Meet me, Cassius: een buitengewone ontmoeting Meet me, Cassius: een buitengewone ontmoeting

Folkavond in Spiegelzaal maakt beloftes waar

, Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto's: Roy Wolters

Meet me, Cassius: een buitengewone ontmoeting

Folkavond in Spiegelzaal maakt beloftes waar

Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto's: Roy Wolters ,

In korte tijd had Tivoli lokale en internationale acts geboekt voor een heuse conceptavond in de Spiegelzaal. Meet me, Cassius beloofde ‘folk music as it should be’. De flyers, de Facebookpagina en het promofilmpje zagen er veelbelovend uit: vrijdagavond 14 oktober was het aan de optredens om de beloftes waar te maken.

Folkavond in Spiegelzaal maakt beloftes waar

Een heuse conceptavond in Tivoli die gewijd is aan folk in al zijn facetten. De verwachtingen bij de eerste editie van Meet Me, Cassius zijn hooggespannen.  ‘Folk music as it should be’ is immers de belofte die in alle aankondigingen te lezen is.

Prachtige roodoranje contouren tekenen zich af tegen een diepblauwe lucht op de avond van Meet me, Cassius. De kleurrijke avondschemering lijkt het ideale script voor de avond die de folkliefhebber te wachten staat. Folkmuziek is inmiddels zo groot geworden dat Tivoli er een heuse thema-avond aan wijdt. Toch is de essentie van folk niet makkelijk in een paar woorden te vangen. Is folk de pure, muzikale vertaling van het leven, zonder de sentimentele en clichématige valkuilen van het levenslied? Is het een tegenbeweging of een lifestyle? De adepten lijken onvervalste romantici of is het slechts uiterlijk vertoon van wollen mutsjes, baarden en houthakkershemden? En zijn de muzikanten vernieuwend en origineel, of hebben we hier te maken met ouderwetse troubadours anno 2011? 

De Spiegelzaal is prachtig aangekleed met kleine discoballen en lampjes aan het plafond. Een bijzondere concertlocatie die Tivoli zeker vaker voor dit soort avonden kan inzetten. De eerste band Oh, Brave Wide Eyes begint stipt op tijd voor een overwegend jong en stijlvol publiek. Annalou the Brave en Casper Adrian spelen nog maar korte tijd onder deze naam samen, maar hebben er alweer een bandlid bij: Marianne Oldenburg, bekend van Mary Had a Little Band. De bandleden blijken al goed op elkaar te zijn ingespeeld. Ze laten een harmonieuze sound horen, waarbij de samenzang in de liedjes veel weg heeft van Fleet Foxes. Gezien de korte tijd dat Oh, Brave Wide Eyes bestaat, kunnen we alleen maar meer verwachten voor de toekomst.  

Guild of Guilt is de tweede Utrechtse band die speelt. Bas Kragt en Matthijs Steur stellen het publiek voor aan nieuw bandlid Pieter van Winsen: Guild of Guilt zal voortaan als trio verder gaan. De drie jongens spelen zoete en zachte liedjes en het publiek schuifelt nog eens extra dicht tegen het podium aan. Guild of Guilt is zeker een band waar we meer van gaan zien. Niet alleen door wat de band muzikaal brengt, maar ook door het talent om een podium voor zichzelf te creëren. Na optredens op onder andere festival De Beschaving en in EKKO staat Guild of Guilt deze avond voor de eerste keer in Tivoli. Dat is voor een groot deel te danken aan Bas Kragt, organisator van de avond.  Het Utrechtse drietal misstaat echter zeker niet in de line-up.

Na de twee Utrechtse optredens die kort duren en elkaar soepel opvolgen, treden vier mannen uit Estland aan. In Nederland zijn ze nog redelijk onbekend, maar in Estse en Scandinavische regionen zijn ze enorm populair, getuige ook de eerste plaats in de hitlijsten van Finland en Estland: Ewert and The Two Dragons. Ze openen met hun vrolijke meezingsingle ‘There’s only love’ . De drummer zorgt voor veel drive, dynamiek en afwisseling in de muziek. In vergelijking met de vorige acts speelt Ewert and The Two Dragons meer up-tempo muziek en met de toetsen en drums valt er veel te ontdekken.   

De hoofdact van de avond is de Canadese singer-songwriter Woodpigeon. Zanger en bandleider Mark Andrew Hamilton speelt deze keer alleen, een groot verschil zonder de zeven andere bandleden die er vaak bij zijn. Met behulp van apparaten die zijn loops opnemen en weer afspelen weet hij toch een vol geluid neer te zetten. Daarbij verontschuldigt hij zich keer op keer onnodig voor zijn treurige teksten. ‘I saw you on the street, the man next to you looked pretty satisfied. And I’m still in love with you’ klinkt misschien rauw en verdrietig, maar brengt tegelijkertijd schoonheid en troost voor iedereen die de situatie herkent.  

En dat is uiteindelijk toch de essentie van ‘folk music as it should be.’ Iedereen die naar Meet me, Cassius is gekomen, heeft dat kunnen ervaren. De bezoekers kunnen terugkijken op een afwisselende avond met zowel Utrechtse kwaliteit als internationale namen en ook een goede opkomst, ontspannen sfeer, schappelijke toegangsprijs en een passende locatie. Dit initiatief verdient navolging!

Gezien: Meet me, Cassius, met Oh, Brave Wide Eyes, Guild of Guilt, Ewert and the Two Dragons, en Woodpigeon, 14 oktober 2011 @ Tivoli Oudegracht (Spiegelzaal), Utrecht 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht