Nieuwe programmeurs Club 3VOOR12/Utrecht stellen zich voor Nieuwe programmeurs Club 3VOOR12/Utrecht stellen zich voor

“De Club is als een pretpark”

, Tekst: Annemarie Rozendaal

Nieuwe programmeurs Club 3VOOR12/Utrecht stellen zich voor

“De Club is als een pretpark”

Tekst: Annemarie Rozendaal ,

Mr. Polska, The Fudge, het Eindbaas dj-team en de cd-presentatie van Aestrid: Myrthe Braam, Jarl Hector en Ronald Straetemans hebben hun best gedaan op deze eerste editie. “We hebben een drang om iedere maand iets vets neer te zetten.”

“De Club is als een pretpark”

Vanaf december is de nieuwe crew bezig geweest met het programmeren van de Club van vanavond. Met wat hulp van oud-programmeurs Jelte Heringa en Joram Tornij hebben ze een avondvullende show neergezet. Daar zijn ze zelf heel trots op. “Onze eerste editie geeft denk ik wel een goed beeld van onze samenwerking”, zegt Myrthe Braam. “Ik had het idee dat we op één lijn zaten. Wat dat betreft hadden we een goede start. Mr. Polska is een geweldige act en we waren erg vereerd dat Aestrid de nieuwe cd tijdens de Club wilde presenteren.”

Dat het klikt tussen de drie nieuwe programmeurs wordt onderstreept door Jarl Hector. “Ik denk dat het voor ons allemaal geldt dat we verslaafd zijn aan bandjes, dat was grappig om te ontdekken. We zijn altijd op zoek naar iets nieuws.” 

Uitdaging

De drie nieuwe programmeurs zien de Club als een  nieuwe uitdaging. “Het lijkt mij leuk om de ‘andere kant’ eens te zien”, zegt Ronald Straetemans. Hij werkte eerder al bij de Club als productiemedewerker en stond daarnaast als muzikant Tududuh meerdere keren geprogrammeerd. Hij vindt het erg leuk om nu betrokken te zijn bij het samenstellen van het programma.

Myrthe werkt als programmeur bij het Utrechtse festival In Vervoering. “Ik weet dus een beetje hoe het programmeren in zijn werk gaat, maar normaal gesproken werk ik een heel jaar naar een evenement toe. Hier ligt het tempo wat hoger! Het is even omschakelen, maar we willen iedere maand iets neerzetten waar we trots op kunnen zijn.” Jarl heeft ook al ervaring als programmeur. Zo werkt hij voor het Uit je bak-festival in Castricum. “Ik werd als het ware voorgedragen tijdens de Club. Iemand stelde voor dat ik maar eens met Jelte moest gaan praten. Ik denk dat ik door het programmeren van de Club snel de Utrechtse scene kan leren kennen.” 

Goed begin

Voor deze eerste Club hebben de programmeurs geen hevige discussies hoeven voeren. Al weet Ronald niet zeker of dat representatief is voor de toekomst. “Het was pas de eerste keer natuurlijk, we moesten nog een beetje aftasten. Wie weet hoe het zal gaan als er straks twee vette bands tegelijk te boeken zijn en we er maar eentje kunnen kiezen? Of als er een band op het laatste moment afzegt?” Persoonlijke voorkeur is volgens hem niet direct doorslaggevend. “We laten ons in de programmering niet alleen leiden door onze eigen smaak. We kijken ook op welke gebieden spannende dingen gebeuren, het moet een bepaalde kwaliteit hebben én het moet natuurlijk bij 3VOOR12/Utrecht passen. Om te voorkomen dat het een eenheidsworst gaat worden, willen we veel variatie aan genres aanbieden.“

Deze editie lijkt dat gelukt te zijn. Hiphopper Mr. Polska staat naast de experimentele klezmerrock van The Fudge, de chiptunes van Eindbaas en de indierock van Aestrid. “Bij Mr. Polska hadden we meteen zoiets van: yes, die moeten we hebben!”, zegt Jarl. “ Gewoon omdat het leuk is. Je hoeft er zelf niet van te houden, maar je kunt wel genieten van de show die er wordt neergezet. De Club blijft in eerste instantie toch een showcase. Meestal programmeer ik een avond als een achtbaan. De Club zie ik meer als een pretpark, waar je allerlei attracties tot je beschikking hebt.”

Plannen

Nieuwe programmeurs betekent nieuwe plannen en frisse ideeën. Toch zijn ze vooralsnog vooral praktisch bezig geweest, met het op poten zetten van hun eerste Clubavond. “We gaan eerst even afwachten hoe dat gaat lopen”, zegt Myrthe. Al heeft Jarl wel een visie voor de Club. “Vorige week stonden drie avonden op rij Utrechtse bands die ook op de Club hebben gespeeld bij De Wereld Draait Door, dus dat de Club relevant is moge duidelijk zijn. Maar ik denk dat de Club ook trendsettend of sturend zou kunnen zijn. Dat we er nog eerder bij zijn. En dat platenlabels en boekers naar de Club komen om talent te scouten, dat zou een goed teken zijn.”

Wat betreft het pushen van nieuw talent, noemt Myrthe 3VOOR12/Utrecht Selecteert. “Daarin zetten we één van de bands uit de Club in de schijnwerpers. Zo proberen we het publiek te prikkelen en geven we de artiest een steuntje in de rug.”


Te zien: Club 3VOOR12/Utrecht, met Mr. Polska, The Fudge, Aestrid en het Eindbaas dj-team, vanavond, 21.00 uur @ dB’s. Gratis entree, reserveren niet nodig. Zeker zijn van een plek? Kom op tijd!
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht