Kort Utrechts Popnieuws – week 39

Deze week nieuws over onder anderen de stickerhoax van Novack, Woost, Kypski, Gaudemaus, Roosbeef en Johan Borger.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Argibald ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren. Deze week nieuws over onder anderen de stickerhoax van Novack, Woost, Roosbeef en Johan Borger.

Het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze nieuwe rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder anderen Woost, Roosbeef, de stickerhoax van Novack en Johan Borger. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail dit dan naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Toch geen stickerboek
De Utrechtse indieband Novack zou vandaag (vrijdag 30 september) een stickerverzamelboek uitbrengen, waarin je plakplaatjes van je favoriete Nederlandse indie-artiesten kunt verzamelen. Het nieuws werd opgepikt door onder meer 3VOOR12, Kicking The Habit, 3FM, LiveXS, MusicfromNL en NLtracks. Tal van fans reageerden razend enthousiast en konden niet wachten om aan het plakken te slaan. Maar in de eerste zin van dit stukje staat niet voor niets ‘zou’, want het stickerboek blijkt een promotiestunt te zijn voor de nieuwe Novack-videoclip ‘Focus On Details’ en de komende Ik Ben Toch Niet Mainstream-tour.
Novack-frontman Sander van der Linden: “We moesten wat, zonder budget. Daarom hebben we geput uit dingen die wij zelf kunnen naast muziek maken: gekke ideeën verzinnen, ontwerpen, schrijven en social media inzetten. Dit alles leidde tot deze licht uit de hand gelopen hoax. Toen onze site plat ging door een overload aan bezoek beseften we het: we hebben een monster gecreëerd...” De Ik Ben Toch Niet Mainstream-tour, samen met Eins, Zwei Ochestra en Mr. Love and the Stallions, start op 8 oktober in Goes. Op 22 oktober is Tivoli de Helling aan de beurt. Ondertussen is Novack ook voorzichtig bezig met een nieuw album, waarvoor de band waarschijnlijk in het voorjaar van 2012 de studio induikt.

Onder Invloed eert Woost
Begin augustus maakte de Tilburgse/Utrechtse band Woost bekend te stoppen ‘omdat de ambities te ver uiteen liepen’. Na een tweet van Arthur Adam over een tribute, pakte journalist en filmmaker Matthijs van der Ven zijn telefoon. Binnen tien minuten vond hij Adam, Bertolf en Marlon Penn bereid om hun favoriete Woost-liedjes in te studeren en voor de camera’s van Onder Invloed ten gehore te brengen. De sessie staat sinds deze week online op de website van Onder Invloed en op Bandcamp.

In de kleedkamer met Roosbeef
Donderdag 6 oktober treedt Roosbeef op in Tivoli Oudegracht. Voor wie zangeres Roos Rebergen graag van heel dichtbij wil aanschouwen, heeft Tivoli een unieke actie op poten gezet: een heuse kleedkamersessie. Wat je daarvoor moet doen? Stuur een mail naar win@tivoli.nl en vertel welk nummer van Roosbeef je graag wilt horen in de kleedkamer en waarom. De vijf gelukkige winnaars ontvangen op maandag 3 oktober bericht. Is Roosbeef niet je ding? De volgende kleedkamerkandidaat is niemand minder dan Dazzled Kid.

bmkltsch rcrds presenteert
Afgelopen juli organiseerde bmkltsch rcrds samen met Muziek Centrum Nederland onder de naam ‘Taped’ een labelavond in Nouveau Casino, Parijs. Het succes van deze show was een mooie reden om ook Nederland kennis te laten maken met ‘de nieuwe stromingen muziek die bmkltsch rcrds uitbrengt en de diversiteit van zijn artiesten.’ Tot het einde van het jaar gaat Taped ‘op tournee’ naar clubs en podia bij jou in de buurt. Vaste residents AstroPoser en Mike Mago vormen de basis van de line-up, die verder wordt aangevuld door verschillende artiesten van het label zoals Skip & Die, Mightyfools, DJ Kypski en Keatch. Muzikaal kun je een mengelmoes van hiphop, glitch, future garage, techno en future house verwachten. Op 23 december doet de tour Utrecht aan. 

Videodrieluik Johan Borger
Op 3 februari presenteerde Johan Borger zijn debuutalbum Sometimes in theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Op het album vind je kleine, broze liedjes, met stevige wortels in de folk- en singer/songwritertraditie. De releaseavond is op video vastgelegd en sinds deze week is ‘On My Way Now’, het laatste deel van het video-drieluik dat die avond gemaakt is, online te bekijken.

Allerlaatste Dub Infusions
Na zes mooie jaren trekt Dub Infusions er de stekker uit. Ooit begonnen in 2006, heeft Dub Infusions zich altijd gericht op eigenzinnig, nieuw talent dat de grote ontwikkelingen in de dubstepscene niet blindelings volgt. Het ‘hard-harder-hardst’ adagium was dan ook niet aan Dub Infusions besteed. Stoppen kan natuurlijk niet zonder nog één keer de dansvloer tot ontploffing te brengen met moddervette sets vol diepe subs en stevige wobbels. Zaterdag 8 oktober staan tussen 23.00 en 05.00 uur in Tivoli de Helling de volgende acts op het programma: de ribbenkastknetterende dubstep van Vivek (Deep Medi) en Lost (Hench), UK-garage-goeroe Gomes en Brutuzz (resident van Conflict en Sonic Boom). Alsof dat nog niet genoeg is, komen ook Nicon (opperbaas van Subway), Piro ‘Who Can’t Hear Must Feel’ (Sine) en Akkachar (da’s Berbers voor Grote Linke Kale) nog even afscheid nemen.

Kypksi start netlabel
De tijdelijke pauze van C-Mon & Kypksi betekent dat Kypksi meer tijd had om te besteden aan zijn roots: scratchen en remixen. Ondertussen heeft hij ook zijn eigen netlabel opgezet: Partyscratch Music. Met Partyscratch Music wil hij nieuwe muziek die hij via vrienden of internet heeft ontdekt, een kans geven door die muziek ook daadwerkelijk uit te brengen. De eerste artiest op het label - naast Kypksi zelf natuurlijk - is de 24-jarige electro- en dubstepartiest Spag Heddy, afkomstig uit de wijk Lunetten in Utrecht. Zijn debuut-EP heet 'De Drop', en bestaat voornamelijk uit dubsteptracks. ‘De Drop' is verschenen op 28 september en verkrijgbaar via iTunes en Beatport. 

Haribo
Het Utrechtse Haribo Macht Kinder Froh heeft aangegeven te stoppen. En dat gebeurt niet stilletjes: de mannen staan op 1 oktober in Underground (Lelystad), op 12 oktober in Carpe Diem (Hasselt), op 13 oktober in Dynamo (Eindhoven), op 15 oktober in De Pit (Terneuzen) en op 4 november in Boulevard (Breda). Ook plant  het viertal begin 2012 nog een kleine tournee. Maak je borst maar alvast nat, want de partycore van Haribo Macht Kinder Froh is niet geschikt voor tere zieltjes!

Nieuwe muziek
De Gaudeamus Muziekweek start vanaf november een nieuwe reeks muziekavonden. Daarmee wordt het gat opgevuld dat in het Utrechtse muziekaanbod ontstond, toen Theater Kikker aankondigde te stoppen met de programmering van ‘nieuwe muziek’. In seizoen 2011/2012 presenteert de Gaudeamus Muziekweek ongeveer 20 concerten in Huis a/d Werf. De concerten lopen uiteen van muziektheater, Nederlandse ensembles tot strijkkwartetten met een focus op Nederlandse componisten. Het openingsconcert van de concertreeks vindt plaats op donderdag 3 november door het EnAccord Strijkkwartet. Het viertal brengt een programma vol hedendaagse strijkkwartetliteratuur, met werken van Marko Ciciliani, György Ligeti en John Zorn. Kaarten zijn vanaf half oktober te koop via http://www.muziekweek.nl en http://www.huisaandewerf.nl.

Foto’s, mixtapes en live muziek
De voormalige leden van Badmintone Records en Eat This Media hebben de handen ineen geslagen voor een nieuw project: MEET ME AT HOME. (analogue summer). Vijftien deelnemers uit Utrecht, Amsterdam, Berlijn en Landskrona (Zweden) wisselden objecten met elkaar uit die ze deze zomer hebben meegenomen. Deze objecten werden (analoog) gefotografeerd of dienden als inspiratie voor zomerse mixtapes. Ook kregen de deelnemers de opdracht om vakantiekaartjes te sturen en souvenirs te verzamelen van de plekken die zij hadden bezocht.
Op zaterdag 1 (van 16.00 tot 22.00 uur) en zondag 2 oktober (van 12.00 tot 18.00 uur) worden de foto’s, de geruilde objecten en de mixtapes tentoongesteld in de Jansbrugkelder, Oudegracht 105 in Utrecht. Op de zaterdag brengt Homemade Empire vanaf 20.00 uur nieuw werk ten gehore (met een speciale bijdrage van The Puddle Parade). Zondag kun je vanaf 15.00 uur luisteren naar Cries and Whispers, het soloproject van Maurits Hagemans (bekend van onder meer We Love People in Bearsuits en Hagy). Iedereen is welkom! Taart, koffie, soep, brood en bier staan klaar.