Grootse plannen voor Lo Friday Grootse plannen voor Lo Friday

Nieuwe organisatoren gaan voor een nog bredere programmering

, Tekst: Mike van Dooyeweert

Grootse plannen voor Lo Friday

Nieuwe organisatoren gaan voor een nog bredere programmering

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Akazeno, Cosmo V en All Shall Be Well treden op 11 november op tijdens een nieuwe editie van Lo Friday. Het wordt een bijzondere editie voor Joni Prescher en Daniël Apituley, want de organisatie van Lo Friday ligt voor het eerst in hun handen. De twee hebben grootse plannen om van het evenement een nog breder platform te maken.

Nieuwe organisatoren gaan voor een nog bredere programmering

Lo Friday, de maandelijkse bandavond in de Kargadoor, moet ‘meer worden dan alleen muziek’. Dat is het plan van de nieuwe organisatoren Joni Prescher en Daniël Apituley. Zij hebben het organisatiestokje overgenomen van Marije van Veen. Zowel Prescher als Apituley is actief geweest voor 3VOOR12/Utrecht, en dan vooral voor het radioprogramma Utracks.

Wees gerust: onder leiding van de Prescher en Apituley blijft Lo Friday nog steeds het podium waar maandelijks plaats is voor minder bekende singer-songwriters, akoestische bands en experimentele, elektronische acts. De twee zetten dan ook de lijn voort die Marije van Veen al heeft ingezet. “We programmeren niet alleen Utrechtse bands en singer-songwriters, maar vooral ook acts uit de regio en zelfs daarbuiten. Misschien dat we in de toekomst zelfs internationaal gaan programmeren”, zegt Prescher. Daniël voegt daaraan toe: “Utrechtse bands krijgen in hun eigen stad al voldoende kansen om op te treden. Wij richten ons, breed gezegd, op beginnende acts die in Utrecht willen spelen. Daarbij kijken we wat haalbaar is. Natuurlijk houden we ook rekening met de locatie. In een werfkelder kunnen acts niet op vol volume spelen, want dan blijft er weinig van de liedjes over.”

Een klein verschil met voorgaande edities: Lo Friday vindt voortaan op de tweede - in plaats van de laatste - vrijdag van de maand plaats. “In de laatste week van de maand worden altijd al zoveel evenementen georganiseerd”, zo verklaart Prescher. “Wellicht trek je meer bezoekers als je evenementen wat meer spreidt.”

Achter de schermen maken Prescher en Apituley plannen om van Lo Friday een nog breder platform te maken. De trouwe bezoeker weet dat de avonden niet alleen een muzikale maar ook een visuele belevenis zijn. Kijk alleen maar naar de visuals van Astrid Florentinus, of de door haar ontworpen posters. “We willen nog meer gaan doen met visuals en beeldende kunst, onder andere in samenwerking met Astrid. Lo Friday moet meer worden dan alleen muziek. We gaan meer aandacht besteden aan wat het oog wil. Het moet ook iets tastbaars opleveren. Vorig jaar is er al eens een Lo Friday-boekje verschenen, dat tijdens een avond werd verspreid. Misschien dat we dat vaker gaan doen.”

Zelfs op het internet moet Lo Friday een breder platform gaan krijgen. “Dan moet je denken aan een weblog waarop we regelmatig illustraties, filmpjes en bijvoorbeeld video- of geluidsopnamen van de optredens gaan plaatsen”, zo zeggen de organisatoren.

Op 11 november vindt de eerste editie plaats die Prescher en Apituley georganiseerd hebben. Dan staan Akazeno, Cosmo V en All Shall Be Well op het programma. Akazeno stond eerder op onder andere het festival Ons Kent Ons. “Hij is een singer-songwriter, maar begeeft zich ook op experimenteel terrein”, aldus Apituley. Cosmo V, tevens de 3VOOR12/Utrecht Selecteert van deze maand, zal tijdens deze editie van Lo Friday haar allereerste live-optreden verzorgen. Zij maakt sfeervolle elektronische muziek.
De Haarlemse postrockband All Shall Be Well sluit het programma af. “De band doet mij denken aan bijvoorbeeld We vs Death en Explosions In The Sky”, aldus Apituley. “Er zit zo een leuke opbouw in de avond.”

Te zien: Lo Friday met Akazeno, Cosmo V en All Shall Be Well, vrijdag 11 november 2011 @ Kargadoor, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht