Cosmo V: ‘We staan nog in de kinderschoenen’ Cosmo V: ‘We staan nog in de kinderschoenen’

Bijpraten met 3VOOR12/Utrecht Selecteert Cosmo V

, Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans

Cosmo V: ‘We staan nog in de kinderschoenen’

Bijpraten met 3VOOR12/Utrecht Selecteert Cosmo V

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans ,

Cosmo V is de 3VOOR12/Utrecht Selecteert van de maand november. In amper twee maanden tijd heeft de Utrechtse studente Cosmo Luhulima een band om zich heen geformeerd en na twee try-outs maakt ze haar échte debuut tijdens de speciale Le Guess Who?-editie van Club 3VOOR12/Utrecht. We zochten haar op om even bij te praten.

Bijpraten met 3VOOR12/Utrecht Selecteert Cosmo V

Ruim anderhalve maand geleden zochten we Cosmo Luhulima, het muzikale brein achter Cosmo V, voor het eerst op. De Utrechtse studente zat vol grootse plannen: voor het eerst optreden, een debuutalbum opnemen, clips maken… En tussen alle bedrijven door was ze ook nog begonnen aan een studie Cultureel Erfgoed aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. “Ik lig helemaal op schema”, zo vertelde Luhulima destijds.

Hoeveel kan er in een paar weken tijd gebeurd zijn? Nou, heel veel, zo blijkt al snel. Cosmo Luhulima verzamelde een band om zich heen en sloeg driftig aan het repeteren. Ze maakte op 11 november haar live debuut tijdens Lo Friday in de Kargadoor, vier dagen later gevolgd door een tweede try-out tijdens Proeflokaal in het Muziekhuis Utrecht. Ook werd Cosmo V uitverkozen tot de 3VOOR12/Utrecht Selecteert van de maand november. Luhulima lijkt dan ook helemaal klaar te zijn voor het concert waarop de band zich aan een groot publiek presenteert: de speciale Le Guess Who?- en Hollandse Nieuwe-editie van Club 3VOOR12/Utrecht op donderdag 24 november in dB's. 

Het is nog niet zover dat we blindelings de weg weten op het knusse zolderkamertje van Cosmo Luhulima aan de Hopakker, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Cosmo V ligt nog altijd bijzonder goed op schema en we zullen dan ook vast nog wel een paar keer de trap beklimmen naar Luhulima’s zolderkamer. Hoog tijd voor een update!

Cosmo Luhulima, gitarist Frank van Vliet en bassist Jan Dekker zitten gezellig naast elkaar op de bank, als fotograaf David Eerdmans om ons heen sluipt om vanuit allerlei hoeken foto's van het drietal te maken. Luhulima: “Ja, het is inderdaad heel snel gegaan. Frank heb ik leren kennen via een vriendin. Ik vertelde haar dat ik op zoek was naar een gitarist en zij kende iemand die goed gitaar kon spelen en helemaal in mijn straatje zou passen. Ik stuurde hem een mailtje, we spraken af en zijn gaan oefenen. Het klikte gelijk.”

Hagenees Frank van Vliet: “Ik wilde altijd al zoiets doen. En toen Cosmo me mailde, kwam dat als een geschenk uit de hemel. We zagen elkaar overigens voor de eerste keer in de bus naar Mystery Land. We hebben er gelijk een goed feestje van gemaakt! Na drie keer repeteren kwam Jan erbij, een vriend van me.’’

Jan Dekker: “’Ik speelde in een poprockbandje en het leek me een uitdaging om eens iets totaal anders te proberen, om me eens buiten de ‘comfort zone’ te wagen.”  Frank: “In het begin was het heel erg zoeken. Cosmo heeft haar nummers op haar zolderkamertje geschreven. Ze stond er aanvankelijk niet bij stil hoe de nummers live zouden klinken of hoe de band ze zou moeten uitvoeren. We hebben enkele nummers wat omgeschreven en aangepast. Als band staan we nog in de kinderschoenen – we kunnen er nog veel meer uithalen.”

Na amper zes keer repeteren was Cosmo V begin november voor het eerst live te bewonderen en dat ging het drietal bijzonder goed af. Cosmo Luhulima bracht het publiek in vervoering, zwoel heen en weer wiegend op metershoge hakken, geflankeerd door de stoer kijkende Frank en Jan. Luhulima lacht. “Ik vond het zo eng! Ik heb het eerste optreden zo lang voor me uit lopen schuiven. De laatste keer dat ik met een microfoon op het podium stond, was tijdens de schoolmusical van groep 8!”

Imago en podiumpresentatie is belangrijk voor Cosmo Luhulima. Is dit net zo belangrijk voor Frank van Vliet en Jan Dekker? Luhulima giechelt: “O, er hoefde niet veel aan hen veranderd te worden. Ze zien er toch prima uit?” Frank van Vliet: “Ze probeert ons wel een beetje te stylen hoor, op een subtiele manier.” Op de achtergrond bromt Dekker: “Nou, niet zo heel subtiel hoor…”

Wat staat er de komende tijd nog allemaal op het programma? Luhulima: “Misschien komt er nog een drummer bij en als Le Guess Who? achter de rug is, hebben we nog een aantal optredens staan in Den Haag (onder meer op 22 december in het Paard van Troje Café) en Nijmegen (op 6 januari in de Extrapool). Verder gaan we de komende tijd hard aan de slag om nieuwe nummers te schrijven voor ons debuutalbum.”

Jan Dekker: “Het overdondert me allemaal een beetje. Het leek me gewoon leuk om te bassen bij Cosmo V en nu hebben we al vijf optredens staan. Huh? En het einde is nog lang niet in zicht.”

Te zien: Cosmo V, April, Rafts on rafts, Light light en Julien Mier op de speciale Le Guess Who?- en Hollandse Nieuwe-editie van Club 3VOOR12/Utrecht, donderdag 24 november 2011 @ dB's,Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht