Vooruitblik Festival Mooie Woorden

Een weekend vol literatuur én muziek

Tekst: Erik Ouwerkerk ,

Literatuur is ‘festivalfähig’: Crossing Border is al tijden succesvol, schrijvers staan sinds jaar en dag op het programma van Lowlands. En ook Utrecht heeft zijn eigen literaire festival. Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus vindt de zevende editie plaats van Festival Mooie Woorden, inclusief een veelzijdig muzikaal programma. We blikken alvast vooruit.

Een weekend vol literatuur én muziek

Muziek golft vanzelf naar een publiek. Literatuur daarentegen komt vaak in eenzaamheid tot stand en wordt vervolgens helemaal alleen door de lezer tot zich genomen. Op het eerste gezicht lijkt literatuur geen festivalmateriaal.

Maar getuige de vele kruisbestuivingen binnen de kunsten is literatuur ook ‘festivalfähig’ geworden. Ook Utrecht heeft zijn eigen literaire festival dat openstaat voor verschillende kunstdisciplines: Festival Mooie Woorden, dat plaatsvindt in wereldculturencentrum RASA en op de Mariaplaats.

Het muzikale programma
Singer-songwriters lijken bij uitstek te passen bij Festival Mooie Woorden en zij krijgen in RASA ruim baan. We stellen de muzikanten graag aan je voor.

Kim Janssen groeide overal op behalve in Nederland en hield daar een permanente heimwee aan over. En veel tijd voor zelfreflectie. Zichzelf begeleidend met een gitaar neemt hij de luisteraar zaterdag mee in zijn wereld. Lake Montgomery groeide op in Paris, Texas en woont sinds een paar jaar in Amsterdam. Breekbaar lijkt de juiste omschrijving voor haar muziek en haar stem in het bijzonder, die van een oude lp uit de jaren ’50 lijkt te komen.
 
De teksten van Jeroen Kant lijken zo uit zijn mouw geschud, maar doen ondertussen verslag van de dagelijkse worsteling waar hij met relativering grip op houdt. Jeroen kan zinnen zoals: “Al dat moeten, oh man wat ben ik moe” achteloos brengen. Het lied ‘Ontvang het slechts met eenvoud’ draagt bijna ongemerkt boeddhistische wijsheden met zich mee. Maartje Teussink kan urenlang boeien maar zal zondagmiddag om half vijf slechts een half uurtje spelen. Tekst en muziek vallen bij haar prachtig samen en zorgen voor een hypnotiserend effect. 

“Let’s make better mistakes tomorrow.” Wie zoiets bedenkt, heeft al genoeg reden uitgenodigd te worden. De woorden van No ninja am I, ofwel Sander van Munster, doen denken aan “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.” van Samuel Beckett. Misschien een toevallige samenkomst voor Sander van Munster, anderen hebben zich wel degelijk volledig laten inspireren door bekende dichters. De AR band maakt op eigen wijze muziek op de teksten van Arthur Rimbaud. Willem van Ekeren verweeft gedichten van Charles Bukowski met stukken van Bach onder de naam Bach-Bukowski. Tegenover de vaak introverte liedjes staan De Andersons. Humoristisch of bloedserieus, bedroefd of hemelhoog juichend, geven ze het publiek een boodschap mee en raken ze emoties.

Voor liefhebbers van literatuur, van muziek, van beeld en improvisatie belooft het een weekend te worden vol variatie en inspiratie. Zie Festival Mooie Woorden-site voor het complete programma.

Te zien: Festival Mooie Woorden, zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2011 @ RASA en Mariaplaats, Utrecht