Minus The Tiger’s eerste grommetjes Minus The Tiger’s eerste grommetjes

Experimenteren vanuit de huiskamer

, Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Rosanne van de Leemkolk

Minus The Tiger’s eerste grommetjes

Experimenteren vanuit de huiskamer

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Rosanne van de Leemkolk ,

Het nog prille Minus The Tiger is waarschijnlijk de jongste 3VOOR12/Utrecht Selecteert aller tijden. De band maakte namelijk nog maar net de eerste demo af. We spreken voorvrouw, zangeres en voormalig hoofdredacteur van 3VOOR12/Utrecht Anne Broekman over haar nieuwe, frisse bandje.

Experimenteren vanuit de huiskamer

Minus The Tiger is Anne Broekman. Ook Jesse Broekman (bassist) en Maarten Besseling (producer) zitten in de band. En sinds kort staat Arthur Adam de band live bij. Maar de stem, het gezicht en de liedjes van Minus The Tiger zijn van Broekman. We spreken haar in de huiskamer annex opnamestudio van haar hoekwoning in Lombok.

Brommertjes
Kittywake, het vorige muzikale project van Broekman, was alweer een tijdje ter ziele. Toch lag aan de oprichting van Minus The Tiger geen plan ten grondslag. “Ik schrijf al liedjes zo lang ik me kan herinneren”, vertelt Broekman. “Maar tijdens geëxperimenteer met elektronische beats en geluiden samen met Maarten kregen mijn bestaande liedjes een vorm waardoor ik zelf ook werd verrast. Ik werd daardoor uitgedaagd om meer te gaan schrijven. We kunnen hier in de huiskamer uitwerken en opnemen. Als je goed luistert kun je vast de brommertjes voorbij horen komen. De drempel om te starten met schrijven is daardoor erg laag. Voor we het weten hebben we een heel nieuw liedje opgenomen.”

Folky en desolaat
De vijf liedjes die momenteel op Bandcamp te beluisteren zijn, kennen het gebruik van elektronica en sobere beats als rode draad. Toch zijn de verschillen groter dan de overeenkomsten. Er zit een wereld tussen het folky ‘Home Is Where The Heart Is’ en het desolate ‘Where Did You Go’. “Er zit twee jaar tussen die liedjes. Het eerste is een oudje dat ik op gitaar schreef. ‘Where Did You Go’ is nieuw en ontstaan vanuit een synthloop die daarna stukje bij beetje is aangekleed met zang en andere instrumenten. Die nieuwe manier van benaderen was erg verfrissend en heeft me geleerd om de kaders die ik mezelf heb opgelegd los te laten. Dan gaat het om conventies over songstructuren. Alhoewel mijn liedjes nog steeds vaak beginnen bij een melodie of een tekstregel die me te binnen schiet. Maar soms dus ook vanuit een track die Jesse opstuurt.”

Niet tevreden
Het geluid van Minus The Tiger sluit aan bij dat van Amerikaanse artiesten die de grenzen tussen folk en elektronica steeds verder laten vervagen, zoals Beach House, Grizzly Bear en Bon Iver. Broekman: “Als ik toffe muziek hoor, dan wil ik dat zelf ook maken. We proberen ook wel eens iets van anderen letterlijk na te maken om de techniek te snappen. Het is niet zo dat we deze een plaat wilden maken met een vastomlijnd idee van hoe het zou moeten klinken.” Maarten Besseling reageert vanachter zijn laptop. “Anne was niet tevreden over hoe haar muziek klonk. Dat is hiermee veranderd. Een voldaan gevoel is altijd maatgevend geweest. Je wilt ‘s avonds naar bed gaan met het idee dat je iets moois hebt gemaakt.” De plaat is nagenoeg af en komt begin 2012 uit.

Spannend
De keuze om de songs live te gaan spelen was geen moeilijke. “Het is net als bij het maken van de plaat, we moeten het gaan doen om te ontdekken hoe dat zal gaan”, vertelt Broekman. Het eerste optreden van Minus The Tiger was afgelopen zaterdag in EKKO in het voorprogramma van The Jezabels. Volgende week treedt de band op tijdens Club 3VOOR12/Utrecht in dB’s. “Dit is het eerste optreden met Arthur Adam bij de liveband. Dat maakt het extra spannend.”


Films en commercials
Nieuwsgierig naar Minus The Tiger? De eerste ongemixte tracks zijn te beluisteren op hun Bandcamp. Bovendien is de band opgepikt door het Canadese Megaphono, een Canadees bedrijfje dat muziek van indiebands licenceert voor het gebruik in films of commercials. Minus The Tiger is te vinden op Sampler #4, tussen Moss en Awkward I.

Te zien: Minus the Tiger tijdens Club3VOOR12/Utrecht, donderdag 29 september @ dB's, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht