Weekagenda week 7 Weekagenda week 7

Baskerville, Lee Fields, Charles Bradley, Secret Handshake Club, Pien Feith, Mood Elevator, Triple D en Disappears

, Tekst: Marc van der Laan

Weekagenda week 7

Baskerville, Lee Fields, Charles Bradley, Secret Handshake Club, Pien Feith, Mood Elevator, Triple D en Disappears

Tekst: Marc van der Laan ,

3VOOR12/Utrecht heeft weer de leukste manieren op een rij gezet om deze week één of meerdere muzikale topavonden te hebben.

Baskerville, Lee Fields, Charles Bradley, Secret Handshake Club, Pien Feith, Mood Elevator, Triple D en Disappears

Komende week is ondergetekende niet in Nederland en daar waar hij zit spelen in ieder geval geen toffe bandjes. Medelijden is niet nodig, maar een beetje verdrietig is hij toch wel. Want hij had wat graag bij de optredens van Lee Fields/Charles Bradley op vrijdag en Pien Feith op zaterdag willen zijn. Een weg terug is er echter niet meer. Nu maar hopen dat er ver weg niet al te veel doorkomt van beide optredens, zodat het spijtgevoel geen kans krijgt. Naast de shows van Fields en Feith zijn er deze week nog heel wat andere manieren om een muzikale topavond te hebben.

Wanneer: donderdag 17 februari
Wat: rock, rave en electro
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Baskerville

Waarom: Eigenlijk zou Baskerville op 6 januari in De Helling een live-set spelen maar door ziekte van één van de bandleden ging dat niet door. Gelukkig is er al snel deze herkansing. Bijna vanuit het niets is dit Haarlemse duo vorig jaar doorgebroken. Misschien ben je er zelfs wel bij geweest toen ze Lowlands of Sziget op de kop zetten. Niet? Maakt niet uit, donderdag gewoon even naar De Helling gaan. Dan merk je zelf dat de mannen een feestje kunnen bouwen.


Wanneer: vrijdag 18 februari
Wat: vintage deep soul
Waar: Tivoli Oudegracht
Wie: Lee Fields & The Expressions, Menahan Street Band featuring Charles Bradley

Waarom: Het wordt gelukkig nog gemaakt: deep soul, old school soul, vintage soul of hoe je het ook wilt noemen. De naam van het genre is ook niet zo spannend, het gaat immers om de muziek … en de stem. De muziek grooved, swingt, schuurt en doet alles wat de muziek van grootheden als Otis Redding, Marvin Gaye en James Brown of van mensen uit de stal van wijlen Willie Mitchell zo aanstekelijk maakte. De stemmen zijn soepel maar rauw tegelijk en laten horen dat zingen ook beleven is. Op het podium van Tivoli staan vrijdag twee mannen die de echte soul nog levend houden: Lee Fields en Charles Bradley. Dit kon wel eens een van de weinige avonden in dit jaar zijn waarop je één authentieke deep soul act te horen krijgt, laat staan twee. Nog niet overtuigd? Luister dan maar even naar het album van Charles Bradley op de luisterpaal. En dat is dan nog alleen maar het voorprogramma.

Na de optredens kun je blijven hangen voor Tivoli loves Soul met Dab en Frenzy maar misschien lukt het nog wel om in het SJU Jazzpodium een deel van het optreden van The Impellers tijdens Fudge Funky Friday mee te maken. Helemaal in lijn met Fields en Bradley spelen The Impellers eigen nummers in de geest van klassieke platenlabels als Stax en Motown. Maar daarnaast geeft de band ook een unieke funky draai aan hits van Hendrix en de Ting-Tings. Daarna draaien de drie jongens van Zick Zack Soundsystem vette heavy bass funk uit de UK soundsystem-cultuur.


Wanneer: vrijdag 18 februari
Wat: Secret Handshake Club cd-presentatie
Waar: ACU
Wie: Secret Handshake Club, Screw Houston, Start Screaming! en Noyalty

Waarom: Mooie, oprechte tweet eind december van Secret Handshake Club:”KOHCTPYKTOP is almost finished... for the 10th time this year.” KOHCTPYKTOP is hun nieuwe album en we hopen voor de band dat het inmiddels klaar is want aanstaande vrijdag is de cd-presentatie in ACU. De band met onder andere ex-leden van Try Drowning rockt hard maar heeft ook een melodieuze kant. Voor het betere beuk en scream-werk hebben ze de hardcore bands Screw Houston, Start Screaming! en Noyalty uitgenodigd. Dat wordt een avondje beuken en screamen.


Wanneer: zaterdag 19 februari
Wat: Dance On Time releaseparty
Waar: EKKO
Wie: Pien Feith, Arts the Beatdoctor en Sotu the Traveller

Waarom: Twee keer hebben we Pien Feith het afgelopen half jaar in Utrecht zien optreden. Op een de In A Cabin With houseparty gaf ze, samen met gitarist Melvin Wevers, al een voorproefje van wat we later tijdens Le Guess Who met de hele band kregen te horen: een gewaagde verandering van het bestaande geluid waarin de gitaar zijn voorheen prominente plek af heeft gestaan aan een op synths en samples gebaseerd elektronisch geluid. Aanstaande zaterdag presenteren Pien en band hun album Dance On Time in EKKO. Als je daar niet bent, ben je vierkant, rond of ovaal, whatever. Lees ook het interview met Pien op onze site, en check ook meteen even het album dat tijdelijk op de luisterpaal staat.Wanneer: zaterdag 19 februari
Wat: dansen
Waar: Tivoli Oudegracht / De Kelder
Wie: Mood Elevator / Triple D

Waarom: Deze zaterdag kun je naar vaste prik Mood Elevator of naar een nieuwe dansavond in De Kelder.
Mood Elevator heeft een primeur: de Utrechtse Grote Prijs-winnaar Pitto presenteert zijn langverwachte debuutalbum Objects In A Mirror Are Closer Than They Appear. In een interview dat we een jaar geleden met hem hebben gehouden vertelde hij: “Er zullen veel new jazz- en Portishead-achtige tracks op deze cd staan.” Vanavond gaan we het meemaken. De in Berlijn woonachtige Vlaamse dj/producer Peter van Hoesen doet ook een set die zich laat kenmerken door de woorden: minimaal, hypnotiserend, donker, zware bassen.
Amersfoort is met Triple D in De Kelder een nieuwe dansavond rijker. De drie D’s staan voor Dubstep, Drum ‘n Bass en Dark Step. Headliner van de eerste editie is Black Sun Empire, waarvan onlangs het album Lights and Wires is verschenen. We kennen de Utrechters natuurlijk van de befaamde Blackout feesten. Behalve Black Sun Empire worden de drie D’s vol gemaakt door Lucy Furr, Drop!u!, MC Dart en visuals van VJ Slof.


Wanneer: zondag 20 februari
Wat: Sunday Noise
Waar: EKKO
Wie: Disappears en Katadreuffe

Waarom: De naam zegt het al: Noise op de zondag(-avond). Op de tweede editie van deze onregelmatig terugkerende avond draait het vooral om Disappears. Dat Brian Case van The Ponys in deze band gitaar speelt en dat Steve Shelley van Sonic Youth drumt is leuk, maar beter nog zijn de vergelijkingen. Een rijtje met My Bloody Valentine, Ride, The Fall, Wooden Shjips, Spacemen 3, A Place to Bury Strangers enThe Stooges is niet mis. Muzikaal weet je het dan wel. Vette drums, galm en repeterende gitaren. Toffe band voor deze editie. Voorprogramma is het Amsterdamse Katadreuffe.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht