Intieme warmte op de studentenkamer tijdens Stukafest Intieme warmte op de studentenkamer tijdens Stukafest

3voor12/Utrecht bezoekt het jaarlijks terugkerende studentenfestival

, Tekst en foto's: Kevin Kosterman

Intieme warmte op de studentenkamer tijdens Stukafest

3voor12/Utrecht bezoekt het jaarlijks terugkerende studentenfestival

Tekst en foto's: Kevin Kosterman ,

Terwijl de temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen, gaan we naar een festival dat zich niet op één locatie afspeelt... We moeten elk half uur naar buiten voor de volgende ronde, maar worden gelukkig steeds weer warm ontvangen op de kleine, intieme locaties van Stukafest.

Een ideale doelgroep voor optredens vormt natuurlijk studenten. En niet alleen voor concerten, ook voor lezingen of theater. Maar studenten vormen ook de groep die klaagt over dure optredens en de luie student wil zijn stoel eigenlijk niet uit om een concert te bekijken, toch? Als je al deze vooroordelen bij elkaar gooit heb je eigenlijk de perfecte basis waar Stukafest op gebaseerd is. Studentenkamers worden omgetoverd tot minipodia en voor een paar euro per optreden kun je heel dicht bij een artiest zitten. Het jaarlijkse terugkerende Stukafest doet alle grote studentensteden aan en ook Utrecht hoort daar al jaren bij. 3voor12/Utrecht was er dit jaar weer bij.

Ronde 1
Alhoewel Nico Dijkshoorn ook gitaar kan spelen, kennen de meesten hem vooral als dichter. De eerste stop van de avond is een lezing van de Amsterdammer. Dijkshoorn leest zoals we hem kennen rustig en droogjes voor, maar weet de aanwezigen non-stop te vermaken. Grove zwarte humor, maar ook subtiele geintjes zorgen ervoor dat de eerste 30 minuten snel gevuld zijn. Aan het einde vraagt Dijkshoorn of we niet ook voor de tweede ronde willen blijven, maar we trotseren toch de vrieskou.

Ronde 2
Aan de zuidkant van het Wilheminapark komen we aan bij de mannen van Luckiest Man Alive. De Utrechtse formatie die sinds een goed jaar aan de weg timmert, is deze avond bijzonder blij met de ‘bandballonnen’ die die dag zijn binnengekomen. Maar behalve ballonnen heeft de band ook een goed optreden voor de aanwezigen in de volgestroomde studentenkeuken in petto. Frontman Roel Donckers valt daarbij bijzonder op: kalm en ingetogen staat hij voor het publiek, maar maakt duidelijk waar wat van een zanger verwacht wordt. Zijn zang is zelfverzekerd en dat trekt de hele band duidelijk naar een hoger niveau, wat je niet verwacht van een band die net een jaar bezig is.

Ronde 3
Voor de laatste ronde verplaatsen we ons naar een zijstraat van de Nachtegaalstraat. De aanwezigen kunnen dus meteen doorstromen naar de stad, of richting het Stukafeest dat later die avond in Tivoli de Helling plaatsvindt. De twee heren van Awkward I hebben met de reeds aanwezigen een discussie over downloads, spotify en hun platenlabel Excelsior. Het Amsterdamse duo is eigenlijk veel te groot voor een studentenkamer, maar dat zijn juist de leuke dingen van Stukafest. Met alleen twee akoestische gitaren en een ukulele krijgen de Amsterdammers de aanwezigen ook makkelijk stil. Alles klopt aan de nummers en het optreden. Qua muziek en sfeer is het eigenlijk vreemd dat we niet aan het strand zitten, maar op de grond hangen in een Utrechtse studentenkamer in februari.

Gezien: Stukafest met o.a. Nico Dijkshoorn, Luckiest Man Alive en Awkward I, donderdag 2 februari 2012 @ Binnenstad Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht