3voor12/Utrecht Selecteert: Men of Mega

Vrolijke stampmuziek van Utrechts chiptune-duo

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Sanja Harris ,

Ze waren de vreemde eenden in de bijt tijdens de voorrondes van de Utrechtse bandwedstrijd Clash of the Titans. Terwijl de overige bands op het podium van dB’s met gitaren aan het rondsjouwen waren en drummers zich in het zweet werkten, had Men of Mega genoeg aan een notebook, een MIDI-controller en een apparaat met heel veel knopjes.

Tot verrassing van alles en iedereen kwam het duo als grote winnaar uit de bus. En staat Men of Mega dus op vrijdag 2 maart in de tweede halve Clash-finale in EKKO. “Twee mannen van in de dertig die bier drinken en wat op knopjes drukken, dat is toch geen muziek”, mopperde een van de bezoekers. De jury oordeelde anders: ‘Energiek, onderhoudend en overtuigend.’ Binnenkort kun je de vrolijke chiptune van Men of Mega met eigen ogen aanschouwen en zelf een oordeel vellen, want de groep is de 3voor12/Utrecht Selecteert van februari. In de aanloop naar hun optreden op Club 3voor12/Utrecht op 23 februari zochten we de twee chiptune-heren op voor een nadere kennismaking.

Bier en Nintendo
Achter Men of Mega schuilen de twee vrienden Jasper ten Kleij en Bart de Jong – inderdaad, twee dertigers uit Utrecht die graag bier drinken en dol zijn op Nintendo-bliepjes en gamegeluiden. Op de Men of Mega-site en de Facebook-pagina vind je eigenlijk nauwelijks informatie over het duo. Is dat een bewuste keuze? Bart de Jong lacht. “Nou, eigenlijk zijn we gewoon te lui om onze site te updaten. Nee, zonder gekheid: het is allemaal bijzonder snel gegaan. We zijn iets meer dan een jaar serieus bezig als Men of Mega. Tijdens een open podium van Eindbaas [een chiptune-feest] eind 2010 speelden we een drietal nummers, daarna werden we gevraagd om deel uit te maken van de Eindbaas On Tour-tournee door Nederland. Sindsdien treden we elke maand wel een paar keer op; variërend van het Patronaat tot allerlei wazige kraakpanden.”

Punk 
Jasper ten Kleij is freelance animator en werkt onder andere bij het Utrechtse collectief Carambolas, terwijl Bart de Jong werkt op de afdeling Luchthavenzaken bij de gemeente Haarlemmermeer. Geen voor de hand liggende achtergrond. “Ik heb altijd in bandjes gezeten, meestal hardcore- en punkrockgroepen”, vertelt Bart de Jong. “Ik drumde onder andere in de redelijk succesvolle punkband Southern Way. Als je goed luistert, hoor je punkrockachtige rifjes en melodielijnen in onze muziek.” Ten Kleij, met een grote grijns: “Ik heb nooit serieus nagedacht over een carrière in de muziek; dit is mijn ‘eerste’ band – voor zover van je van ‘band’ kunt spreken.”

Stampmuziek
De muziek van Men of Mega wordt gerangschikt onder de noemer chiptune. Leg eens uit? De Jong: “Of je het nu 8bit, chiptune, bitpop of chippop noemt, het komt neer op muziek gemaakt met oude gamehardware. Of in ons geval: nieuwe hardware en oude geluiden. Chiptune heb je in allerlei maten en soorten: hele harde chiptune, breakcore-achtige gametunes, chiptune met glitch-, shoegaze- of dubstep-invloeden – alles is mogelijk.” Ten Kleij: “Ach, we maken simpelweg vrolijke stampmuziek. Of je vindt het helemaal te gek, of je rent gillend weg – er is geen tussenweg!”

Jonge gasten
Bestaat er zoiets als de typische chiptune-liefhebber? “Het zijn vaak mensen van rond de dertig met een videogameverleden”, vertelt De Jong. “Toch zie je ook steeds meer jonge gasten van een jaar of 16 die de chiptune-sound heel gaaf vinden, terwijl ze niet zijn opgegroeid met die oude consoles. De chiptune-scene is klein, iedereen kent elkaar.”

Festivals
In amper een jaar tijd heeft het duo drie (mini-)albums uitgebracht: Clarence (januari 2011), Select/Start (augustus 2011) en het van een geweldige black metal-hoes voorziene Liquid Bread (oktober 2011). Wat kunnen we de komende tijd nog meer verwachten? Jasper ten Kleij: “We zijn constant aan het experimenteren met geluidjes. Momenteel werken we aan een twintig minuten durende concept-EP met vier wat langzamere nummers.” De Jong: “We hopen dat we in de zomer op wat festivals kunnen staan. Dat je in een gat als Rucphen optreedt, waar je dan om middernacht het podium beklimt, dat lijkt me echt geweldig! Verder hebben we al een paar keer in het buitenland opgetreden – in Hasselt weliswaar, maar toch. We hopen ook een ander publiek te bereiken en enthousiast te maken met onze muziek. We hebben dan ook heel veel zin om op te treden tijdens Club 3voor12/Utrecht!”

“Oh, en het is de bedoeling om samen te werken met Coen, een bevriende rapper”, vult Ten Kleij aan. “Geen chiptune, maar chiphop!” Waar hij over rapt? “Geen idee.”
 
Te zien: Club 3voor12/Utrecht met Men Of Mega, We Love People in Bearsuits, Allert, Ogri Ai, Bismuth (Yuri Landman en Arnold van de Velde) en Pathfinder, donderdag 23 februari 2012 @ dB's, Utrecht

De entree is - zoals altijd - gratis.