FC Amersfoort wil een volwaardig poppodium FC Amersfoort wil een volwaardig poppodium

Amersfoortse muzikanten en ondernemers komen met pamflet

, Tekst: Joris Postulart / Ontwerp en foto's: Raymond van den Hoek en Clemens Rikken

FC Amersfoort wil een volwaardig poppodium

Amersfoortse muzikanten en ondernemers komen met pamflet

Tekst: Joris Postulart / Ontwerp en foto's: Raymond van den Hoek en Clemens Rikken ,

Een club enthousiaste muzikanten en muziekliefhebbers pleit voor een nieuw poppodium in Amersfoort, nu het zeker is dat de uitbreiding van podium De Kelder niet doorgaat. Een aantal prominente muzikanten en ondernemers ondertekende het door FC Amersfoort opgestelde pamflet, om de strijd voor een volwaardig podium te steunen.

Amersfoortse muzikanten en ondernemers komen met pamflet

Pamflet
‘Onze stad ligt centraal, is goed bereikbaar, heeft een hoogopgeleide bevolking waaronder veel scholieren en studenten én een grote creatieve beroepsbevolking. Hoezo is er in Amersfoort geen plek voor een prachtig poppodium met ruimte voor 500 man!?’ Zo opent het pamflet van FC Amersfoort (Festival Club Amersfoort), geschreven door o.a. rapper en labelbaas Jiggy Djé en ondertekend door negentien Amersfoortse muzikanten, creatieve ondernemers en festivalorganisatoren. Volgens de initiatiefnemers is het tijd voor een ‘volwaardig, volwassen poppodium met een langetermijnvisie en de bijbehorende kansen. Het pamflet claimt dat er wekelijks al genoeg te doen is op het gebied van gesubsidieerde kunst als klassieke muziek, film en theater, maar dat er voor muzikanten en muziekliefhebbers tussen de 16 en 26 jaar bijzonder weinig te beleven is.

FC Amersfoort
Een tijd lang zag het er naar uit dat Amersfoort een groot podium zou krijgen. In 2006 verhuisde De Kelder - met een capaciteit van 150 man jarenlang het kleinste kernpodium van Nederland - naar een grotere, tijdelijke locatie. Het was de bedoeling dat er in het nieuw te bouwen Eemhuis twee zalen voor De Kelder zouden komen, voor 600 en 200 man. In februari van dit jaar werd echter duidelijk dat de gemeente andere plannen heeft met de nieuwbouw. De Kelder moet in haar ‘tijdelijke’ pand (350 man) blijven. Reden voor Gideon Hofland, eigenaar van Heclectic Producties, om samen met een aantal enthousiaste popmuzikanten en -liefhebbers FC Amersfoort uit de grond te stampen. Gideon vertelt: ‘Tien, vijftien jaar werd ons voorgehouden dat we als stad een mooi, volwaardig poppodium zouden krijgen. Toen bleek dat dit niet doorging, zijn we een protestactie op Twitter begonnen. We kregen meteen al heel veel steun en goede reacties. Samen met o.a. oud-programmeurs van De Kelder Ide Koffeman en Waldo Volmer zijn we toen verder gaan denken over de voorwaarden waaraan een goed poppodium in Amersfoort moet voldoen. Zo zijn we tot dit pamflet gekomen.’ Het document is ondertekend door o.a. de Amersfoortse muzikanten Marike Jager, Bram de Wijs (Only Seven Left), Pien Feith en Robin van Loenen (Destine) en ondernemers Sijmen Stronks (Into The Woods / Gluren Bij De Buren), Camiel de Kruijf (eigenaar Festivalproductie.nl) en Ide Koffeman (programmeur Patronaat).

Adviezen
Op de achterkant van het pamflet staat een aantal adviezen. Bijvoorbeeld dat subsidie belangrijk is voor het opstarten van een nieuw podium, maar dat de oprichters van het podium niet bang moeten zijn om geld te verdienen door bijvoorbeeld gesloten feesten en bruiloften te faciliteren. Goede programmering is echter heilig. Daarnaast pleit FC Amersfoort voor een cafégedeelte van het podium dat altijd open is, ook als er in de zaal niks te doen is. Een goede indeling van het podium en de zaal zijn eveneens cruciaal. Juist daar schort het aan bij de huidige locatie van De Kelder. Gideon: ‘De Kelder, zoals die er nu is, is als tijdelijke locatie bedoeld. Het is te klein en niet handig en gezellig ingericht. Dat komt doordat tijdens het verbouwen het geld op raakte. Ook mist er een gezellig café waar je altijd terecht kunt. Nu zijn er wel enkele cafés die ruimte bieden voor muziek, maar veel gebeurt er nog niet. Belangrijk is dat er in Amersfoort een toffe plek komt waar jonge bands voor een publiek kunnen oefenen en waar het lokale publiek grote bands kan zien. Een bindende factor die zorgt voor samenhorigheidsgevoel, zoals een voetbalclub dat vaak is voor een stad. Vandaar onze naam. We hebben zelfs eigen voetbalshirts laten maken.’ FC Amersfoort is zich er wel van bewust dat het tijd kost om zo’n creatieve broedplaats te realiseren: ‘Een nieuw podium is een kwestie van risico’s nemen, een lange adem en weten wat je doet. Verder is er veel samenwerking tussen verschillende instanties nodig en moeten we met z’n allen creatief durven ondernemen.’

'Het begin is er'
De actie lijkt voorlopig zijn vruchten af te werpen. Gideon: ‘We krijgen veel steunbetuigingen sinds we ons pamflet dinsdag op de wereld loslieten. De op diezelfde dag geïnstalleerde wethouder Pim van den Berg (D66) heeft ons meteen uitgenodigd voor een gesprek. Het begin is er.’

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht