Inschrijvingen Kei van Amersfoort geopend

Zoektocht naar de beste band van Amersfoort

Tekst: Joris Postulart ,

Na een jaar van afwezigheid is er in 2012 weer een nieuwe editie van de Kei van Amersfoort, dé manier voor lokale bands om zich in de kijker te spelen en een plekje op Torenpop en de Utrechtse Popprijs te veroveren.

De enige echte Amersfoortse bandwedstrijd, de Kei van Amersfoort, vindt na een jaar van afwezigheid dit jaar weer gewoon plaats, zij het in een afgeslankte versie. De door De Kelder georganiseerde wedstrijd bestaat nu alleen uit een selectieronde op basis van demo's en een finale. Annemarijn Meyer, publiciteitsmedewerker, vertelt: “Dit jaar is er geen voorronde in kroegen en geen halve finale. We zitten in een overgangsfase met De Kelder, we hebben net een nieuwe programmeur aangesteld (Robert Koole, red.), maar willen de Kei van Amersfoort toch graag in stand houden. Hopelijk komt er volgend jaar weer een uitgebreidere versie.” Desalniettemin is het ook dit jaar absoluut de moeite waard om je in te schrijven. De finale vindt plaats in De Kelder en de winnaar krijgt een plekje op het grote Torenpop en stroomt in bij de halve finale van de Utrechtse Popprijs.

De winnaar van de laatste editie, A Polaroid View, doet het inmiddels erg goed. Zo stonden ze in januari op Noorderslag, tekenden de jonge rockers bij boekingskantoor Agents After All en zijn ze Serious Talent bij 3FM. Wat heeft het meedoen aan de Kei van Amersfoort daaraan bijgedragen? “Het was voor ons te gek!”, zegt frontman Tom Meijer. “We waren net begonnen en konden zo steeds met elke voorronde proberen onze set te verbeteren en strakker te worden. We mochten door de Kei van Amersfoort meedoen aan de Utrechtse Popprijs, wat weer een stapje omhoog was. Ook hebben wij onze huidige boeker Maarten Middendorp (Agents After All) ontmoet, hij was onze coach bij de Kei en we hebben daarna nauw contact met hem gehouden.”

Is de Amersfoortse bandscene eigenlijk wel groot genoeg voor een kwalitatief goede wedstrijd? “Een moeilijke vraag,” volgens Annemarijn Meyer. “Het gaat in golven. Via Kultjurloop (een avond waarop tientallen Amersfoortse acts door de hele stad te zien zijn) ken ik een heleboel bands, maar toch heb ik het idee dat het vorig jaar een beetje op een dood punt zat. Veel bekende namen stopten er na jaren mee. Nu lijkt er wel een heel nieuwe lichting op te staan, het bloeit weer op.” A Polaroid Views Tom Meijer is ook positief: “In Amersfoort is genoeg talent en er lopen enorm veel creatieve mensen rond. Toen ik nog in een dorp naast Amersfoort woonde waren de uitjes naar Amersfoort altijd iets om naar uit te kijken. Met zijn allen op de fiets naar het Per Expressie Festival of de Kultjurloop. Echt te gek!”

Hoogtepunten van de afgelopen edities van de Kei van Amersfoort zijn voor Annemarijn Meyer de bands Cherry Flavoured en de Backfield Bluesband, misschien wel de blondste bluesband van Nederland. “Die gasten kregen de hele zaal vanaf minuut één aan het dansen. Echt te gek als een beginnende band dat voor elkaar kan krijgen.” Ook A Polaroid View past in haar rijtje hoogtepunten. “Die band was toen al heel gaaf, maar dat ik ze dit jaar opeens op Noorderslag zie opduiken is helemaal leuk.”

Alle bands met leden uit Amersfoort of de omliggende gemeenten kunnen zich tot 1 maart inschrijven door een mailtje met een demo en informatie over de band te sturen naar keivanamersfoort@gmail.com. De jury, bestaande uit Robert Koole en nog een aantal lokale muziekprofessionals, selecteert uit de aanmeldingen de bands met de meeste potentie voor de grote finale in De Kelder op zaterdag 24 maart.

Te zien: Kei van Amersfoort, zaterdag 24 maart 2012 @ De Kelder, Amersfoort