SPINNST presenteert debuutalbum SPINNST presenteert debuutalbum

Voormalig In Julia's Mind Scene maakt doorstart

, Tekst: Roeland Rutgers / Foto's: Maurice Moeliker & Eva Ruiter

SPINNST presenteert debuutalbum

Voormalig In Julia's Mind Scene maakt doorstart

Tekst: Roeland Rutgers / Foto's: Maurice Moeliker & Eva Ruiter ,

Na een pauze van vier jaar kozen de mannen van In Julia's Mind Scene voor een frisse nieuwe start. De naam van de band werd veranderd in SPINNST. De liedjes en folk gingen eruit en maakten plaats voor breed uitwaaierende postrock, gecombineerd met modern-klassieke piano. Op 24 maart 2012 presenteerde de band haar album Altered Breeding Ghost - dat alleen op vinyl verkrijgbaar is-, tijdens een avond vol experimenten. Wij spraken met Martijn Buser over het tot stand komen van het album.

Exit folk
Volgens SPINNST-drummer Martijn Buser is de nieuwe sound van de vier Utrechtse muzikanten niet alleen geïnspireerd door post-rock en krautrock, maar ook door bands als Battles en Animal Collective. Ook gebruikt gitarist Mark Versteegen, door nieuw aangeschafte effectpedalen, zijn instrument op een andere manier dan bij In Julia's Mind Scene. Geen folky fingerpicking en korte liedjes meer, maar repeterende ruimtelijke ritmes. Pianist Gijs van der Heijden richt zich steeds meer op de compositorische invulling en het allround gebruik van de vleugel.

Albumpresentatie
Tijdens de albumpresentatie in het Muziekhuis Utrecht levert de nieuwe insteek ronduit spannende muziek op. Naast SPINNST zijn ook muzikale vrienden Wouter van Veldhoven, The Dear Listeners, Gijs van der Heijden en Homemade Empire van de partij. In het voorprogramma worden losse vocale tracks en fragmenten van SPINNST door producer Martin Luiten en soundengineer Robert Deeters uit hun verband gehaald. Het experiment klinkt intrigerend, al heeft de luisteraar daarbij wel heel weinig houvast.

Tijdens het optreden van de band komen de veelzijdige composities tot leven. Nummers komen regelmatig tot een halt, waarna ze weer in alle hevigheid losbarsten. Verschillende delen van de nummers van SPINNST lopen in elkaar over, af en toe eindigend in een pandemonische climax. Vleugel en gitaar zijn in de breed uitwaaierende stukken de enige constante factoren. De strakke uitvoering van de verschillende complexe ritmes verraden de lange voorbereiding die aan deze composities is voorafgegaan.

Back to basics
Producer Martin Luiten wilde de opnames voor Altered Breeding Ghost alleen op zijn voorwaarden doen; en dat betekende "back to basics". Met slechts een aantal heel goede microfoons sloten de mannen zich een week op. Alles nummers werden zoveel mogelijk in één keer ingespeeld, om de energie tijdens de opnames zo direct mogelijk over te brengen.

Dat Altered Breeding Ghost alleen op vinyl wordt uitgebracht, past overigens uitstekend bij de muziek. Martijn Buser legt uit: "De muziek die wij maken laat zich niet meteen na één luisterbeurt helemaal kennen. De allereerste plaat van In Julia's Mind Scene was ook alleen op vinyl. Wij blijven toch vinylfetisjisten. Bij vinyl heb je iets in handen, het ziet er mooi uit, je ruikt eraan: het is meer een totaalbeleving. Als luisteraar word je zo gedwongen aandachtiger te luisteren."

Jazzpodia of eco-resort
Live is de muziek van SPINNST alleen mogelijk als er een vleugel voorhanden is. "Ik denk dat we wat meer richting de jazzpodia moeten", vetelt Buser. Of de band veel gaat optreden dit jaar is nog onzeker: gitarist Versteegen wil misschien een eco-resort in Oostenrijk gaan bouwen. Buser: "Hartstikke leuk voor hem natuurlijk, maar voor het voortbestaan van de band zou het aardig desastreus zijn."

200 exemplaren van Altered Breeding Ghost zijn sinds 24 maart 2012 te koop.
Het album is ook te downloaden op de Bandcamp van SPINNST.

Gezien: albumpresentatie SPINNST (voorheen In Julia's Mind Scene), zaterdag 24 maart 2012 @ Het Muziekhuis Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht