Ons kent ons bij 6 Of Your Best Friends in EKKO Ons kent ons bij 6 Of Your Best Friends in EKKO

Utrechtse pioniers weer bij elkaar op het podium

, Tekst: Maarten Braun / Fotografie: Joost Slijkhoort

Ons kent ons bij 6 Of Your Best Friends in EKKO

Utrechtse pioniers weer bij elkaar op het podium

Tekst: Maarten Braun / Fotografie: Joost Slijkhoort ,

Poppodium EKKO bestaat deze maand 25 jaar en dat is genoeg reden voor een maand vol feestjes. Het EKKO-jubileum wordt woensdag 5 oktober met de live hiphop groep 6 Of Your Best Friends gevierd. We kennen de leden tegenwoordig vooral van C-Mon & Kypski, Nobody Beats the Drum, Boemklatsch en Kyteman’s Hip Hop Orkest, maar vanavond is er sprake van een reünie van deze zowel legendarische als mysterieuze groep.

Utrechtse pioniers weer bij elkaar op het podium

In het kader van 25 jaar EKKO geeft 6 Of Your Best Friends een eenmalig optreden. Ooit begonnen als live hiphop groep, maar zo snel als dat de groep kwam, zo snel zijn de diverse leden ook weer uitgewaaid in bekendere Utrechtse projecten zoals  C-Mon & Kypski, Nobody Beats the Drum, Boemklatsch en Kyteman’s Hip Hop Orkest. Wat opvalt, is dat niet alleen de band zelf beste vrienden zijn, maar ook het publiek deelt voor een groot gedeelte mee in reünie. De toon is daarmee wel gezet.

Hoewel er maar weinig echte wapenfeiten bekend zijn van de groep, is hun invloed groot. Dit vooral doordat een groot gedeelte deel uit maakt van een huidige succesvolle Utrechtse muziekscene. Heel sporadisch zijn er nog optredens zoals tijdens de afterparty na het laatste optreden van Kyteman's Orkest in Amsterdam, maar deze optredens zijn even zeldzaam als, naar verluid, legendarisch. Gelukkig is er het optreden van woensdag in de Utrechtse EKKO om deze zeldzaamheid te doorbreken. Kan de groep samen nog steeds muziek maken en een feestje bouwen?

Het antwoord is ja. Hoewel de EKKO zeker niet vol is, wellicht doordat het op een woensdagavond is, geniet het publiek en bovenal de grote vriendengroep zichtbaar. Toegegeven moet worden dat het optreden verre van perfect is, maar het is dan ook geen gerepeteerde tour. Door het spontane, het ons kent ons, maar ook de variatie van de bandleden is het een vermakelijk optreden. Het is verder goed om te zien dat het gros van 6 Of Your Best Friends goed terecht is gekomen. Zonder de leden van deze groep hadden Utrecht en Nederland heel wat goede muziek moeten missen.

De twee mc's Pax en Atactic worden begeleid door de jazzy klinkende band. Hoewel de groep met onder andere Sjam op de drums, Jori Collignon als toetsenist en Kyteman als begeleiding op trompet wat onwennig overkomt, klinkt het best goed. Maar toch zijn het de blazers die de show stelen.  

Op de setlist staan maar een handje vol nummers, waaronder eentje over de liefde van de rappers voor het fenomeen milf. Verder heeft optreden veel weg van een goede jamsessie. Pax geeft zelf aan dat er mensen op het podium staan die niet op repetitie zijn geweest. De vraag is of er sowieso veel gerepeteerd is. Het optreden verloopt behoorlijk chaotisch, maar het klinkt allemaal ergens wel lekker.

De show wordt aangevuld door enkele gastoptredens vanuit het publiek. Voorbeelden hiervan zijn de rappers van Ongezond en de spontaan opgedoken eerste toetsenist van de band die via affiches in de stad wist van het optreden. Dit alles geeft aan dat de band niet altijd even serieus te werk gaat. Maar dat hoeft ook niet en zowel de band als het publiek hebben hier deze avond vrede mee. 

Gezien: 6 Of Your Best Friends, woensdag 5 oktober 2011 @ EKKO, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht