3voor12/Utrecht Awards: de optredens

Muzikale omlijsting van het gala door Tenement Kids, Traditionals en Skiggy Rapz

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Dave Stoker en Patrick Binnekamp ,

Gisteren lieten we je al weten wie de Vockingworsten en kraakboxen mee naar huis mocht nemen tijdens de 3voor12/Utrecht Awards. Het was echter niet alleen maar om de prijzen te doen afgelopen zaterdag. Tenement Kids, Traditionals en Skiggy Rapz zorgden achtereenvolgens voor de muzikale omlijsting.

“We kunnen wel een opwarmertje gebruiken”, zegt presentatrice Renate van Roosmalen aan het begin van de avond. Dat opwarmen kun je klaarblijkelijk wel aan Tenement Kids overlaten. De bevlogen rockband opent de avond op overtuigende wijze. Zanger en gitarist Gijs Wilbrink weet met zijn rauwe stem zowel de meeste ogen als oren op zich te richten. De momenten waarop de twee achtergrondzangeressen worden ingezet zijn schaars, maar daardoor des te doeltreffender. Tenement Kids schuwt stevig gitaargeluid zeker niet, maar klinkt zo nu en dan ook heerlijk bluesy. De energieke band weet direct het ijs te breken en er werd al terecht opgemerkt dat Tenement Kids vanavond een goede auditie doet voor de volgende 3voor12/Utrecht Awards als beste live-act.

Na de uitreiking van de eerste twee Awards, die voor Young Locals! en Frank Wienk zijn, gaan we door met een speciaal voor deze avond samengestelde editie van Traditionals, waarbij oude liedjes die een grote inspiratiebron waren voor artiesten worden nagespeeld. Theo Sieben, Maurits Westerik en Jelle Paulusma speelden ieder mee op één van de twee albums die in dit kader zijn opgenomen en spelen vanavond hun eigen traditionals. Nummers als Red Rocking Chair, King Harvest en Good Shepherd passeren de revue.

Het is aan Skiggy Rapz om de avond muzikaal af te sluiten. Na lange tijd achter de schermen te hebben gewerkt als producer voor onder meer Diggy Dex en Color Ones, richten de spotlights zich vanavond weer op hemzelf. De rapper met “misschien wel de snelste tong van Utrecht” lijkt vastberaden EKKO aan het dansen te krijgen. Met zijn aanstekelijke raps en zijn sterke ‘begeleidingsband’ weet hij veel waardering te oogsten. Met een live bijdrage van Martijn ‘Tinus’ Konijnenburg (Color Ones) en een sample uit een nummer van Selah Sue worden zijn nummers aangenaam aangevuld met melodieën.

Gezien: 3voor12/Utrecht Awards 2012 met Tenement Kids, Traditionals (met Theo Sieben, Maurits Westerik en Jelle Paulusma) en Skiggy Rapz, zaterdag 15 december tijdens het 3voor12/Utrecht Awards Gala @ EKKO, Utrecht