3voor12/Utrecht Awards: de genomineerden

De kanshebbers voor de beste Utrechtse live-act en beste Utrechtse muzikant

Tekst: Iris van Korven ,

Aanstaande zaterdag 15 december presenteren we weer vol trots de 3voor12/Utrecht Awards die in EKKO zullen worden uitgereikt. Wat had 2012 Utrecht eigenlijk te bieden? We blikken terug op het afgelopen jaar en laten je kennismaken met de genomineerden van maar liefst vijf verschillende categorieën. We trappen af met de beste Utrechtse live-act en de beste Utrechtse muzikant.

Beste Utrechtse live-act

John Coffey
Eigenlijk liet John Coffey na lange tijd pas halverwege dit jaar weer wat van zich horen. De punkband bracht in september ‘Bright Companions’ uit en liet daarmee horen dat die afwezigheid niet voor niets is geweest. John Coffey presenteerde zijn tweede album op overtuigende wijze in een uitverkochte Tivoli de Helling en dat bleef ook buiten Utrecht niet onopgemerkt. Zo deden de heren een uitgebreide tour door Nederland en Duitsland én werden ze geboekt voor Eurosonic/Noorderslag 2013.

La Corneille
Als er een band is die zijn plek op de Utrechtse bühnes heeft gerechtvaardigd dit jaar, is het wel La Corneille. Het drietal, dat tot eind september nog de artiestennaam naar singer-songwriter Guy Corneille droeg, heeft zijn visitekaartje wel degelijk uit weten te delen in 2012. Vanuit een underdog positie wonnen ze The Clash of the Titans en ook de Utrecht Popprijs namen ze mee naar huis. Vervolgens deden ze vrolijk nog wat Popronde-shows én namen ze hun eerste EP op in Studio Moskou.

Aestrid
Van een dergelijk wapenfeit als bij bovengenoemde genomineerden leken we bij Aestrid aanvankelijk niet te kunnen spreken. Tot vorige week. Toen kwam de band plotseling met een nieuw nummer van het in januari te verschijnen album ‘BOX’. Aestrid heeft het afgelopen jaar dan ook allerminst op de lauweren gerust. De band uit Soest tekende namelijk bij het Londense Function Records en werkte een aantal maanden aan de nieuwe plaat. Op 24 januari zal deze worden gepresenteerd in EKKO en na het voorproefje ‘Fair Start – Fire Hill’ kunnen we eigenlijk al niet meer wachten.


Beste Utrechtse muzikant

Bo Menning
Met Aestrid speelde hij het afgelopen jaar onder meer in Denemarken, maar ook organiseerde Bo Menning in 2012 voor de tweede keer de Factory Show. In een afgelegen oude fabriek in Soest zette hij zijn eigen festival op en liet de bezoeker zelf de toegangsprijs bepalen. Tijdens Woot!Woot!Woolf speelde Menning letterlijk voor de hele band, maar nu het nieuwe album af is zullen we hem in 2013 weer als ware frontman mogen aanschouwen in de clubs.

Frank Wienk
Het mag gezegd. Sterker nog, we kunnen er niet omheen: Frank Wienk is een bezige bij. Hij is een graag geziene percussionist bij verschillende Utrechtse acts. Zo toerde hij met Eefje de Visser, maakte hij onderdeel uit van De Avonduren en stond hij het afgelopen jaar vooral op toonaangevende poppodia met The Kyteman Orchestra. Tenslotte heeft hij recentelijk meegedaan met de sessie die Thus:Owls in Kytopia speelde.

Stefan van Maurik
Stefan van Maurik kennen we vooral van Eins, Zwei Orchestra, maar hij was ook actief in emocore-collectief The Spirit That Guides Us én de Zeeuwse new wave band People Get Ready. Momenteel is hij echter bezig met een nieuw project van Eins Zwei Orchestra en How To Throw A Christmas Party, waarbij Indiase Bollywood- en arthousefilms inspiratie boden. De single ‘Curry Western’ kwam op 21 november uit en op 8 maart presenteert Van Maurik de nieuwe plaat ‘Parallel Cinema’ in Tivoli de Helling.


Te zien: 3voor12/Utrecht Awards 2012 met Tenement Kids, Traditionals (met Odilo Girod, Jelle Paulusma, Theo Sieben en Maurits Westerik) en Skiggy Rapz, zaterdag 15 december 2012, 19.30 uur @ EKKO, Utrecht
Kaarten kosten € 5 of 3 voor € 12 en zijn te koop via de site van
EKKO