Koninginnenacht, een Bijzonder Epische Avond Koninginnenacht, een Bijzonder Epische Avond

Ervaren organisatoren toveren Amersfoortse loods om tot grootschalig dancefeest

, Tekst: Joris Postulart

Koninginnenacht, een Bijzonder Epische Avond

Ervaren organisatoren toveren Amersfoortse loods om tot grootschalig dancefeest

Tekst: Joris Postulart ,

Eindelijk heeft Amersfoort haar eigen feest tijdens Koninginnenacht. Het nieuw opgerichte Nachtbrigade zag een gat in de culturele markt en duikt daar nu in met misschien wel het grootste indoor dancefeest ooit in Amersfoort: een Bijzonder Epische Avond (BEA).“Op feestdagen als oud en nieuw en Koninginnenacht is er nooit wat te doen in Amersfoort. Dat is eigenlijk best wel triest voor een stad van deze grootte,” aldus medeoprichter Paul Niezen.

De mannen achter Nachtbrigade, een onderdeel van Kultlab, zijn geen onbekenden in Amersfoort. Integendeel: broers Siep en Sijmen Stronks en goede vriend Paul Niezen zitten ook in de organisatie van grote evenementen als Into The Woods, Gluren Bij De Buren en Fabeltjesstrand. Verder hebben zij zo’n twintig (uitverkochte) edities van Minimaal Kabaal gedraaid, het bekendste danceconcept van Amersfoort. Nu zijn ze met z’n drieën Nachtbrigade gestart. Paul Niezen praat ons bij over het hoe en wat: “Het is vreemd dat er weinig te doen is op feestdagen in Amersfoort. Een gemiste kans waar wij verandering in aan willen brengen.” Het eerste wapenfeit is BEA (een Bijzonder Epische Avond), dat 29 april plaatsvindt in De Loods aan het Eemplein. “Het wordt één groot feest, met zo’n duizend man. We hebben een geweldige kunstenaarsloods geregeld en een fantastische line-up. Daarnaast gaan er nog een heleboel spannende dingen gebeuren die avond.”

Eén van die spannende dingen is een heuse nachtmarkt, die Nachtbrigade samen met Kringloopcentrum Amersfoort organiseert. Bezoekers van BEA worden opgeroepen om zoveel mogelijk spullen mee te nemen. Alles kan en mag, zolang het maar ‘feestverruimend’ is. Het doel: “het stimuleren van de verkanslozing van kansloze materialen binnen de Nederlandse maatschappij.” De kringloop zorgt voor een goede basis van nutteloze materialen, die de marktmeiden gaan verruilen, verkopen en weggeven. Behalve de nachtmarkt kun je jezelf ook een koninklijk kapsel laten aanmeten door kapper Haren Majesteit, zijn er oud Hollandse spelen en kun je je onder ander laten schminken.

Line-up
Los van alle festiviteiten gaat het natuurlijk om de muziek. En laat dat nou net heel dik voor elkaar zijn. Niezen: “We hebben een enorme line-up, met twee Duitse grootheden, grote Nederlandse namen en lokaal talent. We vinden het belangrijk om de lokale jongens te stimuleren. Met een eigen area kunnen zij zichzelf op de kaart zetten.” Waarschijnlijk zijn niet alle 3voor12/Utrecht-lezers even grote techno- en housekenners als Niezen zelf. Wat zijn zijn aanraders? “Melon is Nederlands beste dj, de absolute housekoning. Bij hem is het altijd feest, hij draait waanzinnige platen. We zijn erg trots dat we hem hebben binnengehaald. Daarnaast zijn de twee Duitse headliners natuurlijk ontzettend gaaf: Marc Romboy en Robert Babicz. Van de lokale jongens heb ik het meest zin in Elias. Die jongen heeft een heel puristische platenkeuze, hij pikt de pareltjes er altijd uit.”

Into The Woods
Dat Nachtbrigade weet hoe ze een goed feest moeten organiseren blijkt wel uit Into The Woods, het jaarlijkse festival dat ze samen met een aantal anderen organiseren. Onlangs wonnen ze zelfs de Gouden Kabouter voor het beste festival van Nederland, ten koste van grote namen als Solar, Awakenings en Mysteryland. “Dat was heel bizar,” vertelt Niezen. “We hebben er wel een beetje aandacht aan besteed, maar we hebben ons publiek niet erg gepusht om te stemmen. Dat geeft wel aan hoe fanatiek onze achterban is. Leuk was bij de prijsuitreiking vooral dat Rocco Veenboer ons kwam feliciteren. Hij is de organisator van Awakenings en organiseerde de eerste technofeestjes ooit in Nederland. Een pionier.” Voordat de Into The Woods-gekte, waar 3voor12/Utrecht ook veel aandacht aan gaat besteden, weer losbarst is het dus tijd voor BEA. Ze kunnen het echter niet alleen. Enthousiastelingen die iets willen bijdragen 29 april kunnen zich melden op de website van Nachtbrigade. Het belooft een bijzonder epische avond te worden.

Te zien: BEA, De Loods (Eemplein, naast De Kelder) met Robert Babicz, Marc Romboy, Olene Kadar, Melon, Trish Former Friends, Barre Tijden Collectief,
Camembert & Elias, Cardboard motel dj-set, Brand! zondag 29 april 2012 @ De Loods, Amersfoort.


Kaarten (17 euro) zijn verkrijgbaar via Nachtbrigade, Velvet Music Amersfoort en Haren Majesteit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht