Nils Frahm verdrijft kou met minimale pianoklanken Nils Frahm verdrijft kou met minimale pianoklanken

Sfeervolle neo-klassieke midddag in Zijdebalen Theater

, Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht / Foto’s: Sanja Harris

Nils Frahm verdrijft kou met minimale pianoklanken

Sfeervolle neo-klassieke midddag in Zijdebalen Theater

Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht / Foto’s: Sanja Harris ,

Imposant is een goede omschrijving voor het Zijdebalen Theater, een nieuwe concertlocatie in Utrecht, vlak naast Kytopia aan de Zeedijk. Zondag 9 oktober diende het als eenmalige locatie voor EKKO, die in het kader van haar 25 jarig jubileum een reeks concerten op bijzondere pleken op het programma heeft staan. Op een frisse zondagmiddag treedt de Berlijnse pianist Nils Frahm aan in de voormalige loods. Een fotoverslag.

Sfeervolle neo-klassieke midddag in Zijdebalen Theater

Als je zo’n 200 mensen anderhalf uur lang in een kringetje laat zitten, wordt het normaal gesproken vanzelf warm, maar de voormalige opslagruimte van houthandel Jongeneel is simpelweg té groot. En dan is ‘groot’ nog zwak uitgedrukt; imposant is wellicht een betere omschrijving voor het Zijdebalen Theater, een nieuwe concertlocatie in het centrum van Utrecht, vlak naast Kytemans Kytopia aan de Zeedijk.

De grootsheid van de loods staat in schril contrast met het intieme concert dat op het programma staat: een pianoconcert van de 29-jarige Nils Frahm. De muziek van Frahm is het beste te omschrijven als neo-klassiek: sfeervolle pianostukken met een melancholische en romantische ondertoon, gecombineerd met invloeden uit de minimal music en elektronica. Onder de vleugels van met name het label Erased Tapes heeft de Berlijnse pianist de afgelopen jaren een handvol soloalbums uitgebracht en werkte hij samen met artiesten als Anne Müller, F.S. Blumm en Peter Broderick.

Nadat Nils Frahm -letterlijk- warmgedraaid is, komt hij na ongeveer een half uurtje goed op stoom. De eerste helft van het ruim anderhalf uur durende concert bestaat uit (geïmproviseerde) pianomuziek. En dan niet de romantische Wibi Soerjadi-variant, maar sfeervolle, bij vlagen weerbarstige klanken die soms uit de tonaliteits-bocht dreigen te vliegen, maar door de klassiek geschoolde Frahm schijnbaar moeiteloos in het gareel worden gehouden. Na ongeveer drie kwartier integreert Frahm subtiele elektronische klanken en sequencers in zijn muziek. Prachtig! Voor het laatste nummer - een track van zijn nieuwste album Felt – krijgt Frahm gezelschap van zijn landgenoot Martyn Heyne.

Een absolute meerwaarde is de locatie: het sfeervolle Zijdebalen Theater. Is organisator EKKO van plan om hier vaker artiesten neer te zetten? EKKO-programmeur Eduard Versteege vertelt: “We willen onszelf vaker op andere plekken laten zien met ons nieuwe concept EKKO op Locatie. Of dat weer in het Zijdebalen Theater zal zijn, is voor ons op dit moment nog onduidelijk. Begin november zal Dolorean-zanger Al James bijvoorbeeld onder auspiciën van EKKO een solo-optreden verzorgen in Kargadoor aan de Oudegracht. Ik zou zeggen: houd onze programmering in de gaten!”

Gezien: Nils Frahm, zondag 9 oktober 2011 @ Zijdebalen Theater, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht