Kleinindustrie dingt mee naar POPnl Award

Band heeft nog plaats in tourbus naar Melkweg

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Kleinindustrie, de winnaar van de Utrecht Popprijs van 2010, vertegenwoordigt op zaterdag 27 augustus de provincie tijdens de SENA Performers POPnl Award. Nu was het na de winst van de popprijs aardig stil rond Kleinindustrie, maar daar gaat weer verandering in komen, vertelt gitarist Martinus Schneijderberg.

Band heeft nog plaats in tourbus naar Melkweg

Kleinindustrie, de winnaar van de Utrecht Popprijs van 2010, vertegenwoordigt op zaterdag 27 augustus de provincie tijdens de SENA Performers POPnl Award. Dertien Nederlandse acts die de twaalf provincies en de hoofdstad vertegenwoordigen, treden dan op in de Melkweg in Amsterdam. De act die het meest geboekt wordt door de programmeurs uit de jury, sleept uiteindelijk de award in de wacht.

Buitenland
Voor de provincie Utrecht staat Kleinindustrie op het podium. De laatste tijd was het stil rond dit drietal. Dat is niet verwonderlijk; vlak na het winnen van de Utrecht Popprijs vertrokken zanger Sjef Ketelaars en gitarist Martinus Schneijderberg  naar het buitenland waar ze een half jaar verbleven voor hun studies. “Sjef zat in Vancouver en ik in St. Petersburg”, vertelt Martinus. “Ook nog eens ver bij elkaar uit de buurt dus. Voor de band was het misschien niet handig om meteen na de Popprijs op reis te gaan, maar we hebben ons wel persoonlijk kunnen ontwikkelen.”

Nieuw materiaal
De band had net de opnamen van nummers achter de rug, waar ze uiteindelijk toch niet voor de volle honderd procent achter stonden. Op Bandcamp staat sinds kort een drietal nummers uit dezelfde sessie waar de band wel tevreden over is. Het plan is om de EP alsnog uit te gaan breiden met nieuw materiaal. “We gaan misschien een week in een studio in Mechelen doorbrengen om dat op te nemen, maar dat is nog niet helemaal zeker.” Zeker is wel dat er materiaal aan zit te komen. Het drietal wil zich volgend jaar weer serieuzer op de muziek storten. “We gaan ons volledig op Kleinindustrie concentreren.”

In your face
De muziek van de band wordt vaak omschreven als indiepostrock. Volgens Schneijderberg gaat er iets veranderen aan het geluid van Kleinindustrie. “De nieuwe nummers zijn iets minder uitgesponnen en meer in your face, maar het is nog steeds dezelfde muziek. De muziek is heel introvert; mooi, maar ook gruizig.”

Agressieve set
Dat kan volgens Martinus in zijn voordeel werken tijdens de POPnl Award in de Melkweg. “We hebben verder niet echt verwachtingen. Het lijkt ons vooral leuk om te spelen. Het wordt een korte, maar wel agressieve set.”

Plaatsen in tourbus
Lijkt het je leuk om met de band af te reizen naar de Melkweg, komende zaterdag? Er zijn zeker twintig plaatsen beschikbaar in de tourbus. Mail voor meer informatie naar daanvanarcken@gmail.com.

Te zien: Kleinindustrie, zaterdag 27 september @ Melkweg, Amsterdam