3voor12/Utrecht Awards: de genomineerden (2)

De kanshebbers voor het beste Utrechtse album en het beste Utrechtse initiatief

Tekst: Iris van Korven ,

Aanstaande zaterdag 15 december presenteren we weer vol trots de 3voor12/Utrecht Awards die in EKKO zullen worden uitgereikt. Wat had 2012 Utrecht eigenlijk precies te bieden? We blikken terug op het afgelopen jaar en laten je kennismaken met de genomineerden van maar liefst vijf verschillende categorieën. We stellen je voor aan de beste Utrechtse albums en de beste Utrechtse initiatieven van 2012.

Beste Utrechtse album

Blaudzun - Heavy Flowers
Wel ja, wat kunnen we nog over Blaudzun zeggen? Zijn concerten in de Nederlandse clubs dit najaar verkochten binnen een mum van tijd uit, waardoor er al snel extra shows aan het tourschema werd toegevoegd. Twee keer Paradiso, twee keer Tivoli Oudegracht: dat doen maar weinigen hem na. Op Bevrijdingsdag speelde hij nog in Park Transwijk, maar in maart zal Johannes Sigmond zijn heil gaan zoeken op SXSW in Austin, Texas. En door dat grote succes in binnen- en buitenland zouden we nog bijna vergeten dat hij in september ook al de 3voor12 Award voor dit album kreeg.

Kim Janssen - Ancient Crime
Na ruim twee jaar met The Black Atlantic te hebben getoerd, bracht Kim Janssen in maart zijn tweede soloalbum uit. Op ‘Ancient Crime’ stond de Britse kostschool centraal. Janssen woonde in zijn jeugd een tijdje in Nepal en woonde daar op een kostschool en met referenties aan klassieke muziek en kerkhymnen heeft hij die sfeer weten te vatten op ‘Ancient Crime’. Na de release in EKKO deed hij een aantal shows met Rue Royale en speelde hij op Into The Great Wide Open.

Bodypolitics - The Space of a Jump
De bandleden van Bodypolitics vonden elkaar in 2010 via MusicFromNL en schreven sindsdien aan hun debuutalbum. De band achter frontman Giuseppe Valenza schopte het begin dit jaar tot de finale van The Clash of the Titans. In april kwam ‘The Space of a Jump’, geproduceerd door Martijn Groeneveld uit. Zowel op de festivalweides (Bevrijdingsfestival, In Vervoering) als in de clubs wist Bodypolitics menig toeschouwer mee te slepen in hun melodische noise-pop. Tip: ‘The Space of a Jump’ is nog steeds online te beluisteren.
 

Beste Utrechtse initiatief / platform

Eindbaas
In 2009 besloten Frans Twisk en Klazien Schaap voor het eerst een chiptunefestival te organiseren in Utrecht. De eerste editie van EINDBAAS vond plaats in ACU, maar inmiddels representeert het initiatief het grootste chiptunefestival van Nederland (en ver daarbuiten) en was het dit jaar al aan zijn tiende editie toe. Het succes van EINDBAAS werd al bewezen door het snelle uitverkopen van de feesten en het initiatief mocht dit jaar zelfs een eigen 8-bit-feest organiseren in New York.

Young Locals!
Omdat veel jonge Utrechtse bands niet verder komen dan de schoolkantine of de eigen zolderkamer, zette Stijn Mertens begin dit jaar het project ‘Young Locals!’ op. Samen met vier andere studenten Music Management aan de HKU organiseerde Mertens ‘Young Locals Artist Development’, waarmee hij bands coacht door middel van workshops en ze ten slotte letterlijk een podium biedt in dB’s. Er zijn inmiddels vier shows georganiseerd en in november startte de inschrijving voor het tweede seizoen.

Le Mini Who?
Waar Le Mini Who? begon als onderdeel van Le Guess Who?, lijkt het min of meer te zijn uitgegroeid tot een op zichzelf staand festival. Bovendien is Le Mini Who? inmiddels helemaal niet zo mini meer. Tijdens de laatste editie, twee weken terug, waren op de zaterdagmiddag op en rond de Voorstraat maar liefst 25 Nederlandse artiesten te bewonderen. Zodoende ademt Utrecht niet alleen in de avonden tijdens Le Guess Who? overal muziek, maar kan de festivalganger de volgende dag heerlijk uitbrakken op knusse locaties als The Village, Plato en Klijs en Boon.

Te zien: 3voor12/Utrecht Awards 2012 met Tenement Kids, Traditionals (met Odilo Girod, Jelle Paulusma, Theo Sieben en Maurits Westerik) en Skiggy Rapz, zaterdag 15 december 2012, 19.30 uur @ EKKO, Utrecht
Kaarten kosten € 5 of 3 voor € 12 en zijn te koop via de site van EKKO