Roy Santiago komt Utrecht veroveren Roy Santiago komt Utrecht veroveren

“Ik wil dat zoveel mogelijk mensen naar mijn optredens komen.”

, Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Mike Nicolaassen

Roy Santiago komt Utrecht veroveren

“Ik wil dat zoveel mogelijk mensen naar mijn optredens komen.”

Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Mike Nicolaassen ,

Het kan je niet ontgaan zijn: Roy Santiago uit Nijmegen heeft in maart de eer om de 3VOOR12/Utrecht Selecteert-act te zijn. Niet alleen verblijdt hij Utrecht deze maand met twee optredens (Club 3VOOR12/Utrecht en Tweetakt), ook komt zijn nieuwe album uit: The Great Pretender. Tijd voor een interview.

“Ik wil dat zoveel mogelijk mensen naar mijn optredens komen.”

Deze maand is Roy Santiago de 3VOOR12/Utrecht Selecteert. De reden mag duidelijk zijn; Santiago maakt pakkende muziek en zijn nieuwe album The Great Pretender komt een aantal dagen voor zijn optreden op Club 3VOOR12 Club uit, namelijk op 28 maart. De Nijmeegse zanger vertelt ons over zijn muzikale verleden en zijn nieuwe album.

“Ik ben muziek gaan maken omdat ik niet zo goed was in sporten”, grapt Roy. “Mijn opa, die bijna 90 is, maakte vroeger ook muziek en had zijn huis helemaal vol staan met instrumenten. Als ik bij hem langskwam ging hij altijd gitaar spelen. Daarnaast had hij bijvoorbeeld een grote xylofoon die ik erg gaaf vond. Ik kreeg een gitaar van hem en ben toen zelf ook gaan spelen. Een echte muziekopleiding heb ik niet gevolgd, maar ik heb wel gitaarles en zangles gehad."

Naast een muzikale opa hielden ook zijn ouders erg van muziek. “Ik ben opgegroeid met veel Britse rock uit de jaren zeventig, zoals The Kinks en The Small Faces. Veel van de platen die ik in mijn kast heb staan en nog steeds gaaf vind zijn geproduceerd door Toni Visconti, die met onder meer David Bowie, T. Rex en Thin Lizzy heeft gewerkt. Het lijkt me gaaf om eens met hem aan te slag te gaan.”

Zijn ouder luisterden veel naar moderne muziek. "Mijn vader was fan van Bowie en is de trends altijd blijven volgen. Zo ging hij in de jaren negentig bijvoorbeeld mee in de Britpoprage met bands als Pulp. Mijn moeder luistert nog steeds naar Kink FM en vraagt me met enige regelmaat om een album voor haar te downloaden.” 

De titel van Santiago’s album - The Great Pretender - is poëtisch te noemen. Wat is zijn grote inspiratiebron voor het album geweest? “Inspiratie haal ik uit observaties, dingen die om me heen gebeuren en mensen die ik ontmoet; uit allerlei dingen dus eigenlijk. Het thema op nieuwe album heeft te maken met verwachting en goede hoop. Het is geschreven in de zomer en ik houd heel erg van de zomer. Zo klinkt het album ook.” Ook zijn oude muzikale helden waren een inspiratiebron voor hem. “De muziek waarmee ik ben opgegroeid hoor je ook wel terug op mijn nieuwe album, vind ik.”

2011 is al een tijdje bezig, maar Santiago wil dit jaar nog wel een aantal dingen bereiken. “Ik wil graag mijn rijbewijs halen. Daarnaast heb ik al twee afspraken bij de tandarts misgelopen dus dat moet ook een keertje gebeuren”, vertelt hij lachend. Op muzikaal gebied heeft hij niet echt een strijdplan. “Ik wil bereiken dat zoveel mogelijk mensen naar mijn optredens komen en het album aanschaffen.” Hij biedt de mensen in Utrecht met deze maand maarliefst twee optredens in ieder geval voldoende kans om zijn muziek te leren kennen.

Te zien: Roy Santiago op het Tweetakt Festival, dinsdag 22 maart @ Neude tijdens Club 3VOOR12/Utrecht, donderdag 31 maart @ dB’s

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht