IconAclass en Avi brengen hiphop met meerwaarde

'Ben je down met de strijd, moet je zweten'

Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto's: Mirjam Tonnaer ,

In een hoek van de grote lounge van dB’s staan vanavond een paar tafels met folders en buttons van de burgerrechtenvereniging Vrijbit. Niet zomaar. Gesteund door de optredens van de Utrechtse rapper Avi en het Amerikaanse IconAclass moeten de ogen van het publiek geopend worden voor de steeds verdergaande aantasting van onze vrijheid.

'Ben je down met de strijd, moet je zweten'

De link tussen activisme en hiphop is eigenlijk vanzelfsprekend. Of zou dat moeten zijn. Maar nu veel jongens uit die hoek aanschuiven voor Een Mening bij praatprogramma’s en een herkenbaar refrein vaak belangrijker vinden dan een goede boodschap, lijkt het gros van de hiphopscene niet verder te komen dan het idealisme van de postcode loterij. Dat is jammer want voor wie een beetje moeite doet is er gelukkig nog veel meer en dat bewijst ook deze avond.

Achter de tafel van Vrijbit staat Miek. Volgens haar heeft de organisatie vanaf de oprichting in 2008 al enige voet aan de grond gekregen in de krakersbeweging. "Maar sinds Typhoon zich actief is gaan inzetten, worden veel meer jonge mensen bereikt, die anders niet snel bereikt zouden worden door een grijze vrouw zoals ik", zegt Miek met zelfspot.

IconAclass maakt wat duistere hiphop met samples en is niet bang voor hokjes en regels. Zowel Iconaclass als voorprogramma Avi zijn maatschappijkritisch en zeggen wat ze willen. De samenwerking met Vrijbit is dan ook begrijpelijk, omdat Vrijbit de vrijheid van burgers wil waarborgen, het recht op privacy benadrukt en educatie en angst als basis van onze samenleving afwijst.
 
Avi, die zich al vaker voor Vrijbit heeft ingezet en vanavond de helft van de opbrengst van zijn cd ‘Enter’ aan deze vereniging zal schenken, gooit een vleugje raggamuffin door de beats en komt met sterke teksten. Het is een verademing, een rapper die stelling neemt tegen het kapitalisme en de westerse levensstijl in twijfel trekt. Er komt tijdens het concert steeds meer energie los. Naast de versterking van Mats van hiphopact Ongezond, komen al snel ook KRZ, King Jule en Master Surreal op het podium voor een bijdrage.

Als de mannen van IconAclass (goed om te weten: een iconaclast is iemand die zich bezighoudt met het vernietigen van religieuze symbolen, dogma’s en conventies) van start gaan zijn er nog steeds niet meer dan vijftig mensen in de zaal. Zij zien twee mannen op het podium staan, MC Dälek en Dj Motiv, en horen vooral donkere beats en soundscapes rond intelligente teksten. Hier geen ‘he’s’ en ‘hó’s’ en niet de opdracht de handen in de lucht te gooien. Geen vrolijke bedoening, maar wel zeer de moeite waard.
 
Het was leuk geweest als deze avond wat meer publiek had getrokken. Het was ook fijner geweest als meer mensen belangstelling hadden getoond voor de activiteiten van Vrijbit, maar dat was niet het geval. Maar van de positieve kant bekeken: de eerste stappen zijn gezet en, zoals Avi in één van zijn teksten zegt: ‘Alleen die vuist in de lucht is bij lange na niet genoeg. Ben je down met de strijd, moet je zweten.’

Gezien: IconAclass en Avi i.s.m. Vrijbit, 18 november 2011 @ dB’s, Utrecht