Kort Utrechts Popnieuws week 17

Met onder meer Soestvrijstaal Festival, Sp1ral, deBeschaving, Square Attic en Minus The Tiger.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Jacco de Jager ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Soestvrijstaal Festival, Sp1ral, deBeschaving, Square Attic en Minus The Tiger.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Jacco de Jager.

Soestvrijstaal Festival maakt eerste namen bekend 

Op vrijdag 8 juni vindt het jaarlijkse Soestvrijstaal Festival plaats. Op het programma staan niet alleen (inter)nationale acts, maar ook verschillende lokale talenten, die op deze manier podiumervaring kunnen opdoen. Afgelopen week zijn de eerste namen bekend gemaakt. DJ Gregor Salto is de hoofdact en sluit het festival af. Salto is bekend van hits als 'Lambada 3000 (ft. Kaoma)' en 'Nope is dope (ft. DJ Chuckie)' en werkte eerder samen met onder andere Sidney Samson, Afrojack, The Flexican en Laidback Luke.
De acts uit Soest en omgeving zijn DJ M-Art (frisse housetunes), Professor Meneer (psychedelische rock), Hamertje Tik (live electro), Über Ich (september vorig jaar nog te zien op Club 3voor12/Utrecht), Senza Tempo (akoestisch) en DJ Binzo (Afro-latin-house). Justified en DJ Luna Ludmilla zorgen tot slot voor een flinke portie techhouse. De poorten van het Openluchttheater Cabrio zijn open van 14.15 uur tot iets voor middernacht. Behalve muziek heeft het festival ook een uitgebreide randprogrammering.
Kaarten voor het Soestvrijstaal festival zijn verkrijgbaar bij de Primera-winkels in Soest, bij de VVV Soest en bij Cabrio (ook online). Tot en met 31 mei wordt er korting gegeven op alle tickets.

A Reggaebomb viert tienjarig jubileum in Tivoli 
A Reggaebomb zorgt al tien jaar lang in Tivoli voor authentieke rootsreggae, ska, rocksteady en vroege dancehall. Daarmee is A Reggaebomb hét reggaefeest van Utrecht en omstreken. Het tienjarig jubileum wordt op vrijdag 18 mei uitgebreid gevierd in Tivoli Oudegracht. Speciaal voor dit feestje is Stephen Marley uitgenodigd, een van de succesvolste telgen van oervader Bob Marley. Stephen was lid van Ziggy Marley & The Melody Makers, produceerde de hits van broer Damian en heeft vijf Grammy's op zijn schoorsteenmantel staan. Van alle Marleys is Stephen waarschijnlijk ook de beste live performer. Na afloop van dit optreden gaat de "10 year anniversary bash" verder met een optreden van de legendarische Jamaicaanse dj U-Brown. Ook zijn resident-dj's Don Arco, Ivoryman, Sideburn Sound, Souljah en Skank Around Sound van de partij om het tienjarig bestaan muzikaal te omlijsten.

Eerste single van Utrechtse electrofomatie Sp1ral 

Robin van Saaze ken je misschien wel van stonerrockformatie Drive Like Maria (dat overigens op 11 mei een nieuw album uitbrengt). Voordat Van Saaze toetrad tot deze band was hij gitarist in Taxi To The Ocean. Samen met zijn toenmalige bandgenoot Sander Oskamp richtte hij in 2005 Sp1ral op, om een uitlaatklep te bieden aan hun gezamenlijke voorliefde voor dancemuziek in het algemeen en de Franse housegiganten als Justice, Cassius en Daft Punk in het bijzonder. Sp1ral heeft lang een sluimerend bestaan geleid, maar de afgelopen twee jaar zijn Van Saaze en Oskamp serieus aan de slag gegaan. Er liggen al meerdere nummers klaar en single 'Lost Souls' is vorige week verschenen. Verder bracht de Utrechtse formatie afgelopen week een (gratis) remix uit van Knobstickers 'Make U Mine'. Binnenkort trekt Sp1ral het land in met een live set.

Struinen in de Tuinen
Na 'Gluren bij de Buren' krijgt Amersfoort ook een zomeruitvoering van dit festival voor amateurkunst: Struinen in de Tuinen. Op 17 juni 2012 worden 50 tuinen gevuld met het beste dat Amersfoort op het gebied van amateurkunst te bieden heeft. De organisatie is nog op zoek naar buitenlocaties. Dat kan alles zijn wat je je maar kunt bedenken: van dakterras tot binnentuin en van het dek van een woonboot tot een balkon. Daarnaast is Struinen in de Tuinen ook nog op zoek naar artiesten. Van Franse Chansons tot singersongwriters en van poprockbands tot buikdanseressen! Alles kan en alles mag! Aanmelden kan via de website van Struinen in de Tuinen

deBeschaving past indeling festivalterrein aan
Festival deBeschaving past de indeling van het terrein iets aan ten opzichte van de vorige editie. Middenin de Botanische Tuinen zet de organisatie nu een open-air-stage neer. Welke artiesten daar gaan optreden is nog niet bekend. deBeschaving vindt plaats op zaterdag 30 juni 2012. Op het programma staan onder anderen Slagsmålsklubben, Zulu Winter, Rats on Rafts en Kim Janssen.

Square Attic wint Geheim van Starsound 
Zaterdag 21 april heeft Square Attic uit Schagen de finale gewonnen van het Geheim van Starsound 2012. In de finale van de tweede bandwedstrijd van de stad Utrecht namen de Noord-Hollanders het op tegen Juicy Jones, NONA, Spool, Zola Drive, Jimmy Dee en Whitley & The Hot Males. Als winnaar van het Geheim van Starsound kwalificeert de band zich automatisch voor de halve finale van De Utrecht Popprijs op zaterdag 19 mei. Daarnaast bestaat het prijzenpakket uit twee dagen studiotijd in de Starsound Studio, airplay op 3FM, negen weken promotionele ondersteuning door het grafisch lyceum in Utrecht, een optreden in Tivoli in Utrecht, een fotoshoot, een videoclip en 500 kopietjes van de daar opgenomen cd/EP.

Minus draait door
Het Utrechtse Minus The Tiger begon anderhalf jaar geleden als een project van Anne Broekman en Maarten Besseling, maar is inmiddels uitgegroeid tot een viertal. Het gaat Minus The Tiger voor de wind: de groep toerde onlangs door Canada, was 3voor12/Utrecht Selecteert, presenteerde begin april hun debuut in EKKO en was te horen op 3FM. Maandag 23 april waren Anne en haar mannen te gast in De Wereld Draait Door en brachten ze de nieuwe Minus-single 'Home Is Where The Heart Is' ten gehore. En voor wie een minuut Minus The Tiger veel te kort vindt: voordat de uitzending begon, speelde de groep het nummer 'Follow Me Down'.

Troubatour
In de herfst van 2011 traden singer-songwriterrs Katía en Rufus Kain op met het rondreizende muziekfestival de Popronde. Al snel kregen ze de smaak van het rondreizend muziek maken te pakken, en in de trein terug na een avond optreden in Zwolle ontstond het idee om samen een tour te organiseren: de Troubatour. Vergezeld door songwriters Low Tide Island en Carlien Jeanne bezoeken zij dit voorjaar podia in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen. Zowel solo als samen brengen de troubadours hun nummers ten gehore in huiskamers, radioshows en op festivals.
Per stad geeft de Troubatour vervolgens een afsluitend zaalconcert in achtereenvolgens Nijmegen (10 mei, Trianon, entree € 5,-), Utrecht (30 mei, Derat, gratis entree) en Amsterdam (7 juni, De Nieuwe Anita, entree € 5,-).