Kort Utrechts Popnieuws week 15

Deze week nieuws over onder anderen Georges Poems, Arts the Beatdoctor, Shalla, Wixley en deBeschaving.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Lennart Wolfert ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Georges Poems, Arts the Beatdoctor, Shalla, Wixley en deBeschaving.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Lennart Wolfert

Georges Poems nieuwe halve finalist Utrecht Popprijs
De afgelopen maanden werd in verschillende poppodia gestreden om een plek in de halve finale van De Utrecht Popprijs 2012, de bandwedstrijd voor muzikanten uit de provincie Utrecht. Mores, Daydreamer en For the Birds hadden zich al weten te plaatsen voor de halve finale en daar is nu een verrassende naam aan toegevoegd: Georges Poems. In de woorden van de organisatie: "Omdat wij het zo zonde vonden van al het talent, hebben we besloten te loten tussen alle bandjes die tweede zijn geworden. De gelukkige winnaar van de wildcard is de jonge, frisse en swingende band Georges Poems!" De halve finale vindt plaats op zaterdag 19 mei 2012 op drie locaties in het centrum van Utrecht.
Zaterdag 21 april 2012 is de finale van het Geheim van Starsound in de Starsound Studio in Utrecht. De winnaar hiervan zal ook deelnemen aan de strijd om De Utrecht Popprijs 2012.

Stem Arts the Beatdoctor naar nummer 1
Tof en knap, dat Triggerfinger gelijktijdig in Nederland en België de nummer 1-positie heeft behaald met hun cover van Lykke Li's 'I Follow Rivers'; op de blog Eerste Hulp Bij Plaatopnamen kun je lezen hoe dat is gebeurd.
Maar ter zake. De Utrechtse producer Arts the Beatdoctor heeft een remix van datzelfde nummer gemaakt. Een paar weken geleden beleefde de mix zijn debuut in het programma van Giel Beelen. Wij zijn enthousiast en durven te dromen. Hoe vet zou het zijn wanneer deze mix ook op nummer 1 zou belanden? Luisteren dus!

Art Rocks! Boijmans Muziekcompetitie 
Art Rocks! is een crossmediaal project in Museum Boijmans van Beuningen, dat bestaat uit een grote landelijke muziekcompetitie, verschillende workshops, evenementen en concerten in het museum en een muzikale multimediatour. Het museum nodigt Nederlandse muzikanten uit om een track te maken, geïnspireerd door een kunstwerk. Bijvoorbeeld door Bruegels beroemde Toren van Babel, het danseresje van Dégas of de befaamde telefoon met kreeftenhoorn van Dalí. Bands, singer-songwriter, rappers, electro-producers, jazz-artiesten - muzikanten uit alle genres kunnen deelnemen.
Op artrocks.nl kunnen muzikanten zich laten inspireren door een selectie kunstwerken en vervolgens hun eigen nummer uploaden. Deelnemers maken kans op een videoclip, een live optreden in het museum en de hoofdprijs van 1.000 euro. Een jury kiest na 13 mei de tien finalisten, die hun nummer ten gehore mogen brengen tijdens de grootse finale in juni. Het publiek kiest de uiteindelijke winnaar van de Art Rocks! Boijmans Muziekcompetitie.

Nieuwe dance-avond in Tivoli de Helling
Struikelblok is een nieuw concept van dj/producer Bas Struik in samenwerking met KrancK. Elk kwartaal zal er een nieuwe editie van de dance-avond plaatsvinden in De Helling. Voor de eerste editie op 14 april wordt groots uitgepakt met Lauhaus en Julien Chaptal als hoofdact. Verder draait Struik zelf een set in de grote zaal en is zijn partner-in-crime Mesquitas aanwezig om de laatste uurtjes van de avond geheel in stijl af te sluiten. In de foyer draaien Rik Watts, Kraak noch Smaak, Whyte, Sietser en Bitse Sessie.

EP van The Mrs. krijgt online release 
Vorige week verscheen de tweede EP van de uit Utrecht en Den Haag afkomstige groove-rockband The Mrs. Op 'Get It Out' staan vier nummers die de band eind 2011, begin 2012 heeft opgenomen. De openingstrack 'What Do You Want' was al te horen op de 27e Hollandse Nieuwe-compilatie. Ook is de band door 3FM-dj Eric Corton geselecteerd voor de eerste editie van Demo Dock, een onderdeel van zijn nieuwe initiatief Cortonville. Je kunt nog tot 15 april stemmen om The Mrs. te laten spelen op de launch-party van Cortonville. 'Get It Out' is te beluisteren en te kopen via iTunes, Spotify, Bandcamp en Soundcloud. Een fysiek exemplaar kun je bij de optredens van de band bemachtigen, of door rechtstreeks contact op te nemen met de band via themrs@live.nl.

Eerste dance-acts voor deBeschaving bekend
Het programma van Festival deBeschaving begint steeds meer vorm te krijgen. Afgelopen week maakte de organisatie de eerste namen bekend voor het dance-podium deBeleving. De Zweedse synthpopband Slagsmålsklubben, het Eindbaas dj-team en Random zorgen voor een flinke dosis chiptunes. Henzel & Disco Nova en Pete Bandit & Jason Shae nemen het electro- en techno-gedeelte voor hun rekening. Uit de Nederlandse techhouse-scene komt Olivier Weiter. Deze week werd eveneens Gomes bevestigd, het brein achter het immens succesvolle dubstepfeest Oi!
Festival deBeschaving vindt plaats op zaterdag 30 juni, van 12.00 tot 23.00 uur in de Botanische Tuinen, Utrecht. Tickets voor deBeschaving kosten 37,50 en zijn verkrijgbaar via de website en alle vestigingen van muziekwinkels Plato en Free Record Shop.

Nieuwe single Shalla 
Afgelopen jaar werden we al blij van Shalla's 'Windmill' en nu is er de nieuwe single 'Days Like This', die je wederom onmiddellijk naar de zomer doet verlangen - of de lente, dat mag ook. Leuk muziekfeitje: verantwoordelijk voor de blazers zijn James Knight, Nichol Thomson en Graeme Flowers, die deel uitmaakten van de begeleidingsband van Amy Winehouse.

Jazz030
De onverwachte sluiting halverwege vorig jaar van het SJU Jazzpodium aan de Varkensmarkt betekende een fikse aderlating voor de Utrechtse jazzscene. Gelukkig vonden initiatieven als Rumor en Naald en Kraak snel nieuwe onderdak en ontstonden er nieuwe feesten zoals de Hofman Jazz Club in café Hoffman. Om meer overzicht te krijgen van wat er in Utrecht op jazzgebied gebeurt, hebben Tivoli Utrecht, Muziekhuis Utrecht, U Jazz en Muziekcentrum Vredenburg het platform Jazz030 opgericht. Op de site van Jazz030 vind je onder meer een uitgebreide agenda en het laatste jazznieuws. 

Namen Young Locals! #2 compleet 
De line-up voor Young Locals! #2 is compleet! De bands Red Sofa, The Lines, Isa&Prins en Squadron 24/7 zijn geselecteerd voor het Young Locals!-bandcoachingtraject. Op 25 april spelen zij op het podium van dB's Utrecht. Daarna volgen nog twee edities waarbij jonge bands uit de regio Utrecht, die een goede start willen maken in de popindustrie, de kans krijgen zichzelf verder te ontwikkelen.
Meer weten over Young Locals? Lees dan ons interview met Stijn Merten, een van de initiatiefnemers. 

Nieuw album Wixley 
Frisse en vrolijke muziek, daarvoor moet je bij Wixley zijn. Wixley mixt pop, reggae en rock door elkaar. In mei verschijnt hun nieuwe album 'Justice Song'. Wie ie zolang niet kan wachten, kan het album al in de voorverkoop bemachtigen. Zolang de voorraad strekt krijg je er bovendien gratis een 'I got rocked at the William WIXLEY show' T-Shirt bij. Vanaf mei is het album ook verkrijgbaar via iTunes.

Mannen met Baarden
Zin in een avondje voor en met '(on)geschoren mannen en vrouwen, boomknuffelaars en noeste houthakkers'? Dan moet je woensdagavond 18 april zeker een bezoekje brengen aan Café Hofman, voor de eerste editie van Mannen met Baarden. Tijdens de eerste Mannen met Baarden-avond kun je genieten van onder meer Long Conversations, de folkband van Grote Prijs-winnaar Olaf Caarls, de pubquiz Baardje op Baardje af en Baardportretten van Bart Jansen. "Het idee is om zoveel mogelijk verschillende muzikanten, kunstenaars en designers bij ons project te betrekken, om te laten zien dat een avond in de kroeg ook een cultureel uitstapje kan zijn. Bij ons staat folkmuziek centraal en we eren de baard." Aldus de organisatie. Zelf een steentje bijdragen? Dat kan!