Weekagenda week 42 Weekagenda week 42

Dan Le Sac vs Scroobius Pip, Andre Manuel, The Cypher, Geen Daden Maar Woorden festival, Niet mainstream en Tommy Ebben

, Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht

Weekagenda week 42

Dan Le Sac vs Scroobius Pip, Andre Manuel, The Cypher, Geen Daden Maar Woorden festival, Niet mainstream en Tommy Ebben

Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Deze week eindelijk weer een - deels - muzikale activiteit in Theater Kikker in de vorm van het Geen Daden Maar Woorden-festival! Ook is de EKKO-jubileummaand in full swing. Klik voor onze andere tips in de rest van deze week en het weekend.

Dan Le Sac vs Scroobius Pip, Andre Manuel, The Cypher, Geen Daden Maar Woorden festival, Niet mainstream en Tommy Ebben

Deze week eindelijk weer een deels muzikale activiteit in Theater Kikker! En wel in de vorm van het Geen Daden Maar Woorden-festival. Ook is de EKKO-jubileummaand in full swing. Hieronder vind je onze andere tips voor de rest van de week en het weekend. Speciale aandacht daarin voor de try-out van Andre Manuel in dB’s. Aan de vooravond van een grote tournee kun je hem alvast op een intieme locatie zien.

Wie: Dan Le Sac vs Scroobius Pip
Wat: hiphop
Wanneer: donderdag 20 oktober 2011
Waar: EKKO
Schade: € 11

Waarom: Het zou ons verbazen als Dan Le Sac vs Scroobius Pip geen plekje heeft gekregen op EKKO recordings, de twee exclusieve plakken vinyl waarvan de inhoud is samengesteld door de EKKO-bezoekers. Met hun combinatie van elektronische beats en spoken word slash rappen, hebben ze EKKO al twee keer op de kop gezet. Donderdag 20 oktober zie je of drie keer scheepsrecht is.
Wie: Andre Manuel
Wat: Dancing Dollekamp
Wanneer: vrijdag 21 oktober 2011
Waar: dB’s
Schade: € 8

Waarom: Drie maanden geleden verscheen Dollekamp, het nieuwste album van Andre Manuel. In tegenstelling tot de vorige albums, heeft de bard en cabaretier uit Twente dit album niet met zijn band de Ketterse Fanfare, maar helemaal in zijn eentje opgenomen, op zijn beroemde zolderkamertje. Zelf zegt hij er dit over: “Dollekamp is een rare plaat. Dat zeg ik er alvast bij. Het is Goethe plat. Garageband zoals het er nou eenmaal is. En een heleboel gitaren uit mijn eigen doosje.“ Maar in je eentje op een podium is minder gezellig en je kunt – meestal – ook minder lawaai maken. Voor de live vertolking pakt Manuel dus weer groots uit. Onder de noemer 'Dancing Dollekamp', presenteren hij en zijn kompanen een muzikale freakschouw, een soort van beukorkest waarin alles kan en mag: gekkigheid, vunzigheid, humor en rock & roll. Met onder andere bijdragen van DJ DNA en Tjeerd Supheert (van de Ketterse Fanfare). Aan de vooravond van een grote tournee heeft dB’s een exclusieve try-out show. Nice!
Wat: The Cypher - Hiphop Open Mic Session
Wie: dat zouden wij ook graag willen weten
Wanneer: vrijdag 21 oktober 2011
Waar: ’t Oude Pothuys
Schade: niks

Waarom: Ook de hiphop open mic-sessie van Habek heeft na het verdwijnen van het SJU Jazzpodium gelukkig een nieuw huis gevonden. Vanaf vrijdag 21 oktober is 't Oude Pothuys de place to be voor hiphop in Utrecht. Een nieuwe plek betekent ook een nieuwe naam: The Cypher.
De laatste sessie in SJU is alweer een paar maanden geleden, dus MC's, zangers, zangeressen, muzikanten, (scratch) DJ’s en grafisch designers: neem je instrument mee en jam de hele nacht door. Als we de mannen van Habek mogen geloven staat ’t Oude Pothuys helemaal vol wanneer ze de namen noemen van de openingsband en MC’s die op deze eerste editie aanwezig zullen zijn. Dan rest je nog maar één ding, toch? Gaan!


Wat: ‘Niet mainstream’
Wie: Novack, Mr. Love & the Stallions en Eins, Zwei Orchestra
Wanneer: zaterdag 22 oktober 2011 (zaal 19.00 uur open)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 10

Waarom: Erg leuk en slim, die acties van de laatste weken uit de hoek van Eins, Zwei Orchestra en Novack. Je hebt vast wel iets meegekregen over het stickeralbum en de ‘Ik ben toch niet mainstream’-tour. Goed gedaan van de bands, en de publiciteit is ook niet mis geweest. Door de sommatie van Media Markt hebben ze ‘ik ben toch’ moeten laten vallen, maar ook met ‘niet mainstream’ is de strekking duidelijk. Onder die naam zeggen Novack, Mr. Love & the Stallions en Eins, Zwei Orchestra de alternatieve gitaarmuziek weer door te willen laten breken in de underground. Maar belangrijker nog: met vereende krachten bereik je meer. Alle drie de bands hebben afgelopen jaar sterke albums uitgebracht en staan te popelen om die nog een keer aan het Utrechtse publiek te laten horen. Wij zijn erbij!


Wat: Geen Daden Maar Woorden-festival
Wie: o.a. Half Way Station, Meindert Talma, Frans Pollux & Jan van Mersbergen, Ming's Pretty Heroes en Elle Bandita & Elfie Tromp
Wanneer: zaterdag 22 oktober 2011 (begin om 19.00 uur, zaal Kikker is open om 18.30 uur)
Waar: Theater Kikker en extra festivallocaties: kledingzaak Daens, lunchroom Bigoli, Galerie10 en een werfkelder
Schade: € 15

Waarom: Geen Daden Maar Woorden-festival presenteert literatuur in combinatie met andere disciplines zoals muziek, film, dans en theater. Na de eerste succesvolle - want uitverkochte - Utrechtse editie van het festival in 2011, kon een nieuwe editie niet uitblijven. Ook dit jaar is Theater Kikker de locatie van het festival dat zich op de scheidslijn tussen kunst en uitgaan bevindt. Behalve in Kikker vinden er ook programmaonderdelen plaats in kledingzaak Daens, lunchroom Bigoli, Galerie10 en een werfkelder. Muzikale bijdrages zijn er onder andere van Meindert Talma, Frans Pollux & Jan van Mersbergen en Ming's Pretty Heroes. Schrijver Peter Buwalda – van de bewierookte roman Bonita Avenue – doet een speciaal optreden met Half Way Station, een Rotterdamse band die folk en blues uit vervlogen tijden speelt. Het volledige programma vind je hier. Ook is er een speciale GDMW-festival app.


Wie: Ralph de Jong & the Crazy Hearts en Tommy Ebben & The Small Town Villains
Wat: vaderlandse Blues en Americana
Wanneer: zondag 23 oktober 2011
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 12

Waarom: Tommy Ebben is ooit begonnen als singer-songwriter. Zijn debuut Dreamless Slumbers verscheen eind vorig jaar is en is deels opgenomen in de monumentale Villa Jongerius in Utrecht. Dat album liet - mede door de invloed van zijn band The Small Town Villains - een mix van roots, blues en country horen. Minder dan een jaar later is er al een nieuw album: A Whisper To Arms, nu tijdelijk te horen op de Luisterpaal. Als we Menno Pot in De Volkskrant mogen geloven, is dit album raak omdat Ebben de schroom van zich afwerpt en rockinvloeden van Stones en Springsteen de vrije loop laat. Ook op het affiche staat Ralph de Jong, die samen met zijn Crazy Hearts een dampende mix van blues, rock en boogie speelt die doet denken aan de Stones ten tijde van Exile on Main Street. Mooie combinatie!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht