Beep! Beep! Back Up The Truck over driejarig bestaan en de toekomst

Platenlabel breidt uit met toursupport en distributie.

Jochem Boom ,

Het Utrechtse indielabel Beep! Beep! Back Up The Truck bestaat drie jaar. Om dat te vieren organiseert het label op zondag 28 Augustus een verjaardagsfeest in Tivoli. Maar daar staan eigenaren Boudewijn Rosenmuller en Nicolai Adolfs niet te lang bij stil. Nicolai vertelt over de toekomstplannen: nieuwe releases, toursupport voor opkomende bands en een eigen distributietak.

Platenlabel breidt uit met toursupport en distributie.

Het Utrechtse indielabel Beep! Beep! Back Up The Truck bestaat drie jaar. Om dat te vieren organiseert het label op zondag 28 Augustus een verjaardagsfeest in Tivoli. Maar daar staan eigenaren Boudewijn Rosenmuller en Nicolai Adolfs niet te lang bij stil. Nicolai vertelt over de toekomstplannen: nieuwe releases, toursupport voor opkomende bands en een eigen distributietak.

Het najaar staat voor het label in het teken van nieuwe releases. "In oktober brengen we de nieuwe EP uit van My bubba & Mi met vijf nieuwe nummers. Daarvoor gaan we voor de tweede keer een samenwerking aan met het label Sinnbus die de labeltaken in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zal waarnemen.", aldus Adolfs.

"Moon & Sun brengt in oktober een remix EP van "The Wild Things" uit met daarop onder andere een bijdrage van Gavin Russom, die tot voorkort nog deel uit maakte van LCD Soundsystem. Ook de EP van de Canadese ex-Unicorns frontman Alden Penner krijgt op korte termijn een officiële her-uitgave", Om het af te maken staan er ook nog nieuwe releases voor The Black Atlantic in het verschiet. Adolfs: "We brengen het debuut Reverence For Fallen Trees opnieuw uit met bonustracks, als opwarmertje voor de nieuwe EP Darkling I Listen." Die EP komt uit op 11 november.

Naast Europa durft het label ook voorzichtig naar de Verenigde Staten te kijken. "We gaan met My bubba & Mi Amerika verkennen. Ze spelen in oktober op CMJ in New York en Culture Collide in Los Angeles, daaromheen tourt de band langs de oost- en westkust", aldus Adolfs. "Maar we gaan niet alleen die kant op om te touren. We richten ons daar ook op licencing." Een deal om alle muziek van Beep! Beep! aan de andere kant van de oceaan uit te brengen is volgens Adolfs niet nodig: "We kijken voor releases in andere gebieden dan de Benelux meer per band. Het heeft toch niet zoveel nut om in Amerika een plaat uit te brengen als de band geen plannen heeft om daar te gaan touren. Op het moment zijn we bezig om het debuut van The Black Atlantic in de Verenigde Staten uit te brengen."

Beep! Beep! wil met haar nieuwe diensten de perfecte partner worden voor opkomende internationaal georiënteerde bands. De Utrechters zijn druk bezig met een nieuw bedrijf die toursupport verleent aan bands in dit segment en komt in september met een eigen distributietak. "We geven de voorkeur aan een persoonlijke aanpak. Als je gebruik maakt van de diensten van grote distributeurs blijven platen vaak gewoon in het magazijn liggen. Dan komt de muziek alleen bij de klant terecht als hij daar om vraagt. Dat moet bij ons anders gaan. We beginnen eerst met onze eigen artiesten, maar als het goed werkt willen we de dienst ook aan anderen aanbieden."
 
De toursupport is bedoeld voor opkomende bands. Beep! Beeps! dochter bedrijf Truché Toursupport verhuurt tourbussen en backline tegen scherpe prijzen aan bands die serieus willen toeren. "Het is niet bedoeld voor bands die een avondje van Utrecht naar Amsterdam moeten. We willen graag bands helpen die bijvoorbeeld een Europese tournee willen doen. Voor die bands is het vaak nog niet rendabel om te huren van de grotere bedrijven. Wij bieden goedkopere oplossingen die betaalbaar zijn voor bands uit dat segment." Deze dienst is volgens Adolfs juist niet alleen voor de eigen bands bedoeld. "We hebben inmiddels een groot netwerk opgebouwd en kunnen ook bands van overzee goed van dienst zijn."

Het verjaardagsfeest van Beep! Beep! Back Up The Truck vind 28 augustus plaats in Tivoli. De festiviteiten zullen om 18:30 worden ingeluid door de uit Scandinavië afkomstige dames van My bubba & Mi. Ook The Black Atlantic en Het Gloren zullen in de bovenzaal hun optredens geven. Moon & Sun zal de avond voortzetten in de grote zaal. Blonde Redhead mag de avond af sluiten met hun electronische droompop. Adolfs: "We wilden het niet helemaal stil voorbij laten gaan en dit is onze manier om het te vieren."