Kort Utrechts Popnieuws – week 40 Kort Utrechts Popnieuws – week 40

Nieuws over onder andere Kramphaft, Novack, Blaudzun, de Museumnacht en een nieuw hiphopfeest in Tivoli de Helling.

, Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels

Kort Utrechts Popnieuws – week 40

Nieuws over onder andere Kramphaft, Novack, Blaudzun, de Museumnacht en een nieuw hiphopfeest in Tivoli de Helling.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren. Deze week nieuws over onder anderen Kramphaft, (wederom) Novack, Blaudzun, de Museumnacht en een nieuw hiphopfeest in Tivoli de Helling.

Het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze nieuwe rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder anderen Kramphaft, (wederom) Novack, Blaudzun, de Museumnacht en een nieuw hiphopfeest in Tivoli de Helling. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail dit dan naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Krampfhaft gaat hard

De Utrechtse producer Krampfhaft (oftewel Joris van Grinsven) is lekker bezig. Zijn debuut-EP Makin’ Magic verscheen eind september op het Amsterdamse dancelabel Rwina Records. De EP wordt goed ontvangen en het Engelse online magazine FACT heeft de track ‘Spit Thunder’ opgenomen in zijn wekelijkse mix. Live gaat het Krampfhaft eveneens voor de wind. Afgelopen weekend opende hij voor Plaid in De Melkweg tijdens Off Centre en ook uit het buitenland groeit de interesse, getuige optredens in Hamburg en Londen. Utrecht staat op dit moment niet in zijn speellijst, maar dat zal vast niet lang duren.

Geen Daden Maar Woorden
Op zaterdag 22 oktober vindt de tweede editie plaats van het Geen Daden Maar Woorden Festival Utrecht, een festival voor de hedendaagse letteren. Niet alleen wordt Theater Kikker overspoeld met literaire en cross-over verwennerijen, dit jaar is er een aantal extra locaties toegevoegd, waaronder kledingzaak Daens, lunchroom Bigoli en Galerie 10. Tijdens het festival lopen er tal van schrijvers en dichters in het wild rond en kun je genieten van dansperformances, theatervoorstellingen, animatiefilms, documentaires, concerten en onverwachte gastoptredens. Bekende namen zijn dit jaar onder anderen Kees van Kooten, Elle Bandita, Renate Dorrestein, Meindert Talma, Ming’s Prtty Heroes en Marcel Möring.

Nieuwe hiphopavond in Tivoli de Helling
Lean Back is de nieuwe hiphopavond van en in Tivoli de Helling! Honderd procent kwaliteitshiphop, van een credibility-stempel voorzien door de gerenommeerde dj's FS Green, Ivoryman, Sands & Skidz en host Reazun (Kyteman's HipHop Orkest). Verwacht alles wat dansbaar is, van de laatste ‘club bangers’ tot ‘straight up boom bap’. De eerste editie van Lean Back vindt plaats op vrijdag 28 oktober, van 23.00 tot 04.00 uur. Een kaartje kost zes euro.

Waar is de humor?
De Utrechtse indieband Novack laat opnieuw van zich horen. De band stond al volop in de belangstelling door de hoax over het stickerverzamelboek, dat een promotiestunt bleek te zijn voor de nieuwe Novack-videoclip ‘Focus On Details’ en de komende Ik Ben Toch Niet Mainstream-tour. Het laatste nieuws is dat de band achter de broek wordt gezeten door elektronicaketen Media Markt. Op www.indieshop.nl was namelijk een parodie op de huisstijl en reclameslogan van Media Markt te vinden. De keten is bang dat het publiek het verschil niet ziet en in verwarring raakt. Ook zou de campagne afbreuk doen aan de reputatie van Media Markt. Kortom: de site moest worden aangepast, of anders…
Mede-initiatiefnemer Pim van de Werken: “Het was een ludieke actie. Wij vonden het een leuke en positieve manier om aandacht te genereren voor onze optredens dit najaar. We hadden niet verwacht dat een bedrijf dat zelf een cabaretier inhuurt om zich te profileren, over zo weinig humor zou beschikken.” De website is inmiddels aangepast en verwijst nu naar de huisstijl van elektronicawinkel It’s – eens zien of deze keten wél over gevoel voor humor beschikt.
De Ik Ben Toch Niet Mainstream-tour, samen met Eins, Zwei Ochestra en Mr. Love and the Stallions, start op 8 oktober in Goes. Op 22 oktober is Tivoli de Helling aan de beurt.

De bloemen van Blaudzun
In januari 2012 verschijnt het langverwachte derde Blaudzun-album Heavy Flowers. Singer-songwriter Blaudzun (oftewel Johannes Sigmond) vertelt: “Albumtitel Heavy Flowers verwijst naar het gelijknamige liedje, waarin afscheid, aftakeling en verval centraal staan. Het verval van een lichaam, van een cultuur, van een liefdesrelatie. Dat wil niet zeggen dat Heavy Flowers een sombere plaat is, integendeel. Thematisch gezien is het een mengeling van hoop en verval, maar de plaat is zeker niet verdrietig. In alles klinkt de drift om te overleven door. Het is mijn meest melodieuze album tot nu toe.’ En noteer alvast in je agenda: op 6 januari wordt ‘Heavy Flowers’ officieel ten doop gehouden in Tivoli Oudegracht.

 

Donkere museumnacht
Tien Utrechtse musea openen op zaterdag 29 oktober van 20.00 tot 02.00 uur hun deuren. Oftewel: tijd voor een nieuwe Museumnacht! Dit jaar is het muzikale programma uitgebreider dan ooit. Sopraan Kelly God zingt in de voormalige privékapel van de bisschop in de Domtoren. Meezingen en meedeinen kan op de smartlappen van Joris Linssen en Caramba in Museum Speelklok. En in het Aboriginal Art Museum (AAMU) geeft singer-songwriter Case Mayfield een akoestisch optreden. In het Centraal Museum draait onder anderen dj Nuno dos Santos, terwijl in het Spoorwegmuseum het feest Retro Deluxe plaatsvindt, met de beste muziek uit de afgelopen vijf decennia. Dj Frenzy (Tivoli) draait in Het Utrechts Archief en bezoekers met een voorliefde voor Spaanse muziek, kunnen terecht bij dj Tia Maria in Museum Catharijneconvent.
Aan de Museumnacht doen de volgende musea mee: AAMU, Centraal Museum, Domtoren, Het Utrechts Archief, Museum Catharijne Convent, Museum Speelklok, Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht, Spoorwegmuseum, het Universiteitsmuseum en het Geldmuseum. De entree is 12,50 in de voorverkoop en 15 euro op de avond zelf. Zie voor meer informatie www.museautrecht.nl

The Velvet Underground in nieuw jasje
Ensemble Labyrint is een nieuw, eigentijds muziekgezelschap dat elementen uit de hedendaagse, klassieke en experimentele (pop)muziek combineert met digitale kunst en nieuwe kunstvormen. Op woensdag 26 oktober gaat hun eerste project The Factory in première in Amersfoort.
The Factory is een bijzondere voorstelling, met eigenzinnige variaties op het debuutalbum van de legendarische rockformatie The Velvet Underground & Nico. De Velvet-nummers worden gezongen door onder anderen David Dramm en Simin Tander, de winnares van de VIP Awards 2010. De bewerkingen zijn gemaakt door Yannis Kyriakides (winnaar Toonzetters 2011), elektronisch muziekpionier Anne La Berge en artistiek leider David Dramm.

Dance-O-Mania
Met de toevoeging van niemand minder dan Speedy J aan de line-up van Dance-O-Mania + 030303 op 14 oktober, is het programma compleet. Speedy J. (Jochem Paap) draait alweer bijna 25 jaar mee en bracht platen uit op onder meer Warp en Plus 8 (van Richie Hawtin) en werkte samen met onder anderen Adam Beyer en Chris Liebing.
Een andere speciale naam is die van Utrechter Allert Aalders. Hij maakte in de jaren negentig samen met Bert van de Grift furore als Human Beings. In februari 2005 overleed Van de Grift op 41-jarige leeftijd als gevolg van een hersenbloeding. Allert Aalders zal eenmalig nog een Humang Beings-liveset ten gehore brengen. Andere namen op de line-up zijn onder andere electronicadinosaurussen Zero One en DJ In-10-City + DJ Cygnus X1 (Deviate Records) en de Utrechters van Nuno Dos Santos en 030303 DJ's.

Het Geheim van Starsound
Maak je zelf muziek en droom je van een grote doorbraak? Schrijf je dan nu in voor Het Geheim van Starsound 2012. Je kunt meedoen aan verschillende categorieën. Het prijzenpakket is niet mis: de winnaars gaan onder begeleiding van professionals de studio in om een cd en een clip op te nemen. Ook mogen ze optreden in Tivoli de Helling, zijn te horen op 3FM én stromen ze door naar de halve finales van de Grote Popprijs Utrecht. StarsoundRadio.nl zendt alle voorrondes live uit en je kunt de rondes ook volgen via Twitter (@GeheimStarsound).
Op de site van Starsound Studio vind je meer informatie over Het Geheim van Starsound en de voorwaarden.

Utrechtse Nieuwe
De 23e Hollandse Nieuwe-compilatie van 3VOOR12 is zoals altijd gevuld met tal van nieuwe en interessante bands. Deze maand is de verzamelaar nog leuker dan gebruikelijk, want er zijn maar liefst drie Utrechtse bands opgenomen: Kids With Guns, Sur Nilsson en Comso V. Wil je meer horen van deze bands? Breng dan vooral een bezoekje aan de komende Club 3VOOR12/Utrecht. Op 27 oktober zijn Kids With Guns en Sur Nillsson live te bewonderen, de maand erop is het de beurt aan Cosmo V, die op 24 november haar live-debuut maakt tijdens de speciale Le Guess Who?- en Hollandse Nieuwe-editie van Club 3VOOR12/Utrecht.
De Hollandse Nieuwe 23 is nog de hele maand oktober te beluisteren via de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht