Oktober is EKKO jubileummaand

Presentatie EKKO Recordings tijdens Nacht Van Het Vinyl

Tekst: Marc van der Laan ,

Het is jullie vast niet ontgaan: EKKO bestaat dit jaar 25 jaar! Oktober is de grote feestmaand waarin het poppodium aan de Bemuurde Weerd uitgebreid stilstaat bij dit jubileum. Met een stevige selectie uit het programma blikt 3VOOR12/Utrecht vooruit op al het moois dat je in deze jubileummaand te wachten staat.

Presentatie EKKO Recordings tijdens Nacht Van Het Vinyl

Het is jullie vast niet ontgaan: EKKO bestaat dit jaar 25 jaar! Oktober is de grote feestmaand waarin het poppodium aan de Bemuurde Weerd uitgebreid stilstaat bij dit jubileum. En hoe? Op de manier waar het podium om bekend staat: het programmeren van opkomende bands en (mee-)bedenken van conceptavonden. Het programma van de jubileummaand is te uitgebreid om allemaal op te noemen en er komen nog steeds artiesten bij. Toch blikken we alvast vooruit op al het moois met een stevige selectie uit het programma.

Openingsweekend
De opening van de maand is vanzelfsprekend op zaterdag 1 oktober en bestaat uit een bijzondere editie van Onder Invloed. Naast Tim Knol en The Kik zullen Carol van Dyk en Peter Visser van Bettie Serveert laten horen door welke artiesten ze geïnspireerd zijn. Helaas is de avond al uitverkocht. Zondag staat helemaal in het teken van EKKO Bij Je Thuis. Tien inwoners uit Utrecht hebben een exclusief huiskameroptreden gewonnen van vaderlandse toppers als Anne Soldaat, Roosbeef, Simon Karolis en LPG of lokale bands als Minus the Tiger en Luik. De optredens zijn toegankelijk voor vrienden en familie van de winnaars, maar bij de collega’s van Kicking the Habit kun je nog een plekje in een huiskamer winnen.

Week één
Nadat Crystal Antlers ons op dinsdag 4 oktober nummers van zijn nieuwe album Two Way Mirror heeft laten horen, doet op woensdag 5 oktober 6 Of Your Best Friends een eenmalig reünie-optreden. We berichtten al eerder over dit gezelschap dat ooit aan de basis stond van de Utrechtse hiphopscene. De leden hebben inmiddels naam gemaakt in gezelschappen als C-Mon & Kypksi, Nobody Beats the Drum, Boemklatsch, Pax en Pry en Kyteman’s Hiphop Orkest. Grote kans dat Kyteman zelf ook nog op het podium verschijnt.
Vrijdag 7 oktober staat in het teken van de doorstart van Naald en Kraak. Het café van dit gezelschap leek even te verdwijnen door de sluiting van het SJU Jazzpodium, maar de mannen hebben voor hun vinyl uit de 50’s, 60’s en 70’s een nieuwe plek gevonden in EKKO. Op vrijdagavond is er ook een liveoptreden van The Rhumba Kings.
Zondag 9 oktober geeft de Duitse pianist Nils Frahm een bijzonder optreden in het Zijdebalen theater, naast Kytopia. Maximaal 200 bezoekers hebben de kans om tijdens deze matineevoorstelling rondom Frahm plaats te nemen, die zelf met zijn grote piano midden in de zaal zit.

 

Week twee
In de tweede jubileumweek komt op vrijdag 14 oktober de legendarische dansavond Dance-O-Mania voor één keer terug naar EKKO. En ook nog eens samen met de jonge garde van 030303. Voor deze avond zijn onder andere de 030303 DJ’s, Nuno dos Santos en Cosmic Force al bevestigd. En extra tof: Allert Aalders plays Human Beings!
Zaterdag 15 oktober wijkt Klub Radar voor één keer uit van het eigen thuishonk, De Helling, naar EKKO. De Radar-bands True Widow en Basia Bulat zorgen daar samen met het Finse 22-Pistepirkko en Mirel Wagner voor een mooi affiche. Basia Bulat en Mirel Wagner spelen in het café van EKKO.
Zondag 16 oktober staat je weer een mooie matinee te wachten. De popjournalisten die het nieuwe Awkward I-album al hebben mogen horen, zijn overwegend positief. Die middag krijgen ook wij, gewone stervelingen, te horen waar Djurre de Haan allemaal mee bezig is geweest. Hier alvast een liedje, Everything On Wheels. De Eindhovense band Wolfendale, dat in het voorprogramma speelt, presenteert zijn debuutalbum Foghorn. Let op: de zaal gaat om 15.00 uur open! 

Week drie
Het zou ons verbazen als het Britse duo Dan Le Sac vs Scroobius Pip geen plekje heeft gekregen op de EKKO Recordings, de twee exclusieve plakken vinyl waarvan de inhoud is samengesteld door de bezoekers. Met hun combinatie van elektronische beats en ‘spoken word slash rappen’  hebben ze EKKO al twee keer op z’n kop gezet. Donderdag 20 oktober gaan we zien of drie keer scheepsrecht is.
Zaterdag wordt het wat rustiger met de prachtige, breekbare folk van Teitur, de van de Faeröer-eilanden afkomstige singer/songwriter. 

Week vier
The Ex is misschien wel de headliner van de laatste week van de jubileummaand. Wars van conventies en hipheid doet de band al zo’n dertig jaar zijn eigen ding. Dat ‘ding’ is eigenlijk al vrij snel van punk opgeschoven naar noise, folk, jazz en wereldmuziek. Vanavond mogen ze twee bevriende artiesten meenemen, Jackdaw With Crowbar en het Ethiopische Afework Nigussie.
De donderdag (27e) wordt verzorgd door de mensen van het hippe Amsterdamse magazine Subbacultcha. Ze hebben drie Amerikaanse bands naar Utrecht gehaald: Ital, Lucky Dragons en de uit Brooklyn afkomstige dreampop-band Twin Sister. Van de laatste band is het album In Heaven tijdelijk te horen op de Luisterpaal.
Hoewel het niet het laatste evenement is in deze jubileummaand, mag de Nacht Van Het Vinyl op vrijdag 28 oktober niet ongenoemd blijven. Dan worden namelijk de EKKO Recordings gepresenteerd. Het hoe en wat is nog in nevelen gehuld. Houd daarvoor onze website of die van EKKO in de gaten. 

Meer informatie over het 25-jarig jubileum van EKKO is te vinden op de speciale jubileumsite. Het volledige programma van de jubileummaand vind je op de website van EKKO.