De Kelder op zoek naar nieuwe directeur en artistiek leider

Amersfoorts poppodium slaat nieuwe weg in

3VOOR12 Tekst: Timo Pisart ,

Het Amersfoortse poppodium De Kelder gaat op zoek naar een nieuwe directeur en artistiek leider en slaat meteen een nieuwe koers in. Per 1 november vertrekt de huidige directeur/programmeur Harold Oddens. Daarvoor is een nieuw businessplan geschreven, waarin wordt gesproken over programmering op andere Amersfoortse podia, herontwikkeling van het pand van De Kelder en een mogelijke samenwerking met het ROC.

Amersfoorts poppodium slaat nieuwe weg in

Het Amersfoortse poppodium De Kelder gaat op zoek naar een nieuwe directeur en artistiek leider  en slaat meteen een nieuwe koers in. Per 1 november vertrekt de huidige directeur/programmeur Harold Oddens. Daarvoor heeft advies- en managementbureau BMC met het bestuur van De Kelder een nieuw businessplan geschreven, waarin wordt gesproken over programmering op andere Amersfoortse podia, herontwikkeling van het pand van De Kelder en een mogelijke samenwerking met het ROC.
 
Dick te Winkel van BMC en huidig ad-interimdirecteur vertelt: "Als het ROC zich in het Oliemolenkwartier vestigt, krijgen we mogelijkheden om achter de schermen samen te werken en wat mij betreft ook aan de voorkant, middels gezamenlijke activiteiten en programmering."
 
Verder kijkt De Kelder naar mogelijkheden om met andere podia in Amersfoort te gaan samenwerken. "Voor de tien à vijftien acts die we jaarlijks in Amersfoort kunnen boeken die tussen de 500 en 1000 mensen trekken, kunnen we een samenwerking aangaan met schouwburg De Flint, hun zaal leent zich uitstekend voor grootschalige concerten."
 
Sinds 2007 is De Kelder gehuisvest in een pand dat aanvankelijk zou dienen als tijdelijk verblijf. In 2012 zou het podium verhuizen naar het culturele verzamelgebouw in aanbouw in het Eemhuis. Verleden jaar werd dit plan afgeblazen door toenmalig wethouder Mirjam Barendregt en De Kelder, waarna werd afgesproken dat Kunsthal KAdE de plaats in het Eemhuis zal betrekken. Het zou niet realistisch zijn om een zaal met veel grotere capaciteit te openen, dus bleef De Kelder gevestigd in het tijdelijke pand met de belofte een kwaliteitsinjectie te krijgen van de gemeente. Op het moment van spreken is er renovatie en herontwikkeling op handen. "De Kelder heeft die nieuwbouw hard nodig om een eigentijds en aantrekkelijk podium te worden. We zullen op sfeer en ambiance inzetten en willen een intiemere zaal, maar dit soort processen nemen veel tijd in beslag. Verwacht dus niet dat er al in januari 2012 wordt verbouwd."
 
Gisteren werd bekend dat de gemeente een onderzoek zal starten naar de gang van zaken rond Eemhuis. Het bouwbudget voor het Eemhuis van 45 miljoen euro is met 7 miljoen euro overschreden. Wethouder Mirjam Barendregt was daarvan al in juli op de hoogte, maar ze informeerde het college van B&W er pas afgelopen week over, waarna ze aftrad. Of deze ontwikkelingen consequenties zullen hebben voor De Kelder, is nog onduidelijk. "Een wethouderswisseling kost in ieder geval wat extra tijd."