Little Woodstock laat zien hoe leuk en spannend muziek maken kan zijn Little Woodstock laat zien hoe leuk en spannend muziek maken kan zijn

Volwassen muzikanten brengen wat teweeg bij enthousiaste kinderen

, Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto's: Floor Fortunati

Little Woodstock laat zien hoe leuk en spannend muziek maken kan zijn

Volwassen muzikanten brengen wat teweeg bij enthousiaste kinderen

Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto's: Floor Fortunati ,

Op vrijdag 30 maart vond in de Stadsschouwburg Little Woodstock plaats. Eefje de Visser, Goslink, Diggy Dex, Jeroen Kant en Fresku zongen en rapten samen met de leerlingen van respectievelijk De Kleine Dichter, de Da Costa school, het Oosterlicht college, De Werkplaats en De fakkel. Woodstock staat behalve voor legendarische optredens ook voor een boodschap van een generatie. In 1969 gingen hippie-liefde idealen en protest tegen de gevestigde orde hand in hand. Dat was toen. Nu zijn die mensen grijs en oud. Vandaag kregen leerlingen van rond een jaar of 12 de kans hun verhaal te laten horen.

Eefje de Visser trapt af met de kinderen van groep 7 en 8 van De Kleine Dichter. Ze zingen ‘Vandaag is de Dag voor een Betere Stad’. Een aanstekelijk lied, waardoor je het liefst naar buiten wil gaan, op wil gaan ruimen en de wereld wil verbeteren. Dan nemen Harm Goslink en groep 8 van de Da Costa school het over met ‘Kapper Pak Die Schaar’. Niet alleen door het instrumentale gebruik van scharen, kammen en tondeuses, maar ook door de making-of die het publiek te zien krijgt is dit lied een juweeltje. De leerlingen vertellen in het filmpje onder andere over Kees de Moordenaar: een rare man in Kanaleneiland met lang haar en aparte kleren. “Hij is geen moordenaar, maar hij lijkt er wel op”, zegt één van de jongens. Vervolgens is klas 1TX van het Oosterlicht College uit Nieuwegein aan de beurt. Samen met Diggy Dex zingen de leerlingen een lied over zelfrespect, zelfreflectie en het altijd groenere gras van de buren. Hoewel de tekst niet altijd verstaanbaar is (wat waarschijnlijk aan de podiumopstelling en de geluidsinstallantie ligt), is aan het ritme van de stemmen wel te horen dat ze goed geoefend hebben.

Opeens klinkt er een alarm en gaan alle kinderen met peace-tekens voorop het podium staan. “Alles is goed” zegt de één. “Er valt niets te protesteren” zegt de ander. Jeroen Kant en klas 1D van De Werkplaats zingen daar vervolgens een liedje over. “Waar moeten wij de straat nou nog voor op?” zingen ze in ‘Vandaag de Dag.’ De berichtgeving over de wereld krijgt er ook van langs: “Het is oorlog in Irak en in Afghanistan. Maar hoe kan ik ooit bevatten hoe dat zijn moet dan?” Tot slot wordt het lied ‘Stemmen’ door groep 7 van De Fakkel samen met Fresku gezongen. Ze vragen zich af of hun stem er wel toe doet, of ze wel gezien en gehoord worden, of ze wel serieus genomen worden. Ook hier zijn de kinderen niet altijd goed te horen in de grote de Stadsschouwburg. Fresku neemt het dan bewust niet te veel over, omdat, zo zegt hij later, het er juist om gaat dat de kinderen aan het woord komen.

Ter afsluiting van de avond maakt iedereen een grote buiging voor het publiek en zingt Eefje de visser nogmaals haar opruim-lied. Met limonade en van bovenaf neerdwarrelende luchtbellen wordt de avond gesloten. In tegenstelling tot het grote-mensen-Woodstock ging het er bij deze kleine-mensen-Woodstock wat rustiger aan toe. Het leek eerder op een soort eindmuscial met goede artiesten en enthousiaste kinderen die zich met plezier inzetten voor het project. De authentieke muziek en teksten maken dat ze serieus genomen worden en zo is Little Woodstock een leuke avond voor de trotse ouders, de verlegen en de spontane kinderen, en de muzikanten. Tenslotte toont het ook weer eens aan hoe belangrijk het is om Cultuur naar het klaslokaal te halen.

Gezien: Little Woodstock- met Eefje de Visser en De Kleine Dichter, Goslink en de Da Costa School, Diggy Dex en het Oosterlicht College, Jeroen Kant en De Werkplaats, Fresku en De Fakkel, vrijdag 30 maart @ Stadsschouwburg, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht