MindShade: meer dan female-fronted metal alleen MindShade: meer dan female-fronted metal alleen

"Michael Jackson is een inspiratiebron"

, Tekst: Joost Schreurs

MindShade: meer dan female-fronted metal alleen

"Michael Jackson is een inspiratiebron"

Tekst: Joost Schreurs ,

Utrecht mag zich dan, in tegenstelling tot Eindhoven, niet profileren als rockcity, dat wil niet zeggen dat er in de regio Utrecht weinig te beleven is voor de liefhebbers van het zwaardere muzikale werk. De komende maanden maakt 3VOOR12/Utrecht kennis met een aantal bands die niet vies zijn van wapperend lang haar, ronkende gitaren en versterkers die tot 11 worden opgeschroefd. Vandaag: MindShade.

"Michael Jackson is een inspiratiebron"

We treffen MindShade op een zondagmiddag in Woerden in hun vaste oefenruimte van het jongerencentrum Babylon. 2012 belooft een interessant jaar te worden voor MindShade. De band wil volgend jaar het eerste volledige album in eigen beheer uitbrengen. De band wil hierbij zelf grip houden op het creatieve proces. "Het schrijf- en opnameproces duurt hierdoor wel iets langer, maar dat nemen we voor lief."

 “Ik denk dat we nu als een echte band klinken, meer een eenheid", vertelt zangeres Nienke Verboom. "Toen we de demo opnamen, speelden we nog niet heel lang samen, maar nu zijn we al stukken beter op elkaar ingespeeld als band. Dit hoor je terug in de nieuwe nummers.” Ook heeft de band een extra gitarist gekregen, waardoor we nu een steviger geluid en dubbelstemmige gitaarpartijen mogen verwachten.

Het aanbod van female-fronted metalbands is erg ruim, maar MindShade denkt binnen het genre een echt eigen sound neer te kunnen zetten.  "We zien onszelf ook meer als een metalband met een vrouwelijke zangeres”, zegt bassist en grunter Jeroen van Noort. Nienke vult aan: “Om te beginnen hebben wij al geen toetsenist in de band. Verder hoor je bij ons ook meer invloeden van bijvoorbeeld doom metal terug en iets minder gothic.”

Ook om die reden, met als doel om een wat steviger gitaargeluid neer te zetten, kwam begin dit jaar Eli de Kruijf de band versterken als tweede gitarist. Eli is volgens de band een echte metalgitarist, terwijl de andere gitarist Norbert Veenbrink zijn invloeden ook uit de classic rock haalt.

Over invloeden gesproken: Nienke Verboom noemt op de website Michael Jackson als favoriete artiest en belangrijke invloed. Een opvallende keuze voor een metalmuzikant. “Al sinds ik me kan herinneren, luister ik naar de muziek van Michael Jackson en ik ben altijd al een enorme fan van hem geweest", legt Verboom uit. "Ik bewonder zijn manier van zingen. Ik ben van huis uit een klassieke zangeres, maar ik probeer ook om invloeden uit de popmuziek in mijn zang door te laten klinken. De manier waarop Michael Jackson zong is daarbij echt een inspiratie voor me.”

MindShade wil volgend jaar flink veel gaan optreden om de nieuwe cd te promoten. Ook een booking agent staat op de verlanglijst voor 2012. “En wie weet doen we nog aan wat talentenjachten mee", vertelt Verboom. "We hebben al eens de halve finale gehaald van Het Geheim Van Starsound Tot onze eigen verbazing, want meestal hebben metalbands het niet makkelijk op dat soort bandwedstrijden. Of het moet de Metal Battle zijn voor een plaatsje op Wacken Open Air. Dat zou echt te gek zijn als dat lukt.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht