Politiek Cultureel Centrum ACU bestaat 35 jaar. Daarom zullen we de komende weken de ACU, haar vrijwilligers en bezoekers leren kennen in een serie artikelen onder de naam ’35 jaar ACU’. Vandaag deel een uit deze serie.

The Riot Before en Gutless zetten het juiste punksfeertje neer

Politiek Cultureel Centrum ACU bestond afgelopen lente 35 jaar en dit is ook op de burelen van 3VOOR12/Utrecht niet onopgemerkt gebleven. De komende weken zullen we de ACU, haar vrijwilligers en bezoekers in het (najaars)zonnetje zetten met een serie artikelen. Vandaag deel een uit deze serie ’35 jaar ACU’: een avondje punkrock met The Riot Before en Gutless.

Op het oorspronkelijke affiche van deze avond stond het Amerikaanse The Riot Before samen met The Queers gepland. Laatstgenoemde band moest echter de gehele Europese tour cancellen. Gelukkig bleken de Arnhemse punkrockers van Gutless bereid om de avond te openen voor hun collega’s uit Richmond, Virginia.

Rond negen uur is het nog erg rustig in het bargedeelte. Een handjevol bezoekers zit een hapje te eten of te kletsen aan de tafeltjes. Rond half tien, als de zaal opengaat, stroomt ACU toch in korte tijd redelijk vol. Als Gutless ongeveer een kwartiertje later begint, is de zaal aardig gevuld.

In 35 jaar tijd is er toch het nodige veranderd: hanenkammen en veiligheidsspelden zijn in geen velden of wegen te bekennen deze avond. Slechts één Dead Kennedys t-shirt roept herinneringen op aan de begindagen toen ACU nog een echt kraakpand was. De afkorting ACU staat overigens voor Auto Centrale Utrecht, de bestemming voor het pand voordat het gekraakt werd.

Ondertussen produceren de mannen van Gutless een flinke bak herrie. De podiumpresentatie is af en toe nog wat statisch, maar voor de rest scoort de band goed op alle stijlelementen van de punkrock. Zelfs een op topsnelheid gespeelde cover van een ‘gouwe ouwe’ ontbreekt niet: ‘Looking Out My Back Door’ van Creedence Clearwater Revival wordt in een nieuw leren punkjasje gestoken.

Na een korte pauze is het de beurt aan The Riot Before. Tijdens het ombouwen zien we een mooi staaltje van de doe-het-zelfmentaliteit van de punkscene in de praktijk. Geen roadies of technici voor deze heren. Na een soundcheck van een coupletje en refreintje is het direct: “Hello, we’re The Riot Before from Richmond, Virginia” en vanaf dat moment is het een uur lang knallen.

De punkrock van The Riot Before is veelzijdig en ligt lekker in het gehoor. Sommige nummers bevatten zelfs wat Kings Of Leon-momentjes. Ook met de aanstekelijke en energieke podiumpresentatie is niets mis. De energie slaat echter niet geheel over naar het publiek. Wilde pogo- en moshpittaferelen blijven deze avond achterwege. De aandacht voor de muziek is er niet minder om, net zoals het applaus na de nummers. Blijkbaar heeft The Riot Before vooral fijnproevers richting ACU gelokt.

In 35 jaar tijd is er heel veel veranderd, maar een degelijke punkshow weet nog steeds veel mensen naar de ACU te lokken.

Gezien: The Riot Before en Gutless, woensdag 21 september 2011 @ ACU