Koffiezaak The Village serveert muziek bij de koffie Koffiezaak The Village serveert muziek bij de koffie

Instores in samenwerking met EKKO en Tivoli

, Tekst: Marit van Leeuwen

Koffiezaak The Village serveert muziek bij de koffie

Instores in samenwerking met EKKO en Tivoli

Tekst: Marit van Leeuwen ,

Utrecht heeft er weer een unieke plek bij, en dat is The Village Coffee & Music. Naast goede espresso’s serveren ze in samenwerking met onder andere EKKO en Tivoli ook fijne instore optredens.

Instores in samenwerking met EKKO en Tivoli

Utrecht heeft er weer een unieke plek bij, en dat is The Village Coffee & Music. Naast goede espresso’s serveren ze in samenwerking met onder andere EKKO en Tivoli ook fijne instore optredens.

“Eigenlijk begon het allemaal met muziek”, begint Lennaert Meijboom, mede-eigenaar van The Village Coffee & Music. “Angelo en ik werden vrienden op de middelbare school en daar ontwikkelden we dezelfde muzieksmaak. We gingen een paar keer per maand naar optredens en veel later ontstond het idee om iets als The Village te beginnen.”

‘Angelo en ik’, dat zijn dus Angelo van de Weerd en Lennaert Meijboom, de trotste eigenaren van het twee maanden jonge The Village Coffee & Music in de Voorstraat. Donderdagochtend om half negen druppelt de zaak vol met vaste klanten. Vaste klanten, na twee maanden? “Ja, ik weet ook niet zo goed waar ze allemaal vandaan komen,” zegt Lennaert. “Maar de naam The Village bestaat eigenlijk al heel lang. We schenken al jarenlang koffie op allerlei plekken en hebben steeds tegen iedereen geroepen dat wij op een dag een eigen winkel zullen hebben en dat die dan The Village zal heten. Mensen wisten dus al dat het er zou komen, maar ondanks dat hadden we nooit verwacht dat het zo storm zou lopen.”

In het voorste deel van het oude pand aan de Voorstraat staan slechts een aantal krukjes en een versleten leren bank. Op de overvolle bar staan de LP’s zij aan zij met de espressomalers. Nu het ’s ochtends zo druk is staat er muziek vanaf de iPod aan, maar het liefst draaien ze platen. “Dat klinkt gewoon het allermooist. En het is ook een stukje nostalgie.” Heel bewust zullen de jongens het platentijdperk niet hebben meegemaakt, want ze zijn pas 31. Toch is hun passie voor muziek niet te onderschatten. De instore optredens die ze ongeveer twee keer in de maand organiseren zijn bijzonder populair. Bij het optreden van Micah P. Hinson stonden de mensen buiten voor de ramen nog te kijken. 

Alle optredens worden georganiseerd in samenwerking met EKKO en Tivoli. Angelo: “We hadden al langer contact met de boekers van Tivoli. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ook Plato, dat hier praktisch tegenover zit, vond het een goed idee om de instores die zij niet kwijt konden bij ons neer te zetten.”

Dat Utrecht de meest ‘dorpse’ stad van Nederland is, is een van de redenen dat hun zaak nu ‘The Village’ heet. Maar er is ook nog een andere reden. “Het idee was eigenlijk om een heel dorp te maken. Dat bleek toch wat onhaalbaar. In 2004 ontstond het idee om The Village op te richten nadat we in New York wat koffiezaken hadden bezocht. Muziek moest sowieso een onderdeel worden van de zaak, en dat is nu gelukt.” Plannen om er ooit een heel dorp van te maken hebben ze niet. “Het belangrijkste is om de kwaliteit van de koffie en het contact met de mensen te behouden. Het enige wat we willen uitbreiden is misschien onze site, waar we wel een archief van de opnames van de optredens willen bijhouden.”

Te zien: Dan Mangan, maandag 13 juni 16.30 uur & Murder, vrijdag 24 juni 16.30 uur @ The Village Coffee & Music, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht