Kort Utrechts Popnieuws week 14

Nieuws over onder andere Atlantis, Mr. Love and the Stallions, Staatsbosbeheer en singer/songwriter Roald Schaap.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Atlantis, Mr. Love and the Stallions, Staatsbosbeheer en singer/songwriter Roald Schaap.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Gemma Pauwels.

Nieuwe EP Atlantis 

Atlantis is het project van de Utrechtse sound engineer Gilson C. Heitinga. In 2007 verscheen het Atlantis-debuut Carpe Omnium waarop Heitinga elektronica en postrock op een heftige maar tegelijkertijd sfeervolle manier combineert. Dat album kreeg - net als opvolger San Diablo overigens – goede recensies in het buitenland en bij onze collega’s van 3voor12/Tilburg. Live is Atlantis een echte band met meerdere gitaristen en een knoppenman en staan ze bekend om hun overdonderende shows. Deze week is de nieuwe EP La Petite Mort verschenen, waarop voor het eerst ook vocals te horen zijn. Atlantis live aanschouwen? Op 15 april speelt de band op het Tilburgse Roadburn-festival.

Soesterberg Live wint Cultuur Stimuleringsprijs gemeente Soest 
Op zaterdag 31 maart 2012 ontving de organisatie van Soesterberg Live de Cultuur Stimuleringsprijs van de gemeente Soest. De jury roemt Soesterberg Live om haar doorzettingsvermogen en "de creatieve oplossingen om met minimale middelen en de beperkingen van de beschikbare zaalruimte het onmogelijke toch mogelijk te maken." De eerstvolgende Soesterberg Live is op 16 juni 2012 en staat in het teken van het Soesterbergse talent. Bands uit Soesterberg kunnen zich nog tot 18 mei 2012 inschrijven.

Kwartfinalisten Grote Prijs van Nederland 2012 bekend
De inschrijving is gesloten, de publieksstemmen zijn geteld en de jury heeft haar keuze gemaakt. Twee weken geleden werden per categorie de eerste tien acts bekendgemaakt die direct door het publiek de Grote Prijs van Nederland-competitie in zijn gestemd. Door de jury zijn hieraan nog eens 25 acts per categorie toegevoegd. De strijd om de Grote Prijs van Nederland zal in mei en juni in alle hevigheid losbarsten; in totaal maken 105 muzikanten, bands en mc's hun opwachting op podia door het hele land! Kijk op de website van de Grote Prijs van Nederland voor een compleet overzicht.

Wij zijn natuurlijk vooral verguld met de kwartfinale-plekken van de Utrechtse bands Bodypolitics, Sideditch, Sur Nilsson, Über-Ich, Wolf Grey, Ink Warriors en Oh, Brave Wide Eyes. Data, locaties en line-up worden bekend gemaakt op dinsdag 17 april. Op die datum start ook de kaartverkoop en wordt de publieksstemming voor de halve finales geopend.

Utrechtse producer Freddy 43 en RTV-Utrecht
Anderhalf jaar geleden verscheen Format mC, het debuutalbum van de Utrechtse hiphopcrew OJAJOH?!. Met de titeltrack schopte de crew het tot de twaalfde Hollandse Nieuwe-compilatie. Producer Freddy43 is niet alleen verantwoordelijk voor de beats, maar maakt ook films en videoclips. Bij het nummer Insluiper van Format mC heeft Freddy43 een videoclip gemaakt, waarin eigen geschoten beeld wordt gecombineerd met beeldmateriaal van RTV-Utrecht. Insluiper is gratis te downloaden. In combinatie met het album Format MC kun je het kleine boekje 'Insluiper Actief' bestellen met meer informatie over de Insluiper.

Symphonica Elektronica showcase
In de aanloop naar de tweede editie van Symphonica Elektronica – op 12 mei aan de Haarrijnse Plas – organiseert het festival een aantal showcases. De eerste daarvan is op vrijdag 20 april in de Melkweg. De headliners zijn het excentrieke Slagsmålsklubben – dat de week ervoor het nieuwe album The Garage uitbrengt – en Felix Martin van Hot Chip (DJ-set). 'Living legend' Eric de Man, de eigenzinnige jongens van Homework, disco duo SHMLSS, Utrechter Maarten Pordon en het Roemeense The Legendary 1979 Orchestra maken het muzikale programma compleet. Meer informatie over het festival is te vinden op Setfest.nl. Alvast in de stemming komen? Check onze Symphonica Elektronica-tips

Mr. Love and the Stallions 
Na het verschijnen van Playgrounds, in de eerste helft van 2011, heeft Mr. Love and the Stallions niet stil gezeten. In Cox Dieben heeft de band een nieuwe bassiste gevonden en er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuw album. Op Koninginnedag speelt de nieuwe bezetting voor het eerst live en dan kun je meteen een aantal nieuwe nummers horen. Om 14.00 uur is de band te zien op het Van Asch van Wijcksplein.

Staatsbosbeheer
Kytopia is niet alleen de thuishaven van Kyteman, maar ook van tal van andere muzikanten, producers en uiteenlopende samenwerkingsverbanden. Zoals de Nightwatch Studio, die vooral gespecialiseerd is in hiphopproducties. Bij tijd en wijle wil eigenaar Nox (Lennart Haman) zelf ook wel eens creatief doen. Dat doet hij samen met zijn maatje Deloz onder de naam Staatsbosbeheer. Vorige week hebben ze de eerste track gedropt van wat een mooie reeks beats belooft te worden. Die eerste track heet Je Weet (Niet), waarop Kleine Viezerik de raps voor zijn rekening neemt.

Europa Festival Utrecht 
Activisme leeft! Podium voor wereldmuziek RASA neemt via het Europa Festival Utrecht stelling tegen de euro- en xenofobie die ons land overspoelt. Van 10 tot en met 12 mei laat het festival de muzikale diversiteit zien die ons kleine, maar steeds groter wordende, (sub)continent te bieden heeft. De openingsavond van deze editie is geheel gewijd aan het 400-jarig bestaan van de relatie tussen Turkije en Nederland. De rest van het programma bestaat uit muzikanten uit Polen, Oekraïne, Noorwegen, Zweden, Finland en Litouwen. Zij hebben de archaïsche volksmuziek van hun thuisland ontwikkeld tot opwindende nieuwe vormen van hedendaagse podiumkunst. Laat eventuele angsten achter je en vier met RASA de enorme schat aan Europese muziek Meer informatie op de RASA-site

Recycle je oude cd-hoesjes: lever ze in bij Plato 
Overgestapt op Spotify of doe je alles via iTunes en wil je nu wel een keer van die oude cd-hoesjes af? Lever je oude transparante cd-hoesjes dan voor 14 april in bij Plato Utrecht en help daarmee de Utrechtse singer/songwriter Roald Schaap. Je oude hoesjes worden gegraveerd en vormen daarmee de basis voor heuse kunstwerkjes waarin Schaap zijn nieuwe album RECYCLED presenteert. RECYCLED is een remixalbum van Roalds debuut Tevoorschijn, waarover we in januari al schreven. De release party van het RECYCLED Project is op 21 april 2012 om 21.00 uur in Club Boothstraat aan de Boothstraat 10 te Utrecht. Tickets zijn te koop aan deur en via Roald.tv. Je bent binnen voor € 6,-, of in combinatie met een digitaal album € 9,-. Het album is vanaf 21 april ook verkrijgbaar bij de Plato.

Ultrasonic Festival

Als danceliefhebber ken je de Maarsseveense Plassen natuurlijk als het festivalterrein van ROCKIT Open Air. Dit jaar is de tijd aangebroken voor een nieuw knallend festival: Ultrasonic Festival, dat plaatsvindt op zaterdag 28 juli. De line-up biedt voor ieder wat wils. House- en clubliefhebbers kunnen bijvoorbeeld losgaan op onder anderen Sidney Samson, Quintino en Shermanology. Wie het liever wat harder heeft, kan uit zijn dak tijdens sets van Psyko Punkz en Zany. Technoliefhebbers zullen blij zijn met Secret Cinema, Bart Skils en Remy, terwijl op de Eclectic stage van alles voorbij komt zetten, met artiesten als The Partysquad, The Flexican en Billy The Klit. Voor trance zorgen Marcel Woods, Sean Tyas, Alex M.O.R.P.H. en Leon Bolier. Binnenkort wordt de volledige line-up van Ultrasonic Festival bekendgemaakt. Voor de snelle beslissers zijn er een beperkt aantal early-bird tickets beschikbaar. Meer info op Utrasonic.nl. En als je de Facebook-pagina ‘liket’, maak je bovendien kans op gratis kaarten!

Donker Utrecht 
Een jaar lang trok de Utrechtse fotograaf Merijn van der Vliet er rond de avondschemering op uit om Utrecht te fotograferen in het donker. De foto's die Van der Vliet tijdens zijn 'blauwe kwartiertje' maakte, zijn nu gebundeld in een boek vol ansichtkaarten. De verzameling bijzondere prenten van de Domstad werd donderdag gepresenteerd op de Utrechtse Neudeflat. Van der Vliet verkoopt zijn fotoboek Donker Utrecht via zijn website. Als je in Utrecht woont komt hij het boek persoonlijk langsbrengen. En ja, dit heeft weinig met muziek te maken (hoewel muziekliefhebbers plekken zoals de Neude en het Muziekpaleis ongetwijfeld zullen herkennen) - maar allemachtig, wat een fraaie foto’s!