Mister and Mississippi wint 3voor12/Utrecht Award voor meest veelbelovende Utrechtse artiest

Ook prijzen voor Frank Wienk, Blaudzun, John Coffey, Young Locals! en Bodypolitics

Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht ,

In een feestelijk en gezellig druk EKKO werd zaterdag 15 december bekendgemaakt wie er met de felbegeerde 3voor12/Utrecht Award voor Meest Veelbelovende Artiest vandoor zou gaan. Tegen elven werd duidelijk dat die Award voor Mister and Mississippi was. De band, waarvan de leden elkaar op de Utrechtse Herman Brood Academie leerden kennen, heeft een stormachtig jaar doorgemaakt. Eerder wonnen ze de Amsterdamse Popprijs en deden het voorprogramma voor shows van Patrick Watson en Blaudzun. Dit jaar tekenden ze ook nog eens bij V2 Records en aanstaande 25 januari presenteren ze hun debuutalbum Tivoli de Helling.

Een 3voor12/Utrecht Award voor Meest Veelbelovende Artiest vormt de kroon op een geslaagd jaar maar meer nog een steun in de rug voor wat nog komen gaat. Behalve Mister and Mississippi waren ook Bodypolitics en Kodiaks voor deze categorie genomineerd. De onafhankelijke jury – bestaande uit Martijn Groeneveld (producer), Simon Akkermans (producer en C-Mon & Kypski) en Ingmar Griffioen (3voor12) – koos voor Mister and Mississippi omdat dit van de drie genomineerden “dit de band is die het verst is en waarvan het meest duidelijk is wat er nog gaat komen.”

Omdat Mister and Mississippi zelf in Almere speelde, nam Laurens Palsgraaf (Blaudzun), een unieke ‘kraakdoos’ en de traditionele meter lange Utrechtse Vockingworst in ontvangst van presentatrice Renate van Roosmalen. In het nieuwe jaar gaat de band op pad met 3voor12/Utrecht-fotografe Melissa Houben.

Mister and Mississippi was natuurlijk niet de enige die zaterdagavond in de prijzen viel. We laten de overige winnaars kort de revue passeren.

Beste Utrechtse muzikant: Frank Wienk
De jury: “Met zijn veelzijdige en creatieve stijl levert hij een bijdrage aan veel projecten die ieder op zich heel verschillend zijn. In die projecten valt hij behalve door zijn creativiteit ook op door zijn teamspel en positiviteit. Als klassiek geschoold muzikant is hij op een gegeven moment ook hiphop gaan maken. De combinatie van die twee elementen maakt hem uniek.”

Beste Utrechtse album: Heavy Flowers van Blaudzun
De jury: “Over de winnaar in deze categorie was eigenlijk geen discussie. Met dit album heeft hij niet alleen het vorige overtroffen maar met de ontwikkeling die hij daarop laat zien heeft hij ook een nog nieuw publiek aangeboord getuige de talloze uitverkochte optredens tijdens een voor- én een najaarstour. Een album waar we niet omheen kunnen.”

Beste Utrechtse live-act: John Coffey
De jury: “Deze winnaar is een live-band pur sang. Afgelopen jaar hebben ze een sterk album uitgebracht maar met elke live-show gaan ze daar nog drie keer overheen. De video bij de eerste single is niet voor niets een nagespeelde live-registratie. Tijdens de afgelopen Popronde was dit de band waarover het in elke stad waar ze speelden gonsde dat je die gezien moest hebben.”

Beste Utrechtse platform/initiatief: Young Locals!
De jury: “Dit door studenten opgezette project is na één jaar al onder de hoede genomen van STEF en is nu net begonnen met het tweede seizoen. Daarmee lijkt het een vaste waarde te worden in de Utrechtse muziekscene. Door middel van coaching en workshops krijgen jonge bands een kans om een serieuze stap in de muziekwereld te maken. De jury waardeert de directe bijdrage die het project geeft aan de kwaliteit van Utrechtse bands en is benieuwd naar de toekomstige prestaties van de acts die het traject hebben doorlopen.”

Meest veelbelovende Utrechtse act: Mister and Mississippi 
De jury: “Een min of meer toevallige ontmoeting van muzikanten met verschillende achtergronden bleek tot goede chemie te leiden. Met een paar supports voor Blaudzun kregen ze meer ervaring en dat gaf hen net het zetje in de rug dat misschien nodig was. Inmiddels is er een platendeal getekend, staat het debuutalbum op het punt van verschijnen en staan ze op Noorderslag. Van de drie genomineerden is dit de band die het verst is en waarvan het meest duidelijk is wat er nog gaat komen.”

Publieksprijs: Bodypolitics
Dit jaar konden voor het eerst de lezers van 3voor12/Utrecht hun stem laten gelden. Voor de meest veelbelovende Utrechtse artiest was er niet alleen een juryprijs maar ook een publieksprijs. Bijna negenhonderd mensen hebben via Facebook hun stem uitgebracht. Met 56 procent van de stemmen is Bodypolitics de winnaar.

NB: met de categorie meest veelbelovende Utrechtse artiest kijken we vooruit naar wat nog komen gaat, de andere categorieën zijn een bekroning van een mooi muzikaal jaar of carrière. Alle categorieën – behalve Beste album – zijn maar één keer door een artiest/act/initiatief te winnen.