Amersfoortse rapper Ogri Ai kijkt uit naar de finale van de Grote Prijs

“Het wordt echt een kei- en keiharde show met heel veel energie”

Tekst: Joris Postulart / Foto's en logo: Bop Littlejohn (E-ville Media) en Kop van der Horst ,

De Amersfoorter Ogri Ai staat met zijn experimentele hiphop in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Aanstaande zaterdag wordt de strijd om de prestigieuze popprijs gestreden in Paradiso, waar een buslading die-hard fans de rapper achterna reizen om hem te supporten. “Het wordt kei- en keihard.”

“Het wordt echt een kei- en keiharde show met heel veel energie”

Ruim vijf jaar geleden was hij er plotseling. Ogri Ai (Michael Sahadat, 1983) werd een YouTube-hit met nummers als Kut Agent en Champagne Open en hij zorgde lokaal voor veel ophef. Voor Ogri Ai het besefte, had hij optredens in het hele land en schopte hij het tot de veelgelezen GeenStijl-blog. Daarna werd het een tijdje stil rondom de Amersfoortse artiest, die in zijn beginperiode veel dancehall- en reggaetoninvloeden in zijn hiphop toeliet.

Debuutalbum 2030 
Toch besloot Ogri Ai keihard voor zijn muziek te gaan. Hij benaderde producer Jaystar en samen begonnen ze aan het debuutalbum 2030 te werken. Ogri Ai vertelt enthousiast: “We zijn in de studio van Jaystar gaan zitten en zijn meteen heel veel gaan schrijven. Het album is heel divers geworden. De kern bestaat uit experimentele hiphop die niet te vergelijken valt met muziek van andere artiesten. In het album zit veel energie, ook in de wat rustigere tracks met meer emotie. Het album gaat alle kanten op, maar heeft toch een eigen sound. We zijn druk bezig met het plannen van de albumrelease. Verder willen we in 2012 zoveel mogelijk optreden en nieuwe tracks en video’s uitbrengen.” Als voorloper van het album dat ergens in 2012 moet verschijnen, verschijnt eind januari zijn EP met de titel Damien EP. Daarop staan enkele tracks, waaronder de single ‘Damien’ die deze week verscheen.


"Dit is echt mijn stad”

Dat Ogri Ai van toffe video’s houdt, blijkt niet alleen uit de clip van 'Damien'. De eerder verschenen video van single 'Ninja' is ook al van hoge kwaliteit. Beide video’s zijn door Amersfoortse producenten gemaakt (Jerom Fischer en Bobby Littlejohn). En dat is niet geheel toevallig: “Ik ben geboren en getogen in Amersfoort, dit is echt mijn stad. In deze stad is veel creativiteit. Iedereen met wie ik omga, doet wel iets met muziek, video, productie, etc. We chillen veel samen en delen met elkaar wat we doen. Ik weet niet beter dan dat ik hier zit en zie mezelf ook nergens anders heen gaan.”

 

Grote Prijs van Nederland
Toch zal Ogri Ai zaterdag Amersfoort tijdelijk moeten verruilen voor Amsterdam, maar daar heeft hij geen problemen mee. “Ik heb erg veel zin in de finale van de Grote Prijs in Paradiso. We zijn hier het hele jaar mee bezig geweest. Dat we het tot de finale hebben geschopt, is erg spannend. Het wordt echt een kei- en keiharde show met heel veel energie. Ik sta echt achter wat ik ga doen, maar meer kan ik er nog niet over zeggen.” Dat hij in zijn eigen stad al erg populair is, staat buiten kijf. “Er gaat zaterdag een bomvolle, uitverkochte bus met fans en vrienden mee naar Amsterdam om me te supporten. Daarnaast rijden er nog veel mensen met auto’s achteraan. Het wordt echt te gek.”