Honderd40: dubstep met de muzikaliteit centraal Honderd40: dubstep met de muzikaliteit centraal

Organisator Peter Meeuwsen over zijn feest Honderd40

, Tekst: Annemarie Degens

Honderd40: dubstep met de muzikaliteit centraal

Organisator Peter Meeuwsen over zijn feest Honderd40

Tekst: Annemarie Degens ,

De dubstepfeesten leken niet voor Amersfoort weggelegd: iedere poging tot een goed gepland feest bleek geen lang leven beschoren. Toch durfde Peter Meeuwsen, bekend onder zijn dj-naam Strye, de uitdaging aan te gaan en zette Honderd40 op. Dat is nu bijna drie jaar geleden. Aankomende zaterdag organiseert hij alweer de vijfde grote editie in poppodium De Kelder.

De eerste editie van Honderd40 vond in juni 2009 plaats in bar The Flame in Amersfoort. Twee jaar lang organiseerde Meeuwsen daar eens in de drie maanden een Honderd40, waarbij de locatie keer op keer van de deur tot achterin het rookhok vol stond. “De edities in The Flame waren heel leuk. Als je feest goed loopt geeft haal je daar veel voldoening uit. Honderd40 in The Flame was gratis, het bier niet duur en we hadden dj’s met een goede platenkeuze. Het was een garantie voor een leuke avond uit.”

In december 2010 verhuisde Honderd40 voor de eerste keer naar poppodium De Kelder, waar het feest zijn eerste grote editie beleefde. “Dubmarine, het dubstepfeest dat toentertijd in de Kelder georganiseerd werd, stopte er na iets minder dan een jaar mee. Dit betekende dat er geen dubstepfeest meer in de Kelder zou staan.” Samen met vriend en collega-dj Thom de Jong (Blue Carme) pakte Meeuwsen de kans om het concept voor Honderd40 te presenteren. “Het was een kans om Honderd40 groter aan te gaan pakken, met een groter budget om buitenlandse namen te boeken. De Jong was betrokken bij de organisatie van het drum ‘n’ bass-feest Subtopia, dus hij wist al hoe organiseren voor De Kelder in zijn werk ging. Daarnaast hadden we het er al vaker over gehad om samen een feest te organiseren.” Meeuwsen kon De Jongs input goed gebruiken. “Er komt zo veel kijken bij het organiseren van zo’n feest, dat red je gewoon niet alleen. Daarom staan we ook altijd heel erg open voor ideeën, bijdragen en feedback van buitenaf. Dat kunnen we altijd goed gebruiken!”

In het begin wilde het duo vooral hun eigen muzieksmaak aan het publiek presenteren. “We wilden de muzikaliteit centraal laten staan. We wilden dj’s neerzetten die gevarieerde dubstep draaien, met gevoel voor harmonieën, tonen en met subtiele invloeden. Dansbare dubstep. Muziek waarvan wij vinden dat anderen het zouden moeten horen. We wilden mensen kennis laten maken met de muziek zoals wij er zelf vier jaar geleden kennis mee hebben gemaakt: dat je die donkere zaal inkomt, de sub je broekspijpen laat trillen en de muziek je een soort van betovert. We waren ervan overtuigd dat die muziek heel veel mensen zou aanspreken. Maar we werden links en rechts ingehaald door de andere, hardere kant van dubstep. De mainstreamkant waarmee dubstep bekend is geworden bij het grote publiek.”

Daarom hebben Meeuwsen en De Jong besloten voor de komende editie van aanstaande zaterdag 11 februari, een hardere headliner te boeken. “Maar Document One is nog steeds een dj die erg gevarieerd kan draaien. Ik denk dat we met deze line-up met Document One en Rudeness één van onze sterkste line-ups tot nu toe neer hebben gezet.”

Te zien: Honderd40 met Document One, Rudeness, Blue Carme, Strye hosted by MC Chakra visuals by Joël Gibbs, zaterdag 11 februari 2012 @ Poppodium De Kelder

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht