Geinbeat gaat overdekt Geinbeat gaat overdekt

Fort Vreeswijk is dit weekend de locatie voor Nieuwegeins popfestival

, Tekst: Marc van der Laan

Geinbeat gaat overdekt

Fort Vreeswijk is dit weekend de locatie voor Nieuwegeins popfestival

Tekst: Marc van der Laan ,

Vorig jaar moest Geinbeat vanwege aanhoudend noodweer halverwege worden afgebroken. Voor de editie van dit jaar, die komend weekend plaats vindt, verhuist het Nieuwegeinse festival naar binnen. Dat heeft echter niet met het weer te maken. Initiatiefnemer Fred Jacquet licht toe en vertelt meteen ook hoe de line-up eruit ziet.

Fort Vreeswijk is dit weekend de locatie voor Nieuwegeins popfestival

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli vindt de zeventiende editie plaats van het Nieuwegeinse popfestival Geinbeat. De laatste editie moest vanwege aanhoudend noodweer halverwege afgebroken worden. Om te horen wat er dit jaar op het programma staat belden we met Fred Jacquet, initiatiefnemer van het gratis toegankelijke festival en nog steeds één van de belangrijke krachten.

Een belangrijke verandering ten opzichte van vorig jaar is dat de vaste locatie park Oudgein wordt verlaten voor Fort Vreeswijk. Dat het festival daarmee grotendeels overdekt plaats kan vinden is meegenomen maar niet de hoofdreden voor de verhuizing. Doorslaggevend was dat de gemeente park Oudgein als evenemententerrein aanmerkt, maar volgens Geinbeat te weinig maatregelen heeft genomen om het organiseren van festivals makkelijker te maken. De druppel die de emmer deed overlopen was dat de organisatie vorig jaar moest betalen voor bandensporen die in het gras waren getrokken als gevolg van het slechte weer. “We hebben op een gegeven moment gezegd ‘nou is het genoeg, we gaan naar een andere plek zoeken’.”

Het festival is niet het eerste popevenement in Fort Vreeswijk. De laatste editie van de Kleine Prijs van Nieuwegein - ook door stichting Geinbeat georganiseerd - heeft daar ook al plaats gevonden. Het fort beschikt over twee zalen. In de grote zaal is ruimte voor 300 à 350 man. Daarnaast komt er een buitenpodium waar singer-songwriters zullen spelen. “Maar mocht het slecht weer worden dan gaan we die optredens verplaatsen naar de kleine buurthuiszaal”, vertelt Jacquet.

Jacquet denkt dat er in totaal zo’n 500 tot 600 mensen op het fort terecht kunnen, aanzienlijk minder dan in park Oudgein. Of die capaciteit voldoende is, is voor hem ook een vraag. “We hebben het daar intern wel over gehad maar we laten het op ons afkomen. Het is voor ons de eerste keer dat we het op deze manier doen. Misschien komt er een moment dat de beveiliging zegt ‘het hek gaat dicht’. Nou ja, dan gaat het hek dicht. Net als bij het bevrijdingsfestival in Utrecht.”

De vrijdagavond van Geinbeat staat helemaal in het teken van rock met Militia Prima, Project D en Face Tomorrow. Op zaterdag is er in de grote zaal een afwisselend programma met onder andere 50 Grams of Violence, De Utrecht Popprijs-winnares Rachèl Louise en twee bands die vorig jaar door het afbreken van het festival niet meer aan spelen toekwamen: The Dance en The Pikeys. Afsluiter op dat podium zijn The Hot Stewards die met hun rock-versies van jaren tachtig klassiekers de zaal op zijn kop zullen zetten. Bij het buitenpodium kun je van 13.00 tot 21.00 uur relaxen op de muziek van Marten de Paepe, Casper Adrien, Marike Jager en veel anderen.

Nieuwegein zelf is op deze editie goed vertegenwoordigd. Naast Militia Prima zijn er optredens van The Seem, Dim Sum, Le Sheep, Jascha en Who versus Who, de winnaars van de Kleine Prijs van Nieuwegein. Daarnaast is er een reünieconcert van Room 4. De leden van deze voormalige winnaars van Het Geheim van Utrecht wonen inmiddels niet meer in Nieuwegein maar hebben daar wel hun muzikale wortels.

Bekijk voor het complete programma en de speeltijden het blokkenschema.

Te zien: Geinbeat Festival met o.a. The Dance, The Pikeys, Face Tomorrow, Marten de Paepe, 50 Grams of Violence e.a., vrijdag 1 (vanaf 20.00 uur) en zaterdag 2 juli 2011 vanaf 13.00 uur) @ Fort Vreeswijk

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht