Festival aan de Werf 2011: het muzikale programma op een rij Festival aan de Werf 2011: het muzikale programma op een rij

Samenwerking EKKO moet resulteren in meer loop tussen theater en muziek

, Tekst: Marc van der Laan

Festival aan de Werf 2011: het muzikale programma op een rij

Samenwerking EKKO moet resulteren in meer loop tussen theater en muziek

Tekst: Marc van der Laan ,

Vanaf komende donderdag staat Utrecht tien dagen lang in het teken Festival aan de Werf, het jaarlijkse festival dat de grenzen van theater opzoekt. Voorafgaand aan het festival spreken we met Eduard Versteege, die namens EKKO verantwoordelijk is voor het muziekprogramma, en zetten we natuurlijk alle bands en dj’s voor je op een rij.

Samenwerking EKKO moet resulteren in meer loop tussen theater en muziek

Vanaf komende donderdag staat Utrecht tien dagen lang in het teken van Festival aan de Werf, het jaarlijkse festival dat met voorstellingen, performances, installaties, lecture-performances en architectuur de grenzen van theater opzoekt. De voorstellingen vinden plaats op verschillende locaties in de stad maar het muzikale hart van het festival is op de Neude, Daar kun je elke avond luisteren naar bands en dj’s

Het muziekprogramma is dit jaar samengesteld in samenwerking met poppodium EKKO. Na het vertrek van de vorige programmeur ging het festival in eerste instantie op zoek naar een nieuwe programmeur. Nadenkend over wie of wat goed bij het festival zou passen, kwam de  organisatie bij EKKO uit. “Dat voelde goed”, vertelt EKKO-programmeur Eduard Versteege. “Het Huis aan de Werf zoekt verdieping op theatergebied. Bij wat ze zelf doen, maar ook wat ze op het festival brengen. Dat is ook wat we bij EKKO doen en zo werd het al snel een match.”

De samenwerking is pas kort geleden tot stand gekomen. Eind januari vond het eerste gesprek plaats en vervolgens is het in tweeënhalve week helemaal rond gekomen. EKKO heeft een duidelijke opdracht meegekregen: het muziekgedeelte beter op het theatergedeelte aan laten sluiten. “In het verleden waren het vooral twee losse dingen. Nu moet er meer loop tussen theater en muziek ontstaan door een meer theatrale invulling van het programma”, licht Versteege toe.

Gezien de relatief korte periode om een programma samen te stellen is de theatrale invulling redelijk geslaagd. Versteege: “Ik ben heel blij met Dez Mona, die staan soms ook in het theater. Ook Blaudzun is een mooie theatrale act. Balthazar is inmiddels een headliner. Vorig jaar zomer stonden ze in een vol EKKO en afgelopen maand speelden ze in Paradiso.” Ook bands als Dark Dark Dark en Alamo Race Track passen volgens hem goed in het programma. Als we Versteege mogen geloven gaat Thus:Owls dit jaar doorbreken: “de nieuwe plaat is werelds, een soort van Björk meets Portishead.”

Voor het eerst heeft Festival aan de Werf ook een iPhone/Android app. Je kunt ermee zoeken in het programma op tijd of op locatie, kijken welke voorstelling het meest besproken is op twitter, bladeren door alle foto's en de laatste tweets over het festival lezen. Downloaden van de app kan via de site van Festival aan de Werf.

Hieronder zetten we het muzikale programma voor je op een rij. Het volledige programma met tijden staat ook op de site van Festival aan de Werf.
 
Donderdag 19 mei
Het nieuwe Alamo Race Track-album Unicorn Love Dear krijgt unaniem lof toegezwaaid. Ook live maakt de band een sterke indruk. Voordat ze voor een tournee met The Weakerthans naar Engeland en Duitsland vertrekken laten ze om 21.30 uur horen hoe ze gegroeid zijn.
Ook nog: Case Mayfield (20.15 uur) en DJ Papa Joe & Candyboy (16.30 uur)

Vrijdag 20 mei
Je weekend start relaxed met de uit Utrecht afkomstige dj’s van Het Vinyl Collectief (17.00 uur). Om 20.15 uur is het de beurt aan Pien Feith en band. Met twee verstandskiezen minder maar daardoor hopelijk extra veel zin gaat Pien nog maar eens laten horen waarom album Dance On Time wel eens hoog in de verschillende jaarlijstjes kan eindigen.
Dark Dark Dark (21.30 uur) is hier ten lande nog niet zo bekend maar dan kon na deze tour wel eens verandering in komen. Met piano, banjo, accordeon en drums begeven ze zich ergens tussen theatrale folk en dromerige jazz. Arcade Fire is niet heel ver weg. De prachtige stem van Nona Marie Invie maakt het af. Perfecte combinatie met Pien Feith.
Ook nog: Axsoul & Lalas (22.30 uur)

Pien Feith speelt Painting By Numbers tijdens hun optreden afgelopen week in het Burgerweeshuis in Deventer (video door Tessel Schmidt).Zaterdag 21 mei

Een Belgisch avondje. The Sore Losers (20.15 uur) is de nieuwe rockhoop uit Hasselt. Triggerfinger is nog een maatje te groot maar ze komen een eind in de buurt. Balthazar (21.30 uur) stond vorig jaar in een vol EKKO en daarna ook nog in Tivoli de Helling. Met hun electrorock kunnen ze een knallend hoogtepunt op de zaterdag worden.
Ook nog: Het Vinyl Collectief (17.00 uur), Joosterman & Jenke (22.30 en 23.30 uur) en Styrofoam (23.00 uur)

Zondag 22 mei
Het middagdeel is helemaal voor de Three Imaginary Boys (15.30 uur). Ze brengen hun popquiz deze keer buiten, op de Neude. Het avondprogramma wordt vanaf 19.30 uur verzorgd door HABEK. Het Utrechtse hiphop-productiehuis bestormt het podium met achtereenvolgens een DJ, Astroposer, J.A.E. en Fuelbox. Vanaf ca. 21.00 uur is het de beurt aan het Prace Trio en om 21.30 uur brengt de inmiddels gerenommeerde Arts the Beatdoctor werk uit zijn nieuwe soloproject. Tussendoor doen Prace en Arts een kort intermezzo. Om 22.15 uur neemt de DJ het weer over. Ook VJ Takuma komt ergens op de avond nog langs.
Ook nog: Lea (16.30 uur) en DJ Andreas (17.00 uur)

Maandag 23 mei
Rue Royale zijn Brookln en Ruth Dekker. Samen touren ze al ruim twee jaar onafgebroken door Europa. Met alleen stem, gitaar, een klein drumsetje en wat percussie slagen ze er avond na avond in om het publiek voor zich in te nemen (20.15 uur).
In oktober en november vorig jaar zagen we twee optredens van Thus:Owls: een regulier optreden in EKKO en een geheime aftershow op de zondag van Le Guess Who? In beide gevallen waren het bloedmooie optredens van de band rond Simon Angell en Erika Alexandersson. Grote kans dat ze materiaal spelen van het nieuwe, nog te verschijnen album dat naar verluid heel mooi gaat worden (21.30 uur).
Ook nog: DJ Miss Trudy (17.00 uur)

Thus:Owls speelt I Weed The Garden tijdens De Affaire in Nijmegen in 2010:Dinsdag 24 mei

Vaste lezers van 3VOOR12/Utrecht kennen het concept van Onder Invloed: bands en artiesten spelen nummers van bands/artiesten die een belangrijke inspiratiebron zijn geweest. De dinsdagavond op Festival aan de Werf is samengesteld door Onder Invloed-initiator Matthijs van der Ven. De artiesten die laten horen door wie ze zijn beïnvloed zijn het Schotse Three Blind Wolves (20.15 uur) en Paulusma (21.30 uur). Voormalig Daryll-Ann voorman Jelle Paulusma heeft een paar maanden geleden met Up On The Roof een sterk derde album uitgebracht. Het nieuwe album rockt meer dan de twee voorgangers maar de melodieën en arrangementen en Paulusma’s voorliefde voor Westcoastpop zijn nog altijd aanwezig.
Ook nog: DJ NRBRT (17.00 uur)

Net als vorig jaar is er een afterparty in URock café. Daar spelen The Starlets en worden tot in de hele kleine uurtjes lekkere plaatjes gedraaid.

Woensdag 25 mei
Seadrift Soundmachine is een mooi album maar met optredens die daarna volgden heeft Blaudzun ook een ijzersterke live-reputatie opgebouwd. Eén die in december bekroond werd met een 3VOOR12/Utrecht-award voor beste live-act. Met zijn uitgesproken cover van het Tears for Fears-nummer Shout bij DWDD heeft hij misschien wel een nieuw publiek aangeboord. Vanavond gaat hij om 21.30 uur laten horen dat de Award dubbel en dwars verdiend is.
Ook nog: DJ Sam (17.00 uur) en Ginga (20.15 uur)

Donderdag 26 mei
Het Amsterdamse Houses (20.15 uur) zit lekker in de lift: debuutalbum 'Clean Life' komt in september uit bij PIAS. Een mooie stap na de 'End Of Story'-ep waarmee de band zich verzekerde van een optreden op Noorderslag en optredens in het voorprogramma van Dazzled Kid.
Soms denken we nog wel eens terug aan de akoestische Club 3VOOR12/Utrecht van januari 2010. Vlak na het winnen van de Grote Prijs voor singer-songwriters stond Eefje in haar eentje in een uitpuilend dB’s. Met een intiem en innemend optreden maakte ze toen veel indruk. Anderhalf jaar later ligt er een mooi album, staat er een superband achter haar, heeft ze een clubtour achter de rug en is ze geboekt voor Lowlands. Wat goed is komt snel (21.30 uur)!
Ook nog: Miss Trudy (17.00 uur)

Vrijdag 27 mei

Het jullie wel bekende speelt Novack om 20.15 uur. Met het mooie, ingetogen album Sequences & Stills heeft de winnaar van de 3VOOR12/Utrecht award voor meest veelbelovende band de verwachtingen ingelost. De nieuwe single ‘Lost & Found’ is gratis te downloaden op viinyl.com.
Na Novack speelt om 21.30 uur het Belgische Dez Mona. Met hun jazzy sound en de snijdende uithalen van voorman Gregoy Frateur staan ze garant voor een indringend optreden.
Ook nog: Funkel & Funkel (17.00 uur) en DJ Dab (22.30 uur)

Zaterdag 28 mei

Op de afsluitende zaterdag is het vooral electrorock wat de klok slaat. The Benelux brengt hun muziek uit op het hippe NON Records (ook van o.a. Palmbomen en Bear). Met zijn heftige armbewegingen en draaiende heupen toont zanger Jaap Warmenhoven zich een ware showman (20.15 uur).
De Arnhems-Nijmeegse (electro)rockband Krach presenteerde in januari hun debuutalbum op Eurosonic/Noorderslag. Daarna hebben we ze in EKKO kunnen zien en eind maart stonden ze ook al op de Neude. In een uitpuilende kas met heftig beslagen ruiten mochten ze toen het Tweetakt-festival afsluiten. Twee maanden later mogen ze datzelfde doen op Festival aan de Werf (21.30 uur).
Ook nog: Best of Kunstbende (17.00 uur), DJ Masomia (18.00 uur), DJ Ignacio (22.15 uur en 24.00 uur) en Secret Scratch (23.00 uur)

Te zien: Festival aan de Werf 2011 met o.a. Alamo Race Track, Pien Feith, Dark Dark Dark, Balthazar, Thus:Owls, Paulusma, Blaudzun, Novack, Eefje en Krach, donderdag 19 mei tot en met zaterdag 28 mei 2011 @ festivalterrein op de Neude

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht