Weekagenda week 51

Rumor 71, Hallo Venray, Stillwave, I Am Oak, NON Records label night en How To Throw A Christmas Party

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We werken toe naar de rustige kerstdagen. Maar voor het zover is hebben we nog een drukke week voor de boeg met twee kerstshows van respectievelijk I Am Oak en How To Throw A Christmas Party.

Wat: Rumor 71
Wie: Rhodri Davies, Pumporgan, Preview The Ex 33 1/3
Wanneer: donderdag 20 december 2012 (aanvang 20.30 uur)
Waar: achtereenvolgens 2 x EKKO en 1 x Huis aan de Werf
Schade: € 15

Waarom:
De laatste Rumor-editie van dit kalenderjaar belooft weer een mooie te worden. In EKKO trapt Rhodri Davies af. Deze harpist wordt wel gezien als de meest extreme binnen de geïmproviseerde muziek. Daarna is het de beurt aan Pumporgan, voortgekomen uit de jaarlijkse compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival. Winnaar Dirk Bruinsma heeft voor die gelegenheid een band opgericht rond nieuw geschreven werk dat een bizarre mix is van avant rock/jazz met rhythm & blues, rockabilly en swing. Zorg daarna dat je snel naar Huis aan de Werf wandelt of fietst want daar geeft The Ex een voorproefje van The Ex 33 1/3 Festival dat op 21 en 22 december in het Bimhuis plaatsvindt.

Wie: Hallo Venray + Hallo Venray
Wat: gitaarrock
Wanneer: donderdag 20 december 2012 (zaal open om 19.30 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 13

Waarom:
Hallo Venray bestaat 25 jaar en viert dit door het klassieke album The More I Laugh, The Hornier Due Gets (1992) in de originele bezetting te spelen. De support komt van …. Hallo Venray, maar dan in de huidige bezetting. De constante in de twee bezettingen is voorman Henk Koorn, schrijver van menig gitaarrockpareltje.

Wie: Stillwave + Blame it on the Drummer
Wat: alternatieve rock met invloeden van post-punk en post-rock
Wanneer: vrijdag 21 december 2012 (zaal open om 19.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: gratis

Waarom:
De Utrechtse band Stillwave maakt alternatieve rock met invloeden van post-punk en post-rock. Afgelopen november heeft de band in Studio Moskou met Silvia Vermeulen de debuut-EP Isles opgenomen. Vrijdag wordt de EP gepresenteerd in dB’s. Let op: anders dan gebruikelijk gaan de deuren in dB’s om 19.30 uur open. Voorprogramma Blame it on the Drummer start om 20.00 uur en Stillwave speelt van 21.00 tot 22.00 uur. Entree is gratis.


Wat: NON Records labelnight
Wie: The Silhouettes (live), Postmodem (live), Antenna (live), Marius en HyperHyper
Wanneer: zaterdag 22 december 2012 (zaal open om 22.00 uur)
Waar: ACU
Schade: € 6

Waarom:
We kennen NON Records vooral als een dance-label maar op de Le Guess Who?-editie van de Club bleek al dat dat beeld achterhaald is. Postmodem liet daar een heftig jaren negentig-geluid horen. Ook The Silhouettes is meer band dan dance. Antenna is dan weer wel dance, maar grijpt (ook) terug op de jaren negentig. Ook aanwezig zijn gevestigde NON Records-acts Marius en HyperHyper.


Wie: I Am Oak + Herrek
Wat: kerstconcert
Wanneer: zaterdag 22 december 2012 (zaal open om 20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10

Waarom:
De melancholische, dromerige folk van I Am Oak bevat diepere lagen. Ze worden nachtliedjes genoemd. Met hoopvolle teksten en stemmige muziek, waarbij het experiment niet wordt geschuwd, heeft de band eigenlijk alles wat ook artiesten als Bon Iver en Sufjan Stevens tot folk-grootheden heeft gemaakt. Met één verschil: I Am Oak komt uit Nederland. Voor het laatste album Nowhere Or Tammensaari dat in juni uitkwam, toog de band naar het besneeuwde Finland. De perfecte keuze voor een mooie pre-kerstshow, waarvoor wij bovendien van alles mogen weggeven!

Wie: How To Throw A Christmas Party
Wat: kerst
Wanneer: zondag 23 december 2012 (zaal open om 15.00 uur!)
Waar: Tivoli Oudegracht
Schade: € 15

Waarom:
Na de zegetocht langs de Nederlandse popzalen eind 2011 zet How To Throw A Christmas Party (een collectief rondom de Utrechtse indiepopband Brown Feather Sparrow) ook dit jaar de juiste toon bij het Kerstfeest. Met nieuwe liedjes, kersvers enthousiasme en de vertrouwde mix van een sfeervol eerbetoon en het eeuwenoud verhaal. Dit jaar werd onder leiding van producer Pim van de Werken een nieuwe EP opgenomen in een stal (tijdelijk op de luisterpaal). How To Throw A Christmas Party 2012 wil je net als in 2011 en 2010 niet missen!