Weekagenda week 39

Club 3VOOR12/Utrecht, Rumor, Florian Wolff, Glorious Staircase, Blackout, Kytopia, Meet Me At Home

Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Eindbaas op vrijdag en de opening van de jubileummaand van het 25-jarige EKKO op zaterdag 1 oktober zijn uitverkocht. Desondanks zijn er deze week nog genoeg andere fijne optredens om heen te gaan, te beginnen met onze eigen Club 3VOOR12/Utrecht aanstaande donderdag op het vertrouwde adres in dB’s. Check deze weekagenda voor de rest van onze tips.

Club 3VOOR12/Utrecht, Rumor, Florian Wolff, Glorious Staircase, Blackout, Kytopia, Meet Me At Home

Op 1 oktober start de jubileummaand van het 25-jarige EKKO (daarover later deze week meer). Het eerste optreden, de Onder Invloed-avond, is al uitverkocht maar ook de rest van het programma bevat een paar veelbelovende optredens. Eindbaas gaat op 30 september in EKKO verder met wat ze op de oude locatie ACU ook al deden: uitverkopen! 8-bit chiptunes zijn blijkbaar helemaal de bom. Ondanks deze uitverkochte shows zijn er deze week nog genoeg andere fijne optredens om heen te gaan, te beginnen met onze eigen Club 3VOOR12/Utrecht aanstaande donderdag op het vertrouwde adres in dB’s.


Wat: Club 3VOOR12/Utrecht
Wie: COPPERSKY, Minus the Tiger, Über-Ich en Maurits Westerik (GEM)
Wanneer: donderdag 29 september 2011 (21.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: nada

Waarom: Dat weet je natuurlijk al lang maar voor het geval dat lees je er hier alles over.
Wat: Rumor 66
Wie: Gareth Davis &  Frances-Marie Uitti (Huis aan de Werf 20.30 uur), Emeralds (EKKO, 21.30 uur) en Dutch (ACU, 22.45 uur)
Wanneer: donderdag 29 september 2011
Waar: Huis aan de Werf, EKKO en ACU
Schade: € 17,50 (korting: € 12,50)

Waarom: De formule van de Rumor-avonden met drie concerten op drie locaties, voor één prijs, kwam voor de zomer zwaar onder druk te staan. Door het stoppen van de muziekprogrammering van Theater Kikker en de sluiting van het SJU Jazzpodium vielen twee van de drie vaste locaties weg. Gelukkig heeft organisator Gunther Barten met het Huis aan de Werf en ACU twee nieuwe locaties weten te vinden die ook qua (fiets)afstand nog goed te doen zijn. Vanavond krijgen die locaties hun vuurdoop. De avond begint in Huis aan de Werf met basklarinettist Gareth Davis en celliste Frances-Marie Uitti. Daarna is het op naar EKKO voor de Amerikaanse band Emeralds dat een mix van - vaak geïmproviseerde - space-rock, ambient en kosmische drones brengt. Emeralds’ Mark McGuire doet het solo ook niet slecht. Zijn album Get Lost kreeg deze week een 7,9 op Pitchfork. De avond wordt afgesloten in ACU waar Dutch (met o.a. Lux Ex en Gerri Jäger) een wonderlijke mix van noise, contemporaine muziek, pop en vrije muziek brengt.


Wie: Florian Wolff
Wat: The Nature of Things release-show
Wanneer: vrijdag 30 september 2011 (20.45 uur)
Waar: Huis aan de Werf
Schade: € 7,50

Waarom: Na het verschijnen van zijn debuutalbum ‘Catching Up, Standing Still’ in 2008 ging het snel met singer-songwriter Florian Wolff. Hij stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, werd uitgeroepen tot Serious Talent en zijn single 'Best Girl' werd een bescheiden zomerhitje op 3FM. Op vrijdag presenteert hij zijn nieuwe album The Nature of Things in Huis aan de Werf. Dat nieuwe album ademt een lekker relaxte sfeer uit wat je (tijdelijk) zelf kunt horen op de Luisterpaal. Let op: er is slechts een beperkt aantal plekken voor deze release-show!


Wat: Glorious staircase songwriter show #4
Wie: Benjamin Winter en Eins, Zwei Orchestra
Wanneer: vrijdag 30 september 2011 (20.00 uur)
Waar: Eligenhof 17, Utrecht
Schade: € 7,50, aanmelden op facebook of via marten@wevsdeath.nl

Waarom: De mensen van de Glorious staircase songwriter show zijn bezig om een mooie reeks op te bouwen. Voor deze vierde editie alweer hebben ze de Amerikaanse singer/songwriter Benjamin Winter gestrikt. Hoewel we midden in een welkome nazomer zitten schijnt zijn donkere melancholische muziek een goede voorbereiding op de herfst te zijn. Als hij ook nog wordt vergeleken met Johnny Cash en Damien Jurada weet je dat het goed zit. Behalve Winter staat je nog een verrassing te wachten: de shoegazers van Eins, Zwei Orechestra doen het deze keer akoestisch. Als het maar half zo goed klinkt als hun semi-akoestische instore bij Plato van een paar maanden geleden staat je wat moois te wachten. Aanbevolen!


Wat: Blackout, vijftigste editie!
Wie: The Upbeats en Futurebound
Wanneer: vrijdag 30 september 2011 (23.00 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 13

Waarom: Blackout is de vaste drum ‘n’ bass- en dubstep avond van Black Sun Empire in Tivoli. Voor deze vijftigste (!) editie hebben ze een act gevonden die flink uitpakt in de vorm van het Nieuw-Zeelandse drum ‘n’ bass-duo The Upbeats. Futurebound (uit de UK) bracht dit jaar samen met Matrix het verbluffende album Worldwide 001 uit en maakte twee knallers met Metrik. Uit eigen land komt DJ Nymfo (Metalheadz) en natuurlijk zijn de mannen van BSE er zelf ook bij. Host is MC Dart!


Wat: 1 jaar Kytopia
Wie: La Boutique Fantastique, De Avonduren, Arts the Beatdoctor, Astroposer, Pitto, Black Sun Empire, Mike Mago (Boemklatsch) en Morris Kliphuis Trio
Wanneer: zaterdag 1 oktober 2011
Waar: Tivoli Oudegracht
Schade: € 17,50

Waarom: Tivoli vat het kernachtig samen: “Kytopia bestaat een jaar. Om dat te vieren presenteert het Utrechtse label en muzikantenlaboratorium, dat is gesticht door Colin Benders (Kyteman), in Tivoli Oudegracht een speciale avond. Daar spelen niet alleen de getekende Kytopia-acts La Boutique Fantastique en De Avonduren, maar ook artiesten als Arts the Beatdoctor, AstroPoser, Pitto, Black Sun Empire, Mike Mago (Boemklatsch) en het Morris Kliphuis Trio, die allen in het Utrechtse pand produceren en musiceren. De avond zelf zal een ratjetoe worden met verschillende stijlen en een paar speciale samenwerkingen.”


Wat: MEET ME AT HOME. (analogue summer)
Wie: Homemade Empire & The Puddle Parade (zaterdag, 20.00 uur) en Cries and Whispers (zondag 15.00 uur)
Wanneer: zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011
Waar: Jansbrugkelder, Oudegracht 105
Schade: niks

Waarom: Aanstaande vrijdag in het Korte Utrechtse Popnieuws op onze site meer over Meet Me At Home. Voor nu is belangrijk dat het gaat om een project waarbij analoge fotografie en muziek bij elkaar komen. De muziek is op zaterdag van Homemade Empire, die vanaf 20.00 uur nieuw werk speelt met een speciale bijdrage van The Puddle Parade. Op zondag kun je vanaf 15.00 uur luisteren naar Cries and Whispers, het soloproject van Maurits Hagemans (o.a. We Love People in Bearsuits en Hagy).