Mr. Polska is klaar om levend uit het bos te komen Mr. Polska is klaar om levend uit het bos te komen

“Ik ben een soort vertegenwoordiger van het Oostblok”

, Tekst: Linda van Houwelingen / Foto's: Aaron van Valen

Mr. Polska is klaar om levend uit het bos te komen

“Ik ben een soort vertegenwoordiger van het Oostblok”

Tekst: Linda van Houwelingen / Foto's: Aaron van Valen ,

Het mag je niet ontgaan zijn: Mr. Polska is de allereerste gegadigde voor onze nieuwe rubriek 3VOOR12/Utrecht Selecteert. Een interview met de Poolse rapper die op de volgende editie van Club 3VOOR12/Utrecht in dB’s zal spelen.

“Ik ben een soort vertegenwoordiger van het Oostblok”

Hij wilde automonteur worden, dacht hij. Werkte zelfs al in een garage waar hij na een stage mocht blijven. Toch was dit niet het werk wat Mr. Polska (ook wel bekend als Polski) zijn hele leven wilde doen. Hij regelde een gesprek met een decaan en die vroeg hem wat hij zoal deed. Polski was veel met muziek bezig en de decaan regelde daarom een auditie voor hem aan de Utrechtse Herman Brood Academie. De rapper werd toegelaten en is inmiddels al afgestudeerd, waardoor hij nu bijna fulltime met muziek bezig is. En met succes: afgelopen jaar behaalde hij de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop en ook won hij bij de State Awards de Rookie of the Year, de prijs voor beste nieuwkomer. Deze maand is hij 3VOOR12/Utrecht Selecteert.

“Sinds een jaartje begint het goed te lopen en sinds drie maanden echt supergoed. Ik krijg nu aanbiedingen voor optredens en van platenmaatschappijen”, vertelt de 21-jarige rapper. Op z’n derde is hij met z’n moeder vanuit Polen naar Nederland gekomen. “Ik rap over het dagelijkse leven en m’n achtergrond. Ik kom nog vaak in Polen en voel me echt een Pool. Daarmee onderscheid ik me ook van de rest, ik ben een soort vertegenwoordiger van het Oostblok.”

Rond zijn achtste komt hij via zijn neef voor het eerst in aanraking met Poolse hiphop. Eigenlijk mag hij er niet naar luisteren, want er wordt in gescholden. Nog wat jaren later, als hij in de eerste van de middelbare school zit, schrijft hij z’n eerste rap. “Ik wilde het gewoon eens uitproberen. Het ging vast over vrienden of school ofzo.” Vanaf de vierde klas gaat Polski serieus met rappen aan de gang. Hij gaat talentenjachten af en schaft de nodige apparatuur aan om nummers op te nemen.

“Ik heb een lange tijd heel veel muziek gemaakt, drie of vier nummers per week. Nu ben ik vooral bezig met hoe en bij welke platenmaatschappij ik het uit ga brengen. Voor de zomer wil ik een digitale cd uitbrengen en aan het eind van het jaar een plaat. Mensen vragen erom.” Polski noemt z’n shows energiek: “Het gaat er live hard aan toe. Er is veel interactie en entertainment. Alles beeft en ik sta te stuiteren op het podium.” Alle grote festivals wil hij af. En het blijft niet bij muziek, het liefst wil hij ook alle grote televisieshows presenteren: “Ik vind het leuk om voor de camera te staan, ik hou ervan om mensen te entertainen.”

Volgende week staat Mr. Polska in dB’s tijdens Club 3VOOR12/Utrecht. De reden om zijn beruchte live-reputatie mee te gaan maken is volgens Polski simpel: “Ik maak gewoon muziek en hou van experimenteren. Het is als een overlevingstocht in het bos. Ik ben Bear Grylls en spring van boom naar boom. Ik vang slangen met m’n handen en ben klaar om levend uit het bos te komen!”

Te zien: Club 3VOOR12/Utrecht met Mr. Polska, The Fudge, Aestrid en Eindbaas DJ Team, donderdag 24 februari 2011 @ dB’s

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht