Marten de Paepe giet Roy Orbisons In Dreams in mini-documentaire Marten de Paepe giet Roy Orbisons In Dreams in mini-documentaire

“Blijven boeien van begin tot eind”

, Tekst: Eva Slierendrecht

Marten de Paepe giet Roy Orbisons In Dreams in mini-documentaire

“Blijven boeien van begin tot eind”

Tekst: Eva Slierendrecht ,

De weduwe van de Amerikaanse zanger Roy Orbison (1936-1988) vroeg de Amersfoortse singer-songwriter Marten de Paepe om een grote hit van haar man te coveren én daar een Making-of video bij te maken. Marten de Paepe en filmmaker Ramses Singeling besloten een video maken die boven het YouTube maaiveld uit zou steken en je écht af wilt kijken.

“Blijven boeien van begin tot eind”

Om zijn Roy Orbison-cover In Dreams onder de aandacht te brengen, heeft de Amersfoortse singer-songwriter Marten de Paepe een bijzondere video gemaakt.

Platenmaatschappij BMG vroeg de Amersfoorter – uit naam van Orbisons weduwe - om het nummer In Dreams te coveren en hierbij een video te maken. Om op te vallen in het gigantische aanbod online video’s, besloten Marten de Paepe en de Utrechtse filmmaker Ramses Singeling een clip maken die je écht af wilt kijken. Dit mondde uit in een mini documentaire over Marten de Paepe én over Roy Orbison-fans.

“Het doel van de documentaire is om de kijker te blijven boeien van begin tot eind. Daarom spelen we in op de doelgroep; de fans van Roy Orbison”, vertelt Marten de Paepe. “Ik dacht dat er een gigantische Orbison-fanclub zou zijn, met een waar clubhuis, maar dat viel tegen.” Na wat googelen kwam Marten met een paar fans in contact die graag wilden meewerken aan de clip. “Roy Orbison lijkt een soort geheim codewoord waarmee je overal binnen komt.”

In de clip maakt De Paepe een roadtrip door Nederland. Eerst is hij bij zijn ouders, dan zit hij in de kelder waar hij zelf schrijft en opneemt en plotseling staat hij op het balkon bij een fan in Lelystad.

In zijn ouderlijk huis zie je Martens moeder, een groot liefhebber van Roy Orbison. De Paepe zelf, daarentegen, kende zijn muziek amper voordat hij In Dreams coverde. “Mijn moeder is vooral degene die iets met muziek heeft, mijn vader is niet erg muzikaal onderlegd. Een broer van mijn moeder liet me kennis maken met muziek. Hij woonde in Zeeuws-Vlaanderen en ik genoot altijd enorm van onze vakanties bij mijn oom. Hij had allerlei muziek uit de jaren zeventig, zoals Neil Young en Bob Dylan. Plaatjes draaien, biertjes drinken en sigaretten roken, heel erg rock ’n roll voor een 15-jarige. Ook al zat ik dan tussen mijn familie…”

Juist omdat hij het origineel niet zo goed kende, was het voor De Paepe een uitdaging om In Dreams te coveren. “Je moet jezelf dwingen om er iets bijzonders van te maken en af te wijken van het origineel. De structuur van het liedje is heel bijzonder. Ik heb in het verleden wel eens iets van Bob Dylan gecoverd, maar daarbij week ik niet zoveel af van het origineel omdat dergelijke muziek heel erg dicht bij mijzelf ligt. Maar door dit project ben Orbison wel echt gaan waarderen.”

 

Marten de Paepe - In Dreams

 

Marten de Paepe werkt momenteel aan zijn nieuwe album Boskoop, dat op 12 september uitkomt op V2. Tien september wordt de cd gepresenteerd in EKKO te Utrecht. Centraal thema van het album is het opbouwen van een muziekcarrière. Oftewel: hard werken en vele optredens in bruine cafés en andere plekken. De titel verwijst naar een optreden in een groentekas in Boskoop. “Het was koud, ik moest lang wachten en het meeste publiek was al weg. Een typisch moment in mijn loopbaan dat me gesterkt heeft als muzikant.”

Alvast een voorproefje van Boskoop

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht