Kort Utrechts Popnieuws - week 6

Onder andere: Kids With Guns, Le Guess Who?, April en festival deBeschaving.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Ailisha Read ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Kids With Guns, Le Guess Who?, April en festival deBeschaving.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Ailisha Read.

Le Guess Who? komt met mini-editie 
Net als Into The Great Wide Open komt Le Guess Who? met een mini-editie in het voorjaar. Normaal gesproken wordt het festival voor spannende popmuziek eind november gehouden, maar dit jaar vindt er op 26 mei ook een eendaags evenement plaats: Le Guess Who? May Day. Hoe de precieze invulling eruit zal zien is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zullen vier of vijf Utrechtse zalen meedoen. Eén naam is al ‘gelekt’: Sleepy Sun heeft op zijn eigen website aangegeven dat ze op het festival spelen. De voorverkoop voor de Le Guess Who? May Day begint op 21 februari.

Kids With Guns gooien eerste single en clip online
In juli 2011 las je bij ons het onwaarschijnlijke verhaal van Kids With Guns: zonder dat er ook maar een minuut muziek was uitgebracht, had het tweetal een show voor 5.000 Grieken geregeld. Tijdens de Club van oktober mochten wij ook kennismaken met de opzwepende electropop van de Kids. Op 18 februari verschijnt Where To Begin?, de debuut-EP van het duo. En deze week is de gelijknamige single verschenen. Check hieronder de bijbehorende video en wie weet zie je nog een Utrechtse popmuzikant of – god betere het – een 3voor12/Utrecht-redacteur tussen al die mannen in witte onderbroeken. De EP wordt op zaterdag 17 maart gepresenteerd in EKKO tijdens Diep in de Groef (aanvang 23.00 uur, tickets kosten € 6).


Festival deBeschaving is terug 

Na de deels in het water gevallen editie van vorig jaar was het niet zeker of festival deBeschaving in 2012 terug zou keren. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat het festival op 30 juni voor de tweede keer de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park onveilig  zal maken. Vorig jaar stonden onder meer Midlake, Jungle by Night, Dazzled Kid, Bombay Bicycle Club en De Staat op het programma. In de loop van maart worden de eerste namen voor 2012 bekend gemaakt. Tips kun je kwijt op het prikbord. Alle suggesties worden - indien mogelijk - serieus meegewogen bij het samenstellen van het programma. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan met een speciale early-bird actie: de hele maand februari kun je je tickets kopen voor € 30 (excl. reserveringskosten). Vanaf 1 maart gaat de reguliere kaartverkoop van start. De tickets kosten dan € 37,50. De early-bird tickets zijn verkrijgbaar via de website van het festival.

Drie nieuwe Utrechtse releases 
Drie Utrechtse bands of artiesten hebben de afgelopen weken (nieuw) werk uitgebracht. The T.S. Eliot Appreciation Society alias Tom Gerritsen ken je misschien van zijn optredens op Incubate of van de Bedevaart naar Nieuwegein. Op 3 februari is zijn nieuwe EP verschenen met zes folkliedjes. De EP is te horen en te downloaden via Bandcamp. Op 11 februari speelt Gerritsen in de Coffee Company aan de Vismarkt in het kader van Volle Bak Meets Live Build.

Ook Guy Corneille heeft een EP uit. Na een tijd in het buitenland te hebben gewoond bereikte hij vorig jaar de halve finale van de Grote Prijs. Daarna is hij serieus aan de slag gegaan, met de EP Holes als eerste resultaat. Holes is eveneens te beluisteren of te downloaden via Bandcamp. Corneille staat op zaterdag 11 februari ook op Volle Bak Meets Live Build, maar dan in de Coffee Company aan de Nachtegaalstraat. Op 24 februari speelt hij tijdens de wildcardronde van de Clash of the Titans in ACU.

Behalve een Amerikaanse bankrover en moordenaar in de jaren dertig van de vorige eeuw is Baby Face Nelson ook een punkcountryrock&roll gezelschap uit Utrecht. Vorige week verscheen de door Pim van de Werken geproduceerde debuut EP Old Love, Empty Bottles (natuurlijk ook weer te luisteren via Bandcamp). De band is tevens te vinden op de 26e Hollandse Nieuwe-compilatie. Op 23 februari is Baby Face Nelson live te zien in café Flitz.

April op tour
April is lekker bezig. De aflopen tijd was het Utrechtse duo te bewonderen in het voorprogramma van Amatorski en The Pains of Being Pure at Heart, maar ook op de wilde Subroutine Cares-avonden tijdens Eurosonic/Noorderslag en in WORM Rotterdam, waar ze overigens in maart wederom te zien zijn op het ULTRA2012 evenement met Minny Pops. Op dit moment steken gitariste/zangeres Julia Hendriks en bassist/zanger Jorn Mathijssen hun energie in de plannen voor een gezamenlijke tour met de Amsterdamse powergaze band New YX die in, jawel!, april plaats zal vinden.
Om live nog meer te kunnen knallen, is April overigens op zoek naar een drummer. Een avondje jammen met Handsome Poets-drummer Daniël Smit gaf de doorslag. “We voelden een energieboost tijdens het spelen met Daniël”’, aldus Julia Hendriks. “Het was echt een feestje! Dat kan alleen maar betekenen dat we er beter van gaan spelen en er tijdens optredens ook meer energie te voelen zal zijn. Nu moeten we alleen nog de juiste persoon vinden.” Interesse? Op de April-site vind je meer informatie of stuur Jorn en Julia gelijk een mailtje.


Het is Koers presenteert De Ronde van Vlaanderen Live 
Huh, wielrennen in Kort Utrechts Popnieuws? De combinatie is niet zo onwaarschijnlijk als die in eerste instantie lijkt. Zo heeft Blaudzun zich bijvoorbeeld vernoemd naar een Deense fietser en kon (pop)journalist John den Braber vroeger heel hard fietsen. De Utrechtse band The Gasonline Brothers werd in  2009 landelijk bekend  met There It Goes (for Koos), een nummer dat ze opnamen nadat Koos Moerenhout Nederlands kampioen werd. Gasoline Brothers-drummer Léon Geuyen is één van de mensen achter het wielerblog Het Is Koers. Net al bij muziek geldt ook voor wielrennen dat het nog leuker is om je passies gezamenlijk te beleven. Daarom organiseren de mensen van Het is Koers samen met EKKO en wielervereniging Gaul! de Ronde van Vlaanderen LIVE!. Op zondag 1 april wordt de koers op groot scherm vertoond, zijn er exclusieve Ronde van Vlaanderen bieren, wielerboeken en, tot de finale, fraaie wielerverhalen. De entree is €3.50 en de opbrengst gaat naar Warchild.

EKKO mixtape 
EKKO vierde vorig jaar het 25-jarig bestaan . Mixed Tapes heeft het Utrechtse podium gevraagd om een mixtape samen te stellen. Natuurlijk vind je daarop heel veel hoogtepunten uit al die EKKO-jaren. Je vindt de tape hier (je hebt wel Spotify nodig).

Mega Platen & CD Beurs
Op 14 en 15 april 2012 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de 37ste Mega Platen & CD Beurs plaats. Dé plek voor wie op zoek is naar lp’s, singletjes cd’s of muzikale memorabilia. Maar er is meer te beleven tijdens de beurs.  Zo is er een expositie te zien die is samengesteld door museum RockArt uit Den Haag. Het museum toont onder meer originele gitaren van Danny Lademacher (Herman Brood), Kane, Eddy Chatelin (The Crazy Rockers) en Earth & Fire. Verder signeert en presenteert de Engelse auteur Mark Hayward een serie van drie boeken over de Beatles, de Stones en Queen. En tot slot kun je je muziekkennis aan de tand laten voelen tijdens de popquiz van de 3 Imaginary Boys. Overigens: als je een kaartje koopt in de voorverkoop, betaal je 10,50 euro in plaats van 12 euro. Da's toch mooi meegenomen!

Volledige programmering Symphonica Elektronica
Dat Dixon, Trentemøller en The Magician acte de présence geven op Symphonica Elektronica was al bekend. De organisatie heeft deze week nog een aantal extra namen bekendgemaakt, waardoor de line-up compleet is. Het complete programma ziet er als volgt uit: Trentemøller, Dixon, The Magician, David August, Cinnaman, Gomes, Darkraver, Black Sun Empire, Melon RipTide, Nuno Dos Santos, DJ+, Mike Mago, Eric de Man, Bear Damen, Renkas, SHMLSS en The Legendary 1979 Orchestra RO. Of het nu gaat om drum 'n bass, techno, disco of dubstep is, het is allemaal te horen en te zien op 12 mei aan de Haarrijnse Plas in Utrecht tijdens het Symphonica Elektronica Festival. Voor meer info en kaartjes surf je naar www.setfest.nl.

Oh, Brave Wide Eyes zoekt versterking
Tijdens de afgelopen Club 3voor12/Utrecht presenteerde het gloednieuwe Utrechtse folktrio Oh, Brave Wide Eyes hun EP The Tascam Recordings. Hun optreden mag gerust tot het hoogtepunt van deze Club-avond worden gerekend en het lijkt erop alsof bandleden Casper Broekaart, Annelotte de Graaf en Marianne Oldenburg aan de vooravond staan van een landelijke doorbraak. En om het succes wat te bespoedigen, is Oh, Brave Wide Eyes momenteel op zoek naar een extra bandlid. In hun eigen woorden: “We zoeken een vers bandlid (m/v) dat toetsen en zang kan verzorgen (en het liefst nog meer instrumenten bespeelt!).” Heb je interesse? Stuur ze een mailtje