De ontdekkingstocht die deBeschaving heet De ontdekkingstocht die deBeschaving heet

Regen blijkt geen spelbreker op het Utrechtse festival

, Tekst: Linda van Houwelingen / Foto's: Armelle van Helden

De ontdekkingstocht die deBeschaving heet

Regen blijkt geen spelbreker op het Utrechtse festival

Tekst: Linda van Houwelingen / Foto's: Armelle van Helden ,

Soms heeft Nederland van die dagen dat je het allerliefst in bed blijft liggen. Omdat het heel hard regent en de druppels dan zo fijn tegen het raam aantikken. Afgelopen zaterdag was precies zo’n druilerige dag. Toch lieten veel mensen hun warme dekens voor wat ze waren en trokken erop uit. Eindbestemming: Festival deBeschaving, dé plek om in de modder muzikaal talent, giftige bloemetjes en kikkers met badmutsen te ontdekken.

Regen blijkt geen spelbreker op het Utrechtse festival

Twee jaar moesten we het zonder deBeschaving stellen. Nadat het festival voorgaande jaren op diverse plekken in Leidsche Rijn de tenten opzette, mochten deze editie de Botanische Tuinen op de Uithof als locatie dienen. Een mooiere plek om een festival te organiseren heeft Utrecht hoogstwaarschijnlijk niet. Een oase van groen komt je na binnenkomst tegemoet, die nostalgisch doet denken aan de Torteltuin van Pluk van de Petteflet. Mensen beschilderd als kikkers huppen in het rond en mannen met gevulde vissenkommen op het hoofd kijken je minzaam aan, terwijl de meest uiteenlopende muziek te horen is.

Tijdens deBeschaving staan de aspecten muziek, wetenschap en kunst centraal. Bovendien valt er ook genoeg te weten te komen over de Botanische Tuinen. Wanneer je tussen de podia heen en weer wandelt kijk je je ogen uit: vele bloemen, planten en moerassen dienen als decor voor het festival en zijn daarbij voorzien van informatieve bordjes voor de echte flora-ontdekkers. Voor het kunst-aspect is de hulp ingeroepen van onder meer HKU-ers. Zo zijn er in de perkjes geplastificeerde A4’tjes van de inmiddels afgestudeerde Esmee Thomassen van der Hoop in de grond geprikt met vragen als ‘Wanneer heb jij voor het laatst iets belangrijks gedaan?’ Even zetten ze je aan het denken, tot je weer iets anders ziet. Want dat er veel te zien en te beleven is op deBeschaving, dat is zeker.

Zo kun je bij de Chapel of Love trouwen met wie je maar wil, en vervolgens de belangrijkste kus van je leven geven terwijl 'Je t’aime…Moi Non Plus' gedraaid wordt. De droom voor iedere bruid en bruidegom, moeten de twee Elvissen die de koppels in de echt verbinden hebben gedacht. Meer liefde is te vinden bij de dames van De Liefdespolitie. Hartenbrekers worden bekeurd en voor gestolen harten kunnen opsporingsberichten geplaatst worden.

Het wetenschappelijke aspect van deBeschaving heeft een eigen tent: deBestuiving. De Quest-quiz vindt hier plaats en vredesinitiatief Masterpeace organiseert er een debat over wereldvrede. Opvallend is wel dat de gemiddelde leeftijd hier hoger ligt dan in de overige tenten en het een stuk rustiger is. Het lijkt erop dat veel mensen het aanschouwen van de bands verkiezen boven de wetenschappelijke informatie.

Want daarnaast draait deBeschaving natuurlijk om muziek. Gevestigde namen en nieuwe talenten spelen op de vier podia of brengen hun liedjes ten gehore in de knusse Peace, Love ‘n Caravan. Hierdoor valt op elke hoek van de Botanische Tuinen wel een muzikaal wonder te ontdekken. De diversiteit valt op: de rustige folkgeluiden van Midlake zijn geprogrammeerd na De Staat, de hippe Utrechters van Kensington spelen op hetzelfde podium als de metalmannen van And So I Watch You From Afar.

Het onstuimige weer heeft de pret niet mogen drukken deze dag: vrijwel alles is overdekt. En mocht je het echt koud krijgen, dan kon je altijd nog je billen warmen op de oven bij de picknick. Slimme zet, want de regen komt regelmatig met bakken uit de hemel. Dat de paadjes hierdoor langzaam in glibberige modderpoelen veranderen, draagt alleen maar bij aan de bekende festivalsfeer.

Gezien: Festival deBeschaving, zaterdag 18 juni 2011 @ Botanische Tuinen, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht