Kort Utrechts Popnieuws week 16

Deze week onder meer NONA, Summer Darkness, Michiel Flamman, Koen-Willem Toering en We Love People In Bearsuits.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Danibal ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen NONA, Summer Darkness, Michiel Flamman, Koen-Willem Toering en We Love People In Bearsuits.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Danibal.

NONA naar Albanië

De Utrechtse poprockband NONA zoekt de uitersten op. Op 11 mei vliegt de band naar Albanië om daar op uitnodiging van de Nederlandse ambassade te spelen op het Rock The Block Festival. Dit festival, dat voor de vijfde keer wordt georganiseerd, vindt plaats in het centrum van Tirana en trekt publiek van alle leeftijden. Andere bands die optreden komen uit Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Zweden en Albanië. 
Eind mei brengt NONA tevens een EP uit, waarop de normaal gesproken scheurende en harde nummers van de groep nu in een akoestisch jasje zijn gestoken. De EP vormt tegelijkertijd de opstap naar de barbecuetour, die onder de noemer 'Jij zorgt voor de barbecue, de gezelligheid, vrienden, een hapje en een drankje en natuurlijk een tuin, balkon, of open raam, en NONA zorgt voor de muziek' aan de man wordt gebracht.
Interesse? Mail dan naar management@nonamusic.nl. Maar voor het zover is, staat de band op zaterdag 21 april eerste met vijf andere bands in de finale van het Geheim van Starsound.

Nieuwe band voor Woosts Koen-Willem Toering 
In augustus 2011 stopte de Tilburgs/Utrechtse band Woost omdat "de ambities van de groepsleden te ver uiteen liepen." Drummer Nicky Hustinx zien we donderdag 26 april tijdens Club 3voor12/Utrecht met Hummingville, één van de drie of vier bands waar hij in speelt. Ook zanger/gitarist Koen-Willem Toering maakt ook alweer een tijdje muziek, en wel in Sunday Sun. In die band spelen ook zijn voormalige Rockacademie-collega's Yoshi Breen (toetsen en zang, voorheen RubyQ) en Wouter Rentema (drums, Laura Jansen, LPG en voorheen GEM). Bassist Jan Teertstra speelt samen met Rentema bij Laura Jansen en in de band van Paulusma. Het viertal heeft de afgelopen tijd gewerkt aan maar liefst drie EP's met britpop-achtige nummers. De eerste komt nog voor de zomer uit.

Two Men, One Story: A Balladeer & Solo 

Een tijd lang was het stil rond Michiel Flamman. Opeens was er echter een nieuw project, A Tunnel To Oslo en speelde hij solo op de meest recente Culturele Zondag. In de maand mei geven hij en zijn goede vriend A Balladeer vier exclusieve shows onder de noemer Two Men, One Story: A Balladeer & Solo. Flamman en Marinus de Goederen zitten vol verhalen. Beiden hebben een succesvolle carrière in het Nederlandse clubcircuit en kenden daarin hoogtepunten, opstartproblemen en wonderlijke uitstapjes. Gezamenlijk duiken de heren het verleden in en vertellen over hun carrière aan de hand van hun verhalende songs. Op vrijdag 18 mei zijn ze te zien in EKKO.

Nieuw album We Love People in Bearsuits
De prettig gestoorde Utrechtse rock- en danceformatie We Love People in Bearsuits is terug van weggeweest. En dat zullen we weten ook! Na een chaotisch en overrompelend optreden tijdens de februari-editie van Club 3voor12/Utrecht is de tijd nu rijp voor een nieuw album. 'Crack! Eine Schmutzige Überraschung' bevat twaalf tracks en is te beluisteren en streamen via Bandcamp.

Dagschema Summer Darkness bekendgemaakt 
Nadat begin april  een groot deel van de line-up van de tiende editie van Summer Darkness bekend werd gemaakt, is afgelopen week ook het dagschema gepubliceerd, inclusief twee nieuwe namen: O Children en Agent Side Grinder. Tegelijkertijd zijn ook de dagtickets in de verkoop gegaan en worden losse kaarten verkocht voor het optreden van New Order-bassist Peter Hook. De line-up is overigens nog niet compleet, de komende weken worden nog acts bekend gemaakt. Meer informatie is te vinden op de ticketpagina van het festival.

Tweede editie Bright met Jam City en Presk 
De nieuwe clubavond Bright beloofde ons frisse geluiden op een laagdrempelige manier, als tegenhanger voor de vaak donkere dubstep- en techno-avonden. Na een eerste editie met een vol EKKO en een twee uur durende set van Addison Groove gaat Bright op 25 mei voor een nog betere tweede editie. Deze keer staat Jam City (UK) achter de draaitafels, Hij brengt een mengelmoes van 80’s synths en futuristische soundscapes, ondersteund door rauwe housebeats. Tweede headliner is Presk. Deze voorvechter van de Nederlandse UK Bass scene won vorig jaar december de Grote Prijs van Nederland voor dj's. De avond wordt in stijl in- en uitgeluid door de bekende Tropique dj's El Maria en Chillum.
25 mei dus, van 23.00 tot 05.00 uur. Entree is 8 euro.

Jubileum-editie
Koninginnefestival Café Flitz'
Op 29 en 30 april organiseert Café Flitz voor de 25e keer zijn Koninginnefestival. Zoals elk jaar staat er een buitenpodium in de Rozenstraat. Twaalf bands uit alle hoeken van de Utrechtse muziekscene treden op tijdens Koninginnenacht en Koninginnedag. Op Koninginnenacht gaat het feest na de bands overigens nog door; dan zijn er dj's in het café en in de zaal.
Op Koninginnenacht spelen vanaf 19.30 uur achtereenvolgens Stillwave (alto-rock), The Q! (pop-rock), RUA (stonermetal), The Mrs. (rock), Go! MMM (catchy pop) en Stampede (Ska). Het programma gaat op Koninginnedag weer verder vanaf 13.00 uur met Happy Notes Society (afro-swing-jive), De Rest (indie-stonerrock), Flux Gallery (alt-indie-pop), The Faraways (folk-country), I'm with Stupid (reggaepunkdub) en sluit om 17.20 uur af met The Jambassadors (Swingcover).

Optreden op Bevrijdingsfestival, Soestvrijstaal of Festival De Beschaving? 
Speel je in een akoestische band/act of kan jouw/jullie muziek akoestisch gespeeld worden? MasterPeace, Stichting Habek en Studium Generale bieden je de kans om dit jaar op festivals als het Bevrijdingsfestival Utrecht, Soestvrijstaal en/of Festival De Beschaving in de Peace, Love & Caravan te staan. Lijkt je dat wel wat? Upload dan je beste akoestische track via Ongekend Talent en laat weten op welke wijze wereldvrede jou(w band) bezighoudt door je track via deze Facebook-pagina online te zetten en laat zoveel mogelijk mensen jouw track 'liken'. Er wordt geselecteerd op basis van de kwaliteit én het aantal likes op Facebook. Je maakt dan kans op één of zelfs alle optredens op de festivals. Uploaden is mogelijk tot 1 mei 2012. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina.

De Parade
Ook deze zomer strijkt Theaterfestival de Parade met haar theaters neer in de vier grote steden van Nederland. Donderdag 21 juni begint de Parade in Rotterdam en trekt via Den Haag naar Utrecht. Als laatste doet het festival tot en met 26 augustus Amsterdam aan. Tijdens de 55 speeldagen zijn er 60 verschillende voorstellingen te bekijken. 
Het programma bestaat uit verschillende disciplines: toneel, muziek, dans, opera, muziektheater en mime. Oude bekenden en nieuwe gezichten wisselen elkaar af. Zo brengen Ellen ten Damme en Sven Ratzke een knallende rock/cabaretshow. Verder zijn onder andere Martine Sandifort en Remco Vrijdag samen te zien in Hulphond en spelen Raymonde de Kuyper en George van Houts het stuk Who's Afraid Of John And Yoko.
Het Ro Theater presenteert Taranta. Muzikant Beppe Costa geeft zich over aan de Zuid-Italiaanse dans Tarantella, samen met danseres Angelina Deck en met Ro Theater-actrices Fania Sorel en Sylvia Poorta. Egon Kracht & The Troupe brengen met Figaro, Figaro, Figaro een parodie op de opera. Het Internationaal Dans Theater brengt dit jaar het wereldse Mannen Van De Tango. De jonge muzikanten Tin Men and The Telephone, allen afgestudeerd aan het Conservatorium Amsterdam, maken jazz en geïmproviseerde muziek door middel van video toegankelijk voor het grote publiek. Vanja Rukavina en Karel van Laere dansen Bokko dance, een populaire technodans uit Zuid-Korea.
Het gehele programma met alle voorstellingen en muziek is vanaf mei te vinden op www.deparade.nl.