Elektronische vergezichten

Eigenwijze februari-editie Club 3voor12/Utrecht

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: Paul van Dorsten ,

Natuurlijk is Club 3voor12/Utrecht elke maand een belevenis, maar de editie van afgelopen donderdag was wel heel bijzonder. Dit was namelijk geen doorsnee Club, maar eentje die was gewijd aan elektronische klanken. Op het podium en in het bargedeelte kon je genieten van Bismuth, We Love People in Bearsuits, Allert Aalders, Ogri Ai, Men of Mega en Pathfinder.

Bismuth
Dat het geen doorsnee rockavondje zou worden, blijkt al snel bij de eerste klanken van Bismuth in het cafégedeelte van dB’s. De ongeveer een kwartier durende, deels geïmproviseerde set van Bismuth (oftewel instrumentenbouwer Yuri Landman en multi-instrumentalist Arnold van de Velde) houdt het midden tussen jazz, drones en experiment. En hoewel het misschien overkomt als enthousiast gehamer en gebonk op zelfgebouwde instrumenten, heeft Yuri Landman uit Veenendaal wel degelijk een boodschap. “In mijn muziek probeer ik exacte wetenschappen te combineren met westerse en oosterse muziek”, aldus Landman na afloop. Later die avond zou het duo nog een tweede set spelen.

We Love People in Bearsuits
"Wir sind zurück und du hast glück" pronkt er bovenaan de website van We Love People in Bearsuits. Na een paar jaar stilte is de prettig gestoorde Utrechtse rock- en danceformatie terug van weggeweest. En dat zullen we weten ook! We Love People in Bearsuits staat garant voor chaos en onvoorspelbaarheid, een zanger in een legerpakje, Duitse (onzin)teksten en fluorescerende lichtjes op het podium. Het rammelt, het schuurt en is bij vlagen wat knullig en rommelig, maar gelukkig houdt de elektronische beat de boel bij elkaar .

Allert
Veel muzikanten kennen Allert Aalders als de vaste Front of House (geluidstechnicus) van Tivoli. Wat veel minder mensen weten, is dat hij in het bezit is van een bijzondere collectie analoge synthesizers. Speciaal voor deze elektronische editie van de Club voorziet hij het café van dB's van dikke analoge soundscapes. Na de rockdance van We Love People in Bearsuits is het wel even omschakelen voor de meeste bezoekers. De hypnotiserende drones en schurende ambientgeluiden maken nieuwsgierig naar meer - maar dan wel in een wat geschiktere ambiance.

Ogri Ai
Begin 2012 verscheen de EP Damien die Ogri Ai opnam samen met hiphop-producer Jaystar. Op de EP (gratis te downloaden via zijn website) combineert de Amersfoortse rapper Nederlandstalige hiphop met dubstep en zelfs dancehall. Ogri Ai ging er afgelopen jaar in de finale van de Grote Prijs van Nederland met de publieksprijs vandoor. In dB’s is het echter niet Ogri Ai maar zijn rapmaatje Jissis die de show steelt en het publiek weet op te zwepen. De beats van Jaystar zorgen voor een vrolijk half uurtje, waarbij het dB’s-publiek zelfs de pinguïndans wordt bijgebracht.

Men of Mega
Officieuze afsluiter is het chiptune-duo Men of Mega, dat laat horen niet voor niets verkozen te zijn tot de 3voor12/Utrecht Selecteert van februari. Jasper ten Kleij en Bart de Jong hebben de grootste lol op het podium en slingeren naadloos de tracks van hun drie EP’s en enkele nieuwe nummers de zaal in. En hoe je het ook wendt of keert, het is lastig stilstaan op de energieke bliepjes en bloepjes van Men of Mega. Hoewel het voor menigeen na een minuutje of twintig ‘game over’ is, lijken Jasper en Bart onvermoeibaar. Dat belooft wat voor hun optreden in de tweede halve finale van de Clash of the Titans aanstaande vrijdag!  

Pathfinder
In de bar glijden we tot slot de nacht in met een fijne, redelijk ingetogen dj-set van Pathfinder, oftewel electro- en dubstepproducer Michael Uijterwaal. Hij staat enigszins weggestopt achter zijn notebook en niet iedereen heeft in de gaten dat hier een van de rijzende sterren van de Utrechtse dancesene aan het draaien is. Maar wellicht is het geringe volume hier debet aan. Als Uijterwaal niet binnen afzienbare tijd de grote dancefestivals onveilig maakt, eten wij onze schoenen op.

En hoewel deze elektronische Club-editie niet zo stampvol is als gebruikelijk (onbekend maakt onbemind?), smaakt het ontegenzeggelijk naar meer!

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met Men Of Mega, We Love People in Bearsuits, Allert, Ogri Ai, Bismuth (Yuri Landman en Arnold van de Velde) en Pathfinder, donderdag 23 februari 2012 @ dB's, Utrecht.