Kort Utrechts Popnieuws Week 52

Nieuws over onder andere Tunnelbirds, Machinist, The Gasoline Brothers, Rupert Blackman en Kleinindustrie.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Tunnelbirds, Machinist, The Gasoline Brothers, Rupert Blackman en Kleinindustrie.

Tunnelbirds: primitieve rock uit Utrecht
Op 7 december is het debuutalbum van Tunnelbirds verschenen. Met niet veel meer dan gitaar, wat effecten (Erwin Woldring) en cajón (Leen den Braber) maakt de band primitieve, alternatieve blues die liefhebbers van the Black Keys, Junior Kimbrough and Seasick Steve zeker zal aanspreken.

Machinist
Zaterdag 15 december was Das Spectrum het decor van de cd-release van Converge van Machinist (een alter ego van Zeno van den Broek). Converge is vorig jaar opgenomen tijdens een labelnight van Narrominded en is nu ook uitgebracht op cd. Het album is één lange track die is opgebouwd uit geluidsgolven, piano- en veldopnames. Het resultaat wisselt tussen minimaal en hard. Fragmenten van de live performance van Converge zijn nu op video verschenen.

Machinist - Convergence @ Das Spectrum from ZenovandenBroek on Vimeo.


The Gasoline Brothers doen kerst
Dat The Gasoline Brothers niet vies zijn van aan kerstliedje wisten we al. Dit jaar zijn de mannen weer eens de studio ingedoken en eruit gekomen met een fijne bewerking van Paul McCartney’s Wonderful Christmastime. De goede luisteraar hoort in het refrein nog een andere Beatle langskomen.

Kleinindustrie op Music Alliance Pact-compilatie
Kleinindustrie is opgenomen in de Music Alliance Pact van de maand december. De Music Alliance Pact is een team van 34 muziekblogs uit de hele wereld, waaronder Subbacultcha en het Engelse The Guardian, dat iedere maand tracks publiceert die door de afzonderlijke blogs zijn gekozen. Kleinindustrie staat op de compilatie met Repetition, een nummer van de meeste recente EP Hit It!.

Titeltrack van Rupert Blackman’s debuutalbum op video
Op 8 maart 2013 verschijnt The Lights of Home, het debuutalbum van singer-songwriter Rupert Blackman. Van het titelnummer is al een video verschenen.

Lamb en Patrick Watson headliners op Cross-linx 2013
Naast de al eerder bekend gemaakte Patrick Watson is Lamb de tweede headliner voor Cross-linx dat op 28 februari Vredenburg Leidsche Rijn aandoet. Samen met The Dodos, Brandt Brauer Brick en Rachel Grimes is het programma daarmee bijna compleet. Cross-linx maakt verbindingen tussen gecomponeerde nieuwe muziek en artiesten uit de avant-garde popscene en probeert dat te doen op onverwachte plekken binnen concertzalen en in de speelsteden. Speciaal voor Cross-linx verzorgt Lamb een optreden met maar liefst vijftien strijkers van het Amsterdam Sinfonietta.

Yesterday’s Men brengt romantiek en nostalgie op nieuwe plaat
Op 1 februari 2013 brengt de Utrechtse band Yesterday’s Men haar nieuwe cd uit met de titel The Passing of the Years. Van het debuutalbum The Awesome Grandeur of the Cosmic Cycle weten we dat de band van groots en meeslepend houdt: epische verhalen en nostalgische ballades vormen de leidraad. Muzikaal spelen ze met filmische indiepop, variërend van dromerig tot bombastisch, in de stijl van Elbow, Arcade Fire & Patrick Watson. Naar eigen zeggen is The Passing of the Years een nostalgische plaat geworden vol authentieke popliedjes met een vleugje oude Romantiek.