Bodypolitics is klaar voor release debuutalbum Bodypolitics is klaar voor release debuutalbum

“The Space Of A Jump is als een dans tussen tegengestelde elementen”

, Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto’s: Harold van de Kamp / Kade104

Bodypolitics is klaar voor release debuutalbum

“The Space Of A Jump is als een dans tussen tegengestelde elementen”

Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto’s: Harold van de Kamp / Kade104 ,

Bodypolitics is een relatief nieuwe Utrechtse band. De band heeft vorig jaar met producer Martijn Groeneveld een sterk album opgenomen, waarvan de release donderdag 12 april plaatsvindt. 3voor12/Utrecht zit met bandleden Giuseppe Valenza en Thanos Fotiadis in café De Bastaard voor een gesprek over inhoud, het moderne leven in Nederland en het beschermen van eigen nummers.

Bodypolitics is opgericht in 2010. Dit jaar stonden ze in de finale van The Clash of the Titans, zijn ze geselecteerd voor de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland en staan ze geboekt voor een optreden op de Neude tijdens Festival aan de Werf. Terwijl drummer Art Pinto aan het werk is, nemen Thanos Fotiadis en Giuseppe Valenza op een zonnige maandagmiddag alle tijd voor een gesprek over de betekenis van de titel van hun debuutalbum, The Space Of A Jump, en het ontstaan van de band.

Giuseppe, de drijvende kracht achter Bodypolitics, maakt al vanaf zijn jeugd in Italië muziek. In 2008 gaf Giuseppe zijn baan als mode-ontwerper in Milaan op om zich in andere Europese culturen  te verdiepen. Hij belandde in Nederland, waar hij zich bezighielden met het schrijven van muziek om in 2010 te besluiten dat het tijd was voor een nieuwe band. Op de site MusicFromNL deed hij een oproep. De Griekse multi-instrumentalist Thanos, die op dat moment een jaar of vijf in Nederland woont, zag de oproep: “Het was de enige advertentie waar echt een visie uit sprak. Hij noemde zijn muzikale invloeden, zoals Radiohead, Massive Attack, Joy Division en Pink Floyd, en had duidelijk voor ogen wat voor muzikanten hij zocht. Dat sprak me erg aan.” Thanos en Giuseppe gingen samenwerken, drummer Art Pinto volgde een jaar later en Bodypolitics was een feit.

De band kwam bij de Utrechtse producer Martijn Groeneveld terecht, die eerder met o.a. Blaudzun en Solo werkte, en nam in zijn Mailmen Studio het album The Space Of A Jump op. Over het thema van het album vertelt Giuseppe: “The Space Of A Jump is als een dans tussen tegengestelde elementen, het gaat over de dunne en onzichtbare lijn die aanwezigheid scheidt van afwezigheid, passie van rationaliteit, angsten van dromen.” Deze dualiteit is terug te vinden in alle nummers van het album. Sommige nummers gaan over de strijd tussen deze tegenstellingen in de moderne maatschappij. Over de tegenstelling van de overmaat aan ambitie, de dagelijkse drukte en de mechanische en schematische structuur van ons sociale leven versus het gebrek aan inhoud en principes. Andere nummers besteden meer aandacht aan persoonlijke onderwerpen, zoals het contrast tussen passiviteit en actie, tussen ontsnapping en stabiliteit. De thema’s worden vaak donker en soms met woede gebracht. Giuseppe: “Het is niet dat we zo negatief zijn of zwaar op de hand, maar in onze muziek vindt die kant een weg naar buiten. Het gaat ons om de inhoud, om de maatschappij en onze rol daarin, als onderdeel van het geheel.”

Bodypolitics bestaat uit drie bandleden, waarbij zowel Giuseppe als Thanos meerdere instrumenten bespelen en Art naast zijn drumstel ook met een drumcomputer werkt. De vraag dringt zich op of het niet handiger is de band uit breiden. Thanos antwoordt hierop: “We geloven in de speciale betekenis die het getal drie binnen de alchemie krijgt toegeschreven. Het derde element is het verbindende element dat de dualiteit doet ontstijgen en voor synthese oftewel balans zorgt. We houden het dus bij drie bandleden.”

Er staat een goed album en de band is compleet. Op 12 april vindt, iets later dan gepland, de release van het debuutalbum plaats en is het voor Bodypolitics afwachten hoe de plaat ontvangen zal worden. Giuseppe: “In Italië kende ik een hoop mensen, wist ik wie er bij welk muziekblad werkte enzovoort. Hier kenden we bijna niemand, waardoor het even duurde voordat we onze draai hadden gevonden in de Nederlandse muziekscene. Daar komt bij dat we eerst wat huiverig waren voor exploitatie: het album was ons kindje, het waren ónze liedjes. Hierdoor heeft de officiële release even op zich laten wachten, maar nu zijn we er klaar voor om dit album naar buiten te brengen.”

Het album The Space Of A Jump zal op 12 april 2012 worden uitgebracht. Tot die tijd is het album gratis te beluisteren via bodypolitics.bandcamp.com.

Te zien: Bodypolitics met Let's Go Eskimo en Sur Nilsson, dinsdag 22 mei @ Festivalcentrum de Neude, tijdens Festival aan de Werf.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht