAL16 twee opkomende Utrechtse singer-songwriters. Vanaf 21.00 uur kun je in HAL16 (aan de Archimedeslaan vlakbij de Uithof) luisteren naar The Indoor Park en Maya & Adrien. The Indoor Park speelt in zijn eentje melancholische punkliedjes, onder andere van zijn recent verschenen EP Hardly Rock 'n' Roll. Maya & Adrien is een singer-songwriterduo dat zingt over ijs van Ben & Jerry’s, haargel en dagdromen. De entree is gratis en voor een biertje betaal je slechts 1 euro. Maak ons gek!

Nieuw werk van Michiel Flamman
Michiel Flamman woont al een tijdje in Berlijn en net toen we onszelf afvroegen hoe het eigenlijk stond met zijn muzikale ambities, vertelde hij in een interview met 3voor12 dat de Duitse hoofdstad hem inspireert tot vele projecten. Eén van die projecten is A Tunnel to Oslo. Deze week verscheen van dat project de gratis EP Outtakes of an Album to Come. De nummers op de EP gaan van ambient naar lo-fi folk. Zelf zegt hij over A Tunnel to Oslo: "Dit is de donkere, onderliggende kant van mij, die nu meer naar boven komt."

Nieuwe Marten de Paepe-video: In the Morning
Jawel, daar is ‘ie weer! Marten de Paepe, onze favoriete singer-songwriter uit Amersfoort, heeft deze week de videoclip gelanceerd van In the Morning, afkomstig van zijn in september 2011 verschenen album Boskoop. Het is de derde video van dit album.

Stem John Coffey naar Groezrock
Sinds 1992 heeft het Belgische Groezrock naam gemaakt als één van de meest aansprekende muziekfestivals voor punk-, hardcore- en metalcorebands. Een beetje harde band wil dan ook niets liever dan daar spelen. Zo ook John Coffey. En laat deze Utrechtse band nu de kans hebben om die droom waar te maken. Het schoenenmerk Macbeth heeft een eigen podium op Groezrock. Om dat podium te vullen, heeft Macbeth een competitie uitgeschreven en uit meer dan 500 inschrijvingen twintig bands geselecteerd. Publieksstemmen bepalen welke tien bands uiteindelijk op het podium terechtkomen. John Coffey gaat de strijd aan met negentien andere bands uit onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wil je John Coffey zien optreden op de Macbeth Stage? Stem dan hier. Je kunt tot en met 5 maart iedere dag stemmen.

Eefje de Visser op Tweetakt
De Nederlandse clubtour van Eefje de Visser zit er nog maar net op of het volgende project staat al weer op stapel. Op het Tweetakt Festival geeft ze een bijzonder concert in de grote zaal van Theater Kikker. Samen met haar band staat ze op zondagmiddag 1 april om 14.00 uur voor het eerst in het theater met een uniek en intiem zaalconcert, inclusief filmprojecties. Het theaterconcert van Eefje de Visser op Tweetakt is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Kaarten en meer informatie op tweetakt.net.

Eerste namen Festival de Bestuiving
De Pollination-organisatie is niet alleen verantwoordelijk voor de periodieke Pollination @ Parnassos LIVE!-avonden, maar ook voor Festival de Bestuiving. Na een afwezigheid van een jaar vindt er op 7 april 2012 weer een editie plaats van dit festival. Verwacht een brede programmering van veelal nog niet ontdekte acts uit zowel binnen- en buitenland. Inmiddels heeft de organisatie de eerste namen bekend gemaakt: Flies are Spies from Hell (progressive/postrock), Loifior (indierock/Duitstalige britpop), Woods on Fire (shoegaze/postrock uit Utrecht), Kristal & Jonny Boy (elektro-akoestische balletpop), Katía (singer-songwriter uit Amsterdam) en de 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand, het chiptune-duo Men of Mega (Utrecht). Meer informatie op pollination.nl.

Duister en fris
Wolf Grey is een nieuw Utrechts experimenteel danceduo, bestaande uit Yordi en Rick, Zelf omschrijven ze hun muziek als ‘electro/dubstep/screamo/witch house’. Oftewel: duistere, maar toch frisse elektronische muziek. Hun eerste track ‘Absence Makes the Heart Grow Fonder’ is gratis te downloaden via Bandcamp en zal ook als ‘limited cassette’ verschijnen op het Amerikaanse label Like Young Records. Het duo werkt momenteel aan een nog titelloze EP. Houd 3voor12/Utrecht in de gaten voor meer info over dit duo!

Eerste namen Stadsgeluid en Torenpop in Amersfoort
Podium De Kelder organiseert deze zomer weer de buitenfestivals Stadsgeluid en Torenpop op het Eemplein in Amersfoort. Torenpop, hét popfestival van Amersfoort, zal plaatsvinden op zaterdag 9 juni. Op het programma staan onder anderen Moss, Kraantje Pappie en Case Mayfield. De dag vóór Torenpop, vrijdag 8 juni, vormt het Eemplan het decor van het dancefestival Stadsgeluid. Details over de line-up worden binnenkort bekendgemaakt.